Je hebt besloten mee te doen met een airdrop en je denkt: “Ik wil mijn airdrops verkopen.” Hoe doe je dat eigenlijk en wanneer kun je ze verkopen? Deze gids is gemaakt om je stap voor stap door te nemen hoe je airdrops kunt verkopen, we gaan er daarbij vanuit dat het een airdrop op de Ethereum blockchain is. 90% van de airdrops vindt namelijk plaats op deze blockchain.

Stap 1 – bekijk of je de airdrop ontvangen hebt

Wanneer je mee hebt gedaan aan een airdrop bij CryptoBieb.nl, heb je als het goed is een en ander moeten invullen in het airdrop-formulier. Nu wil je je airdrops verkopen. Tijdens het uitvoeren van de airdrop werd onder andere gevraagd om jouw wallet address. Dit is de locatie waar jouw airdrop tokens geplaatst zullen worden.

Wanneer je wallets als MyEtherWallet (MEW) of Metamask gebruikt, let er dan op dat je minimaal 0.01 Ethereum in je wallet hebt, hier betaal jij de transactiekosten van om jouw airdrop over te maken naar een exchange.

Om te zien of je je tokens ontvangen hebt ga je ten eerste naar https://etherscan.io/. Verder Vul vervolgens rechtsboven je wallet address in en je kunt zien of je je tokens ontvangen hebt.

Airdrops verkopen MyEtherwallet Layout

Figuur 1: Waar kun je je tokens vinden (willekeurig Ethereum address)

Stap 2 – Zet je token klaar om transacties mee te doen

Wanneer je ziet dat je de airdrop ontvangen hebt kun je deze nog niet direct overmaken. Etherscan laat enkel zien voor welke tokens jij een vordering hebt op de wallet address die jij hebt ingevoerd. Je zult deze zelf nog moeten toevoegen aan de wallet die jij gebruikt. Hiervoor heb je een aantal zaken nodig:

 • contract address;
 • token symbool;
 • aantal decimalen

Stap 2a: verzamel de benodigde token gegevens.

Deze gegevens dien je zelf toe te voegen aan je wallet zodat je de token straks kan verzenden naar een exchange voor de verkoop van je token. Klik hiervoor op de token in etherscan (zie figuur 1). Je krijgt het volgende scherm te zien: Airdrops verkopen MyEtherwallet tokens Figuur 2: detailscherm token

Houdt deze tab open, de gemarkeerde gegevens dien je zo meteen te kopiëren.

Stap 2b: voeg de token toe aan je wallet

Voor dit voorbeeld gebruiken we myetherwallet.

 1. Open in een nieuw tab https://www.myetherwallet.com.
 2. Log in en klik op ‘view wallet’.

Als het goed is zie je het volgende of een gelijkwaardig scherm:

Airdrops verkopen MyEtherwallet

 

Figuur 3: MEW-interface

    3. Klik op “add custom token” (groene rechthoekige balk in figuur 3).

4. Vul de gegevens in die je verzameld hebt in stap 2a.

 • token naam,
 • aantal decimalen
 • contract adres.
 • 5. Klik op ‘save’.

Voila, de token is nu toegevoegd aan jouw wallet! Je bent nu helemaal klaar om deze tokens over te maken naar een exchange.

Mocht je een andere wallet gebruiken dan MyEtherWallet dan is dit geen probleem, de werkwijze is hetzelfde.

Stap 3: bepaal waar én wanneer je wil verkopen
Voordat je je tokens verkoopt raden wij je aan het project te bekijken. Als het een goed project is loont het misschien om deze token meerdere weken/maanden vast te houden. Evalueer voor jezelf de waarde van de airdrop.
Wil je verkopen, dan hoef je enkel naar de betreffende exchange waar deze token nu te koop staat aangeboden.

 1. Ga naar https://coinmarketcap.com/.
 2. Vul de afkorting van je token in.
 3. Klik op “markets” – hier kun je zien waar een token te koop staat aangeboden.

Vervolgens rest je niets meer dan daar een account aan te maken en je tokens over te maken voor verkoop. Voor nu dien je dit zelf eens in de zoveel tijd in de gaten te houden, in de toekomst zullen wij je op de hoogte stellen wanneer je een door ons georganiseerde airdrop kunt verkopen.

Stap 4: Airdrops verkopen op een exchange

Gemakshalve gaan we ervan uit dat de airdrop te koop is op binance. In de praktijk zullen dit vaak in het begin kleinere exchanges zijn.

 1. Log in via jouw Binance-account of andere exchange.
 2. Klik rechtsbovenin op ‘portfolio’ en dan “stortingen”.

Nb. op andere exchanges heet dit soms “funds” en daarna “deposits”.

Airdrops verkopen

 
Nadat je op stortingen klikt zie je het volgende scherm:

Binance ontology

 

3. Vul de naam van de token in die je wil verkopen

klik hier vervolgens op. In dit voorbeeld gaan we uit van Ontology (ONT). Dus vullen we deze in. In jouw geval zal dat een andere afkorting zijn, let dus goed op dat je de juiste token invult.
Je krijgt de volgende pagina te zien:

Binance ontology

4. Kopieer het adres wat je hier ziet door op “copy address” klikken.

Naar dit adres maak jij jouw tokens dus over. In dit voorbeeld zie je dus het stortingsadres voor Ontology tokens. Ik heb zelf geen Ontology, dus staat mijn balans op “0”.

5. Zorg dat je nog ingelogd bent in MEW of vergelijkbare wallet en klik op “Send Ether & Tokens”.

MyEtherWallet cryptocurrency versturen

6. Plak het gekopieerde adres van de exchange onder “To Address”.
7. Naast “Amount to send” heb je een scrollbar, klik hier jouw token aan. Aan de zijkant hoort dan jouw ingevoerde token te staan.
8. Vul het aantal tokens in wat je wil verzenden naar de exchange.

Zorg er voor dat je altijd een beetje ETH in je wallet hebt staan

Gebaseerd op de drukte op de Ethereum blockchain zal MEW een zogenoemde ‘gas limit’ suggereren, dit zijn de (maximale) transactiekosten die je betaalt uitgedrukt in een verkleinde eenheid van Ethereum, negeer dit gerust. MEW vult dit automatisch juist in.

9. Klik op “Generate Transaction”.
10. Klik op Send Transaction”.

Als alles goed ging zijn je tokens nu onderweg naar de door jouw gekozen exchange. Er verschijnt dan een groene balk ter bevestiging. Meestal duurt het even een paar minuten voordat jouw tokens zijn overgemaakt op de exchange. Zodra deze op de exchange staan zijn jouw tokens op dezelfde manier als Bitcoin en Ethereum te verkopen, mocht je een opfrisser nodig hebben, klik dan hier.

Gefeliciteerd, je weet nu hoe je kunt zien of je je airdrop ontvangen hebt, hoe je deze toevoegt aan je wallet en hoe je deze kunt verkopen!

Nieuwsredactie CryptoBieb