In dit artikel gaan wij het hebben over Bitcoin, waarbij de volgende onderwerpen aan bod zullen komen: wat is Bitcoin, hoe werkt Bitcoin en wat kan je met Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is een digitale valuta, oftewel een cryptocurrency. In 2009 werd het gepresenteerd als een nieuwe vorm van geld die revolutionair, decentraal en transparant zou zijn. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta. Gedecentraliseerd omdat Bitcoin werkt zonder centrale bank of centrale beheerder.

Bitcoin en zijn achterliggende technologie geeft de mens sinds lange tijd weer een opening tot financiële soevereiniteit, waarbij decentralisatie de belangrijkste rol speelt. Er is namelijk niemand (geen decentrale partij) die de waarde van Bitcoin kan bepalen door bijvoorbeeld nieuwe Bitcoins aan te maken of uit de markt te halen. De waarde wordt dus niet door een centrale instantie bepaald, maar enkel door vraag en aanbod.

Hoe werkt Bitcoin?

Het netwerk is een peer-to-peer netwerk en transacties vinden plaats tussen gebruikers zonder tussenkomt van een tussenpersoon. Transacties die plaatsvinden tussen gebruikers worden geverifieerd door network nodes door middel van het gebruik van cryptografie.

De bovenstaande gebeurtenis wordt vervolgens opgeslagen in een gedistribueerde database, ook wel een blockchain genoemd. Blockchain is de technologie die alle Bitcoin transacties openbaar en onveranderbaar opslaat zonder dat hierbij vertrouwd hoeft te worden op een centrale autoriteit zoals bijvoorbeeld een bank. De blockchain bevat een logboek van alle transacties en is daarmee het beste te vergelijken met een digitaal grootboek.

Wat kan je ermee?

Bitcoin heeft op het moment meerdere functionaliteiten welke hieronder opgesomd zullen worden:

  • Waarde(vast): Het wordt door velen vergeleken met goud. Goud wordt gezien als een redelijk waardevaste en veilige investering gedurende crisistijden.
  • Versturen en ontvangen: Je kan Bitcoins naar anderen versturen en van andere ontvangen. Bitcoin kan dus gebruikt worden om waarde over te dragen.
  • Betalen: Er kan al op behoorlijk wat plekken in de wereld met Bitcoin of kleinere cryptocurrencies (altcoins) betaald worden.
  • Handelen: Er kan mee gehandeld worden. Dit kan zowel voor nationale valuta’s gedaan worden als voor andere cryptocurrencies.
  • Minen: De munt kan gemined worden. Minen is het proces waarmee nieuwe coins gecreëerd worden. De miner verzet bepaalde werkzaamheden waarvoor hij wordt beloond in de vorm van Bitcoin.