Waarom beleggen in bitcoin?

Beleggen in Bitcoin, waarom? Misschien heb je al voor jezelf besloten dat je wil beleggen in Bitcoin of andere cryptocurrency, maar misschien twijfel je nog. Wij zijn hier niet om je te overtuigen om te beleggen in Bitcoin, maar kunnen uiteraard wel wat redenen bedenken.

Store of value

Bitcoin wordt net als goud steeds vaker gezien als store of value (koopkracht reserve). Deze term verwijst naar de functie van geld of andere assets die hun koopkracht in de toekomst kunnen behouden. Om bruikbaar te zijn als store of value moet deze gemakkelijk bewaard kunnen worden en op een later tijdstip opnieuw even gemakkelijk tevoorschijn kunnen worden gehaald. Goud is geliefd als store of value vanwege zijn zeldzaamheid, wat het risico van devaluatie door bijvoorbeeld een (grote) toename van het aanbod vermindert.

De Bitcoin lijkt in de huidige tijdgeest wellicht een nog betere store of value. Doordat Bitcoin digitaal is, kun je het simpelweg nog makkelijker ‘verplaatsen’. Bovendien staat het maximale aantal Bitcoin dat er ooit zal zijn vast. Het is een gegeven dat er slechts 21 miljoen Bitcoins beschikbaar zullen zijn en dat dit maximale aantal ongeveer in het jaar 2140 zal worden bereikt. Bitcoin wordt dan ook steeds vaker aangemerkt als digitaal goud.

Bitcoin goud store off value

Bitcoin als betaalmiddel

Nu steeds meer professionele partijen zich tot Bitcoin richten, kan de munt mogelijk toch nog gaan dienen als betalingsmiddel. PayPal biedt sinds eind 2020 de mogelijkheid aan om Bitcoin te kopen via hun platform. Volgens de geruchten kunnen consumenten in de toekomst ook producten en diensten af rekenen in Bitcoin. Die Bitcoins kunnen daarna in “echte” valuta worden omgezet.

Bitcoin als inflatiehedge

Goud doet het historisch gezien goed in onzekere tijden en biedt enige vorm van bescherming tegen inflatie. De afgelopen periode hebben overheden en centrale banken besloten om enorm veel geld bij te drukken om de coronacrisis te bestrijden. De forse stimuleringsaankopen brengen bovendien veel nieuw geld in het systeem en daardoor denken veel beleggers nu dat inflatie op de loer ligt.

Hoewel de officiële cijfers nauwelijks inflatie laten zien, spreekt men eerder van asset inflation. Dat begrip duidt erop dat assets ofwel bezittingen fors in waarde stijgen. Deze prijsinflatie is echter niet terug te vinden in de klassieke indexen, die alleen de prijsontwikkeling van consumptiegoederen weerspiegelen. Wel zien we deze ontwikkelingen terug op de financiële markten. Om je te beschermen tegen deze vermogensinflatie zou je kunnen beleggen in Bitcoin, maar ook in aandelen, vastgoed, of goud.

Grafiek omhoog

Hedge tegen omvallend geldsysteem

De financiële crisis van 2008 heeft op veel mensen een flinke impact gehad. Na die periode is de goudprijs hard gestegen en nog altijd denken sommigen dat het monetaire systeem een nieuwe crisis mogelijk niet zal overleven. Dit zien we ook terug als we kijken naar de recente populariteit van goud en Bitcoin. Beleggen in Bitcoin wordt daarom steeds vaker gezien als een ‘hedge’ tegen het omvallen van het ‘systeem’.

Geldrevolutie

Je zou kunnen stellen dat Bitcoin een nieuwe monetaire scheiding der machten bewerkstelligt. De macht over het geld en geldcreatie wordt losgekoppeld van centrale banken en overheden. Bitcoin is overigens meer dan alleen een monetair goed. Het is een asset, maar ook een vernieuwende en veelbelovende financiële technologie.

De achterliggende blockchain technologie is sinds zijn oprichting (ruim 12 jaar) niet gekraakt en heeft nog nooit te kampen gehad met downtime. Bitcoin kan dan ook worden gezien als een revolutionair, extreem veilig, niet te kraken en transparant betalingsnetwerk. Door te beleggen in Bitcoin, kan jij onderdeel uitmaken van deze digitale geldrevolutie.

Beginnen met beleggen? 

Bitcoin of Ethereum kopen? Klik hier en profiteer van gratis € 1.000 handelskosten. 

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.