Wat is een Bitcoin halving eigenlijk? Er worden elke tien minuten nieuwe Bitcoins door het netwerk uitgegeven, dit gebeurt als er een nieuw block met transacties gemined wordt en toegevoegd in de blockchain. De miner ontvang Bitcoins als beloning voor zijn bijdragen aan het Bitcoin netwerk. Elke vier jaar om de 210.000 blocks word deze beloning gehalveerd, dit noemen ze de Bitcoin halving. In de eerste vier jaar van het bestaan van het Bitcoin netwerk was deze beloning 50 Bitcoins, in 2012 was de eerste halving en is de beloning gehalveerd naar 25, in 2016 na de tweede halving naar 12.5. In 2020 vond de laatste halving plaats en op dit moment bedraagt de beloning voor het produceren van een block 6.25 Bitcoins. De volgende halving zal in 2024 plaats vinden.

Live countdown Bitcoin halving

https://www.coingecko.com/nl/explain/bitcoin_halving

Het aftellen naar z’n volgende halving word de Bitcoin halving countdown genoemd. Je kunt op internet verschillende Bitcoin halving klokken vinden die op basis van schatting aftellen naar de volgende halving, Deze schatting word gedaan op basis van het aantal geminde blocks aangezien vast staat bij welk block de volgende halving plaats vind.

 

Wat er in feite gebeurd met een Bitcoin halving is dat er op een gecontroleerde wijze minder Bitcoins in omloop wordt gebracht. Dit heeft een groot effect op de verhouding van vraag en aanbod. Als er bij een stabiele vraag meer aanbod is hoe lager de waarde, dit zie je gebeuren in de traditionele fiat geld markt. Hoe meer geld er geprint wordt des te mee de waarde afneemt. In het geval van Bitcoin is dit dus net omgekeerd. Doordat het Bitcoin-protocol er voor zorg dat er steeds minder Bitcoins in omloop komen en als de vraag stabiel blijft leid dit vaak tot waarde stijging. Ook zorg dit voor de stabiliteit van de Bitcoin Blockchain omdat de verdeling van de Bitcoin verdiensten voor de miners op deze manier duurzamer is. Er zijn ten slotte maar 21 miljoen Bitcoin totaal. Aangezien de miners op de hoogte zijn van het effect van de waardestijging van Bitcoin na een Bitcoin halving nemen ze de halvering van het aantal Bitcoins als beloning vaak voor lief. Hieronder zie je het effect op de Bitcoin koers na de halvings in het verleden.