Hoe koop ik bitcoin?

Je hebt gehoord over bitcoin, je weet wat het is en je wilt nu bitcoin kopen, maar hoe? Wij gaan je uitleggen hoe je op kinderlijk eenvoudige wijze zelf bitcoin kan kopen.  Of je jouw bitcoin vervolgens wil bewaren voor de lange termijn, of er juist meteen mee wil gaan handelen, bepaal je natuurlijk zelf.

Waar koop ik bitcoin?

Er zijn online meerdere partijen die bitcoin verkopen. Zij kopen voorraden op en verkopen deze vervolgens op hun website. De partijen in onderstaand overzicht zijn betrouwbaar en veilig. Het zijn officiële bedrijven en zij ondersteunen meerdere betaalmethoden zoalsbijvoorbeeld IDEAL. Je kunt ook bij deze sites terecht als je jouw bitcoin weer wilt verkopen voor euro’s. De meeste sites hanteren een bepaalde limiet om maximum aantal bitcoin dat je per 24 uur kan te kopen of verkopen. Deze limiet kun je vaak verhogen door je bankrekeningnummer of identiteit te verifiëren, bijvoorbeeld door je bank- of telefoonnummer te koppelen.

Bitvavo
 • Je stort euro’s om vervolgens direct te gaan handelen
 • Op dit moment kan je met je euro’s 48 verschillende cryptovaluta kopen
 • 0% kosten bij betaling met IDEAL en bankoverschrijving
 • Tot 2.25% kosten met overige betaalmethoden
Bitcoinmeester
 • Naast Bitcoin kan je ook meer dan 100 andere cryptomunten direct kopen
 • Ondersteund IDEAL en bankoverschrijving
 • Kosten zijn 2% van je aankoopsom
 • Met betaling door middel van IDEAL staan je munten er direct op
 • Je munten komen op een interne wallet te staan
Coinmerce
 • Naast Bitcoin kan je ook Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash en Etherum Classic kopen
 • Je kan betalen met creditcard, ideal en bankoverschrijving
 • Munten staan met betaling via ideal, creditcard direct in je wallet
BTCdirect
 • Naast Bitcoin kan je ook Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash kopen
 • Je kan betalen met iDEAL, Bancontact, creditcard of bankoverschrijving
 • Kosten voor BTC zijn 1% van je aankoopsom
 • Je munten worden direct naar jouw eigen wallet gestuurd
Bitonic
 • Je hoeft geen account aan te maken
 • Het is wel verplicht om éénmalig je bankrekening te verifiëren
 • Ondersteunt IDEAL, Bancontact en MyBank
 • Eerste aankoop duurt 2-8 uur, daarna worden ze direct verstuurd
 • Kosten zijn variabel afhankelijk van het bedrag (~1%)

Waarom zou ik bitcoin kopen?

Voordat je daadwerkelijk bitcoin gaat kopen, zal je jezelf eerst moeten afvragen waarom je eigenlijk bitcoin koopt?. Er zijn verschillende redenen waarom je bitcoin kan kopen.

 1. Als investering. Je verwacht dat bitcoin de aankomende periode in waarde gaat stijgen en je wil deze boot niet missen. Als dit het geval is kan je bitcoin kopen op een van de websites waar het wordt aangeboden. Misschien is het een goed idee om deze daarna op een (fysieke)hardware wallet op te slaan. Zo weet je zeker dat je munten veilig staan en hoef je er verder niet meer naar om te kijken.
 2. Voor de aanschaf van altcoins. Je wil niet investeren in bitcoin zelf, maar in andere cryptovaluta. Vaak heb je hiervoor eerst bitcoin nodig; deze kun je vervolgens verhandelen op zogenoemde exchanges.
 3. Als betaalmiddel. Het is ook mogelijk dat je Bitcoin wil gebruiken als betaalmiddel. Waarom zou je bitcoin verkiezen als betaalmiddel boven de euro?

Bitcoin heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van traditionele valuta, lees hierover meer in ons artikel waarin we uitleg geven over bitcoin.

Waar komt mijn bitcoin te staan?

Er zijn meerdere opties waar je jouw bitcoin heen kan verzenden, afhankelijk van bij welke aanbieder je ze koopt. Meestal geef je jouw walletadres op en vervolgens worden jouw gekochte bitcoin daar heen gestuurd. Dit kan naar zowel een online wallet als een soft- of hardware wallet.
Een andere mogelijkheid is dat de aanbieder jouw gekochte bitcoin op zijn interne wallet laat staan. Dit doen de aanbieders omdat je er dan sneller mee kan handelen. Het is vaak wel mogelijk om de gekochte coins naar een eigen wallet te sturen. Veel cryptoliefhebbers zullen voor dit laatste kiezen, omdat onafhankelijkheid een van de redenen is dat zij fan zijn van bitcoin en andere cryptovaluta.

Wat zijn alternatieve cryptovaluta?

Alternatieve cryptovaluta (ook wel altcoins of “alts” genoemd), is een verzamelnaam voor alle cryptovaluta naast bitcoin. Al vrij snel nadat bitcoin was verschenen, kwamen er talloze andere munten bij met ieder een eigen functie. Zo heb je bijvoorbeeld XRP die bestemd is voor internationale betalingen in het banksysteem, IOTA gericht op ‘Internet Of Things’, en heel veel altcoins gebaseerd op zogenaamde ‘smart contracts’. Er zijn ook veel altcoins die dezelfde functie hebben als bitcoin, maar beweren dat ze sneller of beter zijn. Litecoin en Bitcoin Cash zijn hier voorbeelden van.

Aanbieders verkopen naast bitcoin vaak ook zulke altcoins. Als je een altcoin wil kopen die niet beschikbaar is op de website van je aanbieder, kan je jouw gekochte bitcoin verhandelen op een exchange waar deze altcoin wel te verkrijgen is.

Hoe verhandel ik mijn bitcoin voor andere cryptovaluta?

Als eerste zou je jouw gekochte bitcoin naar een wallet op een exchange moeten sturen. Een exchange is een soort beurs waar je cryptovaluta kan verhandelen. Op zo’n exchange kun je met je bitcoin bijvoorbeeld ethereum of een andere altcoin aanschaffen. Er zijn op het moment erg veel exchanges en er komen er steeds meer bij.

Wil je graag weten welke exchanges betrouwbaar en veilig zijn om bitcoin te kopen of andere cryptocurrency? Kijk dan even in ons artikel ‘Cryptocurrency exchanges’.

Nieuwsredactie CryptoBieb