Wat is een bitcointicker?

Een tickersymbol is een Engels begrip en word op de traditionele aandelen beurzen al heel lang gebruikt. Het is een uniek symbool waarmee beursgenoteerde aandelen worden aangeduid, vaak is het een afkorting van het bedrijf ter herkenning. Een ticker bestaat uit letters, cijfers of een combinatie hiervan en bestaat vaak uit één tot vijf tekens. Deze afkortingen zijn vroeger ontstaan en zo kort mogelijk gemaakt toen er nog handmatig getypt moest worden om snel en foutloze identificatie door beurshandelaren mogelijk te maken. Nu is het makkelijk omdat het gewoonweg minder ruimte in neemt dan bijvoorbeeld de volledige naam van een bedrijf.

Nu zie je dat er in de cryptocurrency handel ook een ticker wordt gebruikt om een bitcoin of ander cryptocurrency aan te duiden, vaak is dit een afkorting van de coin of een aantal letters.

Bitcoin heeft zelfs twee tickers. De meest gebruikte Bitcointicker is BTC maar in sommige landen is dat niet toegestaan, volgens de regelgeving moet hier de eerste letter de letter van het land zijn. Maar wat doe je als er geen land of overheid bij komt kijken zoals bij Bitcoin, daar hebben ze iets op gevonden, ze gebruiken hier de ticker XBT. Bitcoin kun je dus vinden op zowel de ticker BTC als XBT.

Zie hier een overzicht van een aantal cryptocurrencies met hun ticker: