Blockchain use case

WordProof.io: Bescherm je content met blockchain

Wordproof X Cryptobieb

Het is weer tijd voor een nieuw interview, dit keer waren wij op bezoek bij de Amsterdamse blockchain start-up WordProof.io. Graag willen wij Sebastiaan van der lans, de CEO van WordProof, bedanken voor het interview. In dit interview leer je WordProof.io kennen: Waarom verbetert WordProof.io de wereld en wat is nu de toekomstvisie van Sebastiaan van der Lans op blockchain technologie?

Waarom WordProof?

Het is anno 2019 ontzettend moeilijk voor bezoekers om betrouwbare content te vinden op het web. Er zijn veel websites die nieuwsartikelen overnemen van concurrenten. Ze maken een aantal kleine aanpassingen en publiceren artikelen alsof het hun eigen werk is. Dit betekent dat er veel nieuwswebsites zijn die profiteren van het werk dat iemand anders gedaan heeft. WordProof gaat dit aanpakken met een oplossing door middel van het timestampen van content op de blockchain.

Wat is WordProof?

WordProof is een nieuwe tool die het mogelijk maakt om in het open-source CMS systeem WordPress content van een timestamp te voorzien. Een timestamp is simpelweg een tijdsstempel. Dit betekent dat je een bewijs van een publicatie krijgt wanneer je bijvoorbeeld een artikel of pagina publiceert. WordProof neemt de eerste stap om blockchain toe te passen op websites op gebied van content creatie. Content creators kunnen als het ware notariaal vastleggen dat de gedeelde content door hen geschreven is. Dit geeft enerzijds autoriteit aan de content van de schrijver. Anderzijds worden ze verplicht juiste informatie te verschaffen.

Download de tool gratis

Het is mogelijk om gratis gebruik te maken van de WordProof plug-in. Via de onderstaande knop kun je naar de website gaan.

Met de gratis tool kun je:

  • Berichten en pagina’s van een timestamp voorzien
  • Custom certificaat links maken
  • Een front-end certificaat pop-up maken (zie de afbeelding hieronder hoe een timestamp certificaat eruit ziet)
WordProof timestamp

WordProof.io bij de Telegraaf

In de onderstaande video spreekt Sebastiaan van der Lans vanaf 3:43 over zijn bedrijf WordProof.io. Hierin legt hij uit hoe eigenaarschap terug verkregen kan worden over door jou geschreven content.

Sebastiaan over blockchain

De lange weg van blockchain

De ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan hard. Maar dat moet ook omdat er nog een aantal kinderziektes zijn. Dit zijn kinderziektes zoals snelheid, gebruikersgemak, hoge kosten en functionaliteiten. Er zijn verschillende soorten blockchains die 1 of 2 van de kinderziektes hebben opgelost. Maar er is niet één blockchain die op alle problemen een oplossing heeft gevonden.

Blockchain gaat de komende jaren nog niet toegepast worden door de grote massa. De technologie wordt pas echt toegepast als het meer gebruikersgemak biedt dan andere systemen, applicaties of functionaliteiten. Voor gebruikers moet het vooral voordelen bieden, die moeten er niet teveel last van hebben.

Voorbeeld: Voordat WordPress bestond moesten developers ingehuurd worden om een website te maken. Toen kwam er een open-source systeem genaamd WordPress, waarbij gebruikers zelf content konden publiceren. Hierdoor hoefden developers niet langer ingehuurd worden voor simpele websites. In de onderstaande afbeeling is te zien hoeveel procent van de websites gebouwd is met het open-source platform WordPress.

Percentage WordPress gebruik websites in 2019
Percentage WordPress gebruik websites in 2019

GDPR naar een nieuw level

Wanneer een klant een online bestellingen plaatst wordt er een proces gestart. In dit proces staat de klant data af. Op dit moment weet de klant niet wat er met deze data gebeurt. Hoelang wordt deze data opgeslagen, gebruikt, wie krijgt mijn data allemaal te zien? Met blockchain technologie kan het verschaffen van data dusdanig geprogrammeerd worden, dat klantendata beschikbaar is voor de webshop tot een bepaald punt in het verkoopproces. “Dit gaat de toekomst van Europese Privacy wetgeving worden.” Zegt Sebastiaan van der Lans.

Conslusie

WordProof.io is ontstaan vanuit de techniek en niet vanuit de vraag van de markt. Maar met de ontwikkelingen van blockchain, is de kans erg groot dat deze vraag in de toekomst zal ontwikkelen. Wanneer de behoefte ontwikkelt, is er al een tool die mensen de kans geeft om te profiteren van hun eigen content.

Wil je meer weten over WordProof.io? Klik hieronder op de knop “Naar website”.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.