Wat is Decentralized Finance (DeFi)?

Wie actief met cryptocurrencies bezig is heeft ongetwijfeld over DeFi gehoord de laatste paar maanden. Maar, wat houdt decentralized finance nu eigenlijk in?

Opkomst en hype Decentralized Finance 

DeFi projecten zijn het laatste jaar onwijs populair geworden. Waar begin 2019 een totaal van 275 miljoen dollar in onderpand zat, is dat inmiddels al opgelopen tot meer dan 4 miljard dollar!

Dit laat zien hoeveel interesse er is binnen de crypto community voor decentralized finance. Alhoewel, degenen die minder met cryptocurrencies bezig zijn zullen hier waarschijnlijk nog niet eerder van gehoord hebben. Daarom zullen we uitleggen wat het is, en waarom het zo populair is.

“Decentralized Finance (DeFi) is de beweging die gedecentraliseerde netwerken en blockchains gebruikt om traditionele financiële producten om te zetten in vertrouwensloze en transparante protocollen die zonder tussenpersonen werken.”  (Bron: BTC Direct Jerrymie)

Wat is DeFi?

Het gaat bij DeFi voornamelijk om twee dingen: financiële diensten en blockchain technologie, oftewel distributed ledgers. Men heeft het er al jaren over dat cryptocurrencies het wereldwijde betaalmiddel zal worden.

Decentralized finance gaat hier nog een stap verder. Op DeFi platforms is het namelijk mogelijk om spaargeld, leningen, transacties, verzekeringen en veel meer waar en wanneer dan ook te regelen. Je hoeft hier enkel een internetverbinding en gedecentraliseerde (mobiele) applicatie voor te downloaden.

Deze gedecentraliseerde applicaties maken gebruik van de zogeheten ‘smart contracts’. Hierdoor is het mogelijk alle bovengenoemde dingen te regelen zonder gebruik te maken van een tussenpersoon, zoals een bank. Bij leningen wordt gebruik gemaakt van een onderpand, waardoor ook kredietscores geen rol meer (hoeven te) spelen. Op dit moment worden deze dingen voornamelijk gedaan met stablecoins. Deze zijn namelijk vastgezet tegen de dollar-waarde, waardoor er minder risico is op een wanbetaling.

Samengevat hebben deze protocollen dit in gemeen:

  • Deze projecten zijn vanaf dag één gedecentraliseerd. Er is geen partij / project team die het protocol in handen heeft.
  • De code is volledig open-source en transparant. Waardoor iedereen het contract kan verifiëren en controleren.
  • Het protocol kan vanaf dag één wereldwijd gebruikt worden. Het maakt niet uit waar een gebruiker zich bevindt.
  • Er is geen account / know-your-customer / anti-money laundry verificatie. Iedereen kan namelijk met het protocol werken door hun wallet te verbinden met het smart contract.
  • Developers kunnen deze protocollen op welke manier ook veranderen, of deze met elkaar verbinden.

Voorbeelden:

We hebben recent al over twee DeFi projecten geschreven:

Een lijst met de top-100 DeFi coins kun je vinden op deze pagina op CoinGecko.