Zelf ook een Dapp maken? Leer hier in 8 stappen wat je moet doen om zelf een dapp te bouwen!

Er zijn verschillende werkwijzen voor het bouwen van een dapp. Een platform zoals dat van Ethereum bijvoorbeeld is relatief laagdrempelig en biedt verschillende hulpmiddelen voor deelnemers. Een meerderheid van de decentrale applicaties die op dit moment op kleine schaal worden uitgevoerd, maakt gebruik van de Ethereum smart contract service. Dit platform heeft dan ook een aantal bronnen beschikbaar voor “instant” ontwikkeling van dapps. Voor iedereen die zich wil gaan verdiepen in het ontwerpen van dapps is de blockchain van Ethereum dan ook een goede start.

Liever weten wat de voor- en nadelen zijn van een dApp? Lees het hier.

Dapps stappenplan – ga nu een dApp maken:

 1. Kiezen van techniek
  De eerste stap in de ontwikkeling van dapps is het bepalen van de specifieke technologie die je wil gaan gebruiken. Met andere woorden: welk digitaal ecosysteem heb je precies nodig? Welke programmeertaal wordt er gebruikt binnen de blockchain-infrastructuur? Welke hosting heb je daarvoor nodig? Dit moet zorgvuldig gebeuren, want het is tenslotte de basis van je decentrale applicatie.

 2. Opzetten van blockchainproject
  Het opzetten van een dapp begint altijd eerst met het installeren van het juiste framework, waarbij je alle hulpmiddelen voorhanden hebt om te bouwen. Kies altijd een programmeertaal die je zelf goed beheerst, zoals bijvoorbeeld solidity die je kunt gebruiken voor de ontwikkeling van dapps op de Ethereum blockchain.

 3. Gebruik maken van Truffle
  Truffle is een gebruikersomgeving voor het ontwikkelen en testen van Ethereum dapps en maakt het leven van een dapp-ontwikkelaar iets eenvoudiger. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Truffle is een erg handige tool en kan gebruikers helpen bij het compileren van smart contracts en deze vervolgens aan je online web applicatie toevoegen.

 4. Coderen van je dapp
  Solidity is verreweg de meest eenvoudige programmeertaal om decentrale applicaties te ontwikkelen, omdat deze taal veel lijkt op JavaScript. Solidity is bij uitstek geschikt voor het coderen van een smart contract. Het coderen van een digitale overeenkomst (wat een smart contract in wezen is), is de eenvoudigste manier voor het creëren van een dapp op kleine schaal. Een dapp die wordt uitgevoerd binnen het Ethereum netwerk, kost een bepaalde hoeveelheid “Ethereum gas”. Dit gas wordt in de vorm van “ether” uitbetaald aan de miners die de transactie op gang brengen. Wanneer je je dapp dus wilt uitvoeren ben je afhankelijk van de miners en de benodigde hoeveelheid aan Ether wordt automatisch aan je account onttrokken.

 5. Een overzichtelijke gebruikersinterface
  Een ander belangrijk element van je dapp is zonder enige twijfel de gebruikersinterface, dit maakt de slagingskans vele malen groter. Een decentrale applicatie moet dan ook zo gebruiksvriendelijk mogelijk worden opgezet. De functionaliteiten en mogelijkheden moeten helder zijn en de dapps moeten gebruikt kunnen worden op locaties en momenten waar en wanneer zij het meest bruikbaar zijn. Een overzichtelijke interface maakt de slagingskansen van een decentrale applicatie een stuk groter. Een gebruiker die te lang moet zoeken naar de gewenste informatie haakt al snel af en terecht.

 6. Uitgebreide testfase voordat je de dapp uitvoert op een blockchain
  Wanneer een dapp eenmaal is ontworpen en klaar is voor de uitvoering binnen een blockchainnetwerk is het belangrijk om de decentrale applicatie te gaan testen. De smart contract code moet namelijk onveranderlijk zijn en voor altijd kunnen worden opgeslagen op de blockchain en mag dus uiteraard geen fouten bevatten. Testen, testen en nog eens testen is dan ook het devies voor een succesvolle lancering. Zorg ervoor dat je binnen het ontwikkelingsframework de mogelijkheid hebt voor testuitvoeringen en zorg ervoor dat je exact weet op welke factoren je de dapps precies wilt gaan testen.

 7. Klaar voor de start!
  Wanneer de testfase succesvol kan worden afgerond is het tijd voor de lancering van je decentrale applicatie. Kies een gebruikelijke domeinnaam die professioneel en zakelijk oogt en zorg voor een stevige marketingcampagne om je blockchaintoepassing te promoten. Het kiezen van de juiste marketingstrategie is niet gemakkelijk, maar dit is wel het belangrijkste onderdeel voor het aantrekken van geïnteresseerde investeerders. Je kunt nog zo’n succesvolle dapp hebben ontwikkeld, maar als niemand op de hoogte is van je decentrale applicatie en je daarnaast ook niet op de juiste manier kunt uitleggen welke voordelen jouw creatie te bieden heeft, dan is de kans van slagen erg klein.

 8. Dapps licentie
  Wanneer een decentrale applicatie wordt ontwikkeld onder een open-source licentie, kan er gebouwd worden zonder dat er sprake is van enige beperkingen op het gebied van auteursrecht of patenten. Dat zorgt natuurlijk voor een grote mate van vrijheid. De dapps kunnen in dat geval worden uitgevoerd onder de jurisdictie van open-source software en dat biedt zeer veel voordelen.