Coin

Euno

Euno logo omslag Cryptobieb

Er zijn letterlijk honderden coins en tokens op de markt, sommigen bekender dan anderen. Eens in de zoveel tijd pakken we meer onbekende projecten om hier een vergrootglas op te leggen. Deze week onderzoeken we euno

Vandaag laten we je kennis maken met EUNO, een open-source community-aangedreven cryptocurrency met een eigen blockchain. Wij hebben met de developer gesproken en delen onze inzichten met je. Het doel is jou een objectieve kijk te geven op een voor iedereen te begrijpen manier. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie.

Euno logo klein Cryptobieb

Algemene info Euno

Naam: Euno

Circulating supply: 14.175.595

Total supply: 19.480.192
Maximum supply: 50.000.000.000
% supply in Omloop: 28,35%
Marketcap: $ 894.150
Huidige prijs: $ 0.063077
Volume (24hr): $ 9.213
Exchange: STEXCREX24
Consensus-algoritme: Proof-of-Stake en Proof-of-work (X11)

Masternodes: Ja

Ze hebben geen ICO gehad. In plaats daarvan heeft er een pre-mine plaatsgevonden van 12 miljoen coins. Dat betekent dat deze coins direct verhandelbaar zijn gesteld op de exchanges. Deze coins zijn gereserveerd voor de volgende doeleinden:

Coinverdeling

  • Marketing: 2.8 miljoen coins. Denk aan kosten voor exchanges etc.
  • Airdrop: 3 miljoen coins was gereserveerd voor een airdrop actie. Niet-geclaimde coins worden toegevoegd aan het marketingbudget.
  • Weggeefactie: 15.000 coins. Gereserveerd voor weggeef-acties
  • Swap: 185.000 coins. Afkomstig van overname van een oud project. De overgebleven funds zijn omgezet (middels een swap) met EUNO. Deze coins worden gebruikt voor marketingdoeleinden.
  • Budget team: 6 miljoen coins. Gereserveerd voor het team. 3 miljoen daarvan gaat naar het huidige team van 14 man. Deze 3 miljoen wordt over een periode van 4 kwartalen uitgekeerd. De eerste betaling heeft reeds plaatsgevonden. Juli 2019 zal de eerste helft van deze 6 miljoen uitgekeerd zijn en vermoedelijk onderdeel van de circulating supply. De andere 3 miljoen is gereserveerd voor toekomstige teamleden.

Coin reservering

Het team heeft naast de gereserveerde EUNO ook veel eigen geld geïnvesteerd in het project en benodigde apparatuur. Tijdens gesprekken met de developer en andere admins viel mij de passie van andere teamleden op. Toen ik vroeg wat de financiële situatie zal zijn nadat alle coins verdeeld zijn onder het team kreeg ik als antwoord mee:

“Ieder teamlid is gepassioneerd over het project. Wanneer iemand gepassioneerd over het project is dan doen zij dit omdat ze het leuk vinden om te doen. Gedreven en gepassioneerde mensen met dezelfde mentaliteit maakt een team sterk”.

Andere teamleden lieten reeds weten dat zij na hun jaarlijkse vergoeding van plan zijn te blijven werken.

Wat is Euno

EUNO is een zogenoemde payment-currency, dat betekent dat het hoofddoel van deze crypto het doen van transacties is. Dit klinkt niet direct heel bijzonder omdat dit in theorie met vrijwel iedere cryptocurrency kan. Vergis je niet, met een dergelijke opvatting kun je wel eens zwaar tekort doen aan dit project. Mochten ze inderdaad waarmaken wat zij allemaal beloven dan is het heel goed mogelijk dat je straks betaalt met hun cryptocurrency in plaats van Bitcoin.

Betalen met Euno

Eén van de unique selling points is dat het mogelijk is om op werkelijk ieder punt je aankopen te doen met EUNO. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone die Near Field Communication (NFC) ondersteunt. Wablief? Maak je niet druk, vrijwel iedere moderne smartphone ondersteunt dit inmiddels. We leggen het uit.

 

Wat is NFC en waarom gebruikt EUNO dit?

Met NFC-technologie is het mogelijk om veilig betalingen doen. Het werkt op exact dezelfde manier als contactloos betalen met je pinpas en inchecken met je OV-chipkaart. Mocht deze uitleg over NFC niet voldoende zijn dan kun je in dit mooie artikeltje van Samsung meer vinden.

NFC is belangrijk omdat je overal contactloos kan betalen tegenwoordig. Door middel van de mobiele wallet is het binnenkort mogelijk om via je mobiel op dezelfde manier als je bankpas te betalen. Het mooie aan dit systeem volgens EUNO is dat de verkoper geen flauw idee heeft dat jij zojuist met je crypto betaald hebt. Waarom? De verkoper ontvangt gewoon euro’s!

Hoe werkt dit?

Over de details wil het team nog weinig kwijt, dat heeft volgens hen onder andere te maken omdat zij hierin innovatief beweren te zijn. Het probleem met betalen met crypto is dat meeste cryptovaluta leunen op een exchange waar jij je altcoin tegen bitcoin of euro’s kan verhandelen. Enorm omslachtig, om nog niet eens te spreken over de kans op volatiele prijsbewegingen.
EUNO claimt een manier te hebben bedacht die zowel het probleem van volatiele prijsbewegingen als het (gebrek aan) gebruiksgemak oplost. Het idee is een soort derdenrekening te openen van waaruit alle transacties bij het doen van aankopen via EUNO beheerd worden. De verkoper ontvangt vanuit dit potje zijn/haar euro’s. De gebruiker stort hier vervolgens weer zijn EUNO op. Het idee is een speculatieve exchange hierdoor overbodig te maken en het voor beide partijen makkelijk te maken.

Het ACID protocol

Het ‘Adoption and Convergence Incentivized Distribution’ (ACID) protocol slaat op het belonen van gebruikers van EUNO. De meeste cryptocurrencies hebben last van “whales” die alles inslaan en de coins enkel kopen als speculatief middel.

EUNO wil daadwerkelijk gebruik van de coin promoten, vandaar dat zij iets bedacht hebben om een eerlijke verdeling én gebruik van EUNO te promoten.

Voor iedere transactie die wordt gedaan met EUNO krijg je een geschaald percentage terug. Geef je een klein bedrag uit, dan krijg je een hoger percentage terug. Hiermee wordt het doen van je dagelijkse boodschappen met EUNO promoot. Hoe meer je dus uitgeeft met je mobiele EUNO-wallet, hoe meer je terugkrijgt. De benodigde funds hiervoor zijn afkomstig van masternodes die draaiende gehouden worden. Voor meer technische informatie over het ACID-protocol verwijzen we je naar de whitepaper van EUNO.

EUNO ACID cryptobieb

Darksend

Anoniem transacties doen, dan kan dat ook. Wanneer je hier gebruik van maakt is de transactie-geschiedenis niet meer in te zien. De betaling die je doet wordt door elkaar gehusseld in een mixer met EUNO van andere gebruikers. De andere partij waar je EUNO naar overmaakt ontvangt dan een mix van EUNO, afkomstig van verschillende gebruikers.

De waarde van Euno

Het is betaalmunt, door en door. Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan hun blockchain en daar zelf ook EUNO voor terugkrijgen.

Mining

De beloning voor het minen van EUNO is afhankelijk van de blockgrootte. Volgens de blockchain verkenner  zitten we op moment van schrijven op block 189189. Tot aan block 205.000 is de block reward 30 EUNO. Iedere 2 minuten komt er een block vrij. Vanaf block 205.000 is de block reward 9 stuks. Ieder blok zal de difficulty aangepast worden en de hoeveelheid EUNO die je krijgt met minen is afhankelijk van de computerkracht die je bijdraagt aan het minen. Mocht je willen gaan minen kun je je aansluiten bij een mining pool. Deze mining pools staan vermeld hun website.

Beloning: 30 coins
Kans: afhankelijk van de snelheid waarmee je mined.

Staking

De beloning voor het staken van je EUNO is 20 stuks per block. Het werkt als volgt. Elke twee minuten vindt er een soort loterij plaats die leidt tot de ontdekking van de volgende block in de EUNO blockchain. Hoe meer en hoe langer je je EUNO laat staken in je wallet hoe meer kans je krijgt dat jij deze loterij wint. 

De kans dat je wint is afhankelijk van het aantal andere mensen die EUNO staken. Om dit in getallen uit te drukken is dan ook lastig omdat het aantal staking wallets en de hoeveelheid EUNO daarin continu wijzigt. Winnaars worden willekeurig gekozen.  Let op: je dient je EUNO minimaal drie dagen in je staking wallet laten staan alvorens dit proces begint.

Beloning: 20 EUNO
Kans: afhankelijk van andere stakers en de hoeveelheid EUNO die gestaked wordt.

Masternodes

Masternodes ontvangen 60% van de PoS-waarde. Het draaien van een masternode kost 50.000 EUNO. Masternodes worden beloond op basis van hun beschikbaarheid en hun vermogen om netwerkdiensten op een gedecentraliseerde manier aan te bieden. 

Op het moment van schrijven levert het draaien van een masternode ongeveer 200 EUNO per dag op. Omgerekend is dat een bedrag van $ 356 per maand. Voor de actuele data verwijzen wij je naar masternodes.pro.

Beloning: 60% van de Proof of Stake waarde
Kans: gegarandeerd, iedere 4 uur

Wat vinden wij van EUNO?

Bij het lezen van de Whitepaper viel mij direct al één ding op, dit zijn mensen die heel goed weten wat zij aan het doen zijn. Ik vond het verfrissend om te lezen dat ze een volledig theoretisch kader geschreven had in de stijl van een onderzoeksrapport zoals je die op de universiteit leest.

Het mooie van deze Whitepaper vond ik de focus op menselijk gedrag. Het team wil namelijk mensen zo ver krijgen om met hun coin te betalen. Daarvoor is gedragsverandering nodig. Een aanzienlijk deel van de Whitepaper is besteed aan psychologische theorieën voor het veranderen van menselijk gedrag. Ik als schrijver vind dit mooi want ik heb zelf ook een achtergrond in de psychologie. Ik herkende dan ook veel. Ze hebben gedegen vooronderzoek gedaan en het lijkt erop dat zij een vlijmscherpe focus hebben.

Concurrentie

De concurrentie voor EUNO is pittig, er zijn namelijk veel cryptocurrencies die ingezet willen worden als betaalmiddel. Mocht EUNO echter waarmaken wat ze beloven dan zou dit wel eens een hele leuke coin kunnen worden. De manier waarop NFC wordt toegepast, de wijze waarop het gebruik van de munt beloond wordt en volatiliteit tegengehouden wordt ben ik niet eerder tegenkomen.

In het eerste kwartaal van 2019 wordt de mobiele wallet uitgebracht, tevens zijn er gesprekken gaande met exchanges en is er een mooie giveaway-actie waarbij je kans maakt op een masternode. Daarnaast hebben ze zojuist een “betaalkaart” uitgebracht waar je je coins veilig kunt opslaan. Op basis van de huidige roadmap is het vanaf het tweede kwartaal 2019 mogelijk om met je EUNO te betalen. Tegen die tijd zullen wij je van een update voorzien, voor nu blijft het een – weliswaar veelbelovend – idee.

Wil je lezen over andere coins onder de loep? Ga hier naar alle coins onder de loep.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins enzovoort) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

 

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.