Coin

Maker – De DAI als stablecoin

Maker DAO header

Vandaag laten we je kennis maken met Maker. Maker bestaat uit een stablecoin genaamd DAI, leningen met onderpand en een besluitvorming die door de community gedaan wordt. Maker (MKR) is gebouwd op het Ethereum netwerk, samen met de community besluitvorming zorgt dit voor een mooi gedecentraliseerd geheel. We nemen deze coin onder onze loep met als doel om jou een objectieve kijk te geven op een voor iedereen te begrijpen manier. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie.

Wat zijn Maker en DAI?

Het project maakt gebruik van beide cryptocurrencies. Zij omschrijven zichzelf als een smart contract platform dat draait op het Ethereum Netwerk, hun doen is om de DAI te stabiliseren op een prijs van 1$ als stablecoin door middel van een dynamisch systeem van Collateralized Debt Positions (CDPs) en het governance model. Gebruikers kunnen Ethereum storten als onderpand om DAI te lenen, deze kan vrij verzonden worden, hiermee kan getraded mee worden, etc.

De DAI is interessanter als betaalmiddel voor bedrijven dan bijvoorbeeld gewone cryptocurrencies, gezien de DAI dezelfde waarde behoudt (1$) en niet zoals andere cryptocurrencies veel in waarde schommelt. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld nu geld nodig hebben maar niet hun cryptocurrencies willen verkopen kan dit interessant zijn. Bijvoorbeeld:

‘’Bob heeft een lening nodig, dus hij opent een lening van 100 DAI. Dit kan door een waarde aan ETH op het platform vast te zetten als onderpand dat hoger is dan de waarde van 100 DAI. Bob ontvangt dit direct op zijn Ethereum wallet, zodra hij de lening kan afbetalen kan hij de DAI weer terugstorten in het platform om de lening te sluiten en zijn Ethereum vrij te krijgen’’. Dit klinkt heel mooi wanneer Ethereum in waarde stijgt, maar let op, er is ook zeker een valkuil in het geheel, het is namelijk niet voor niets een ‘onderpand’.

Wanneer Bob zijn lening onder de liquidatieratio komt kunnen traders zijn liquidatie activeren. In dit geval wordt er extra MKR op de markt gezet als schuldverkoop, deze kan opgekocht worden door traders. Hierdoor wordt het schuldkapitaal gelijk gedekt en komt het platform niet onderwater. Indien er enig onderpand overblijft wordt deze teruggegeven aan Bob. Oftewel, zorg ervoor dat je lening niet onderwater komt te staan.

MKR tokens worden verbrand nadat de kosten zijn betaald. Hierdoor neemt de supply van de utility token af, hoe meer het platform gebruikt wordt, hoe minder er dus in omloop zal blijven.

Algemene info Maker

Naam: Maker (MKR)

Circulating Supply: 1.000.000 MKR

Market cap: $607.547.409
Huidige prijs: $607.55
Volume (24hr): $1.608.792
Exchange: BKEX, OKEx, KuCoin

Masternodes: Nee, governance model

Algemene info DAI

Naam: Dai (DAI)

Circulating Supply: 90.354.380 DAI

Market cap: $90.304.253
Huidige prijs: $0.99
Volume (24hr): $21.959.795
Exchange: Coinbase Pro, KuCoin, Kyber Network, Fatbtc

Het Governance Model

Het betalen van kosten is niet het enige waar deze token goed voor is, je kunt als holder namelijk ook deelnemen aan het governance model. Er worden regelmatig nieuwe voorstellen ingediend waar op gestemd kan worden, maar ook jij kunt zelf voorstellen indienen. Hier wordt door de community op gestemd en de beste voorstellen zullen worden doorgevoerd. Dit samen zorgt voor een gedecentraliseerd geheel en een eerlijk platform.

Het Team

Het team bestaat momenteel uit zeventien managers, 3 business development teamleden en 7 community leads. Deze teamleden komen vanuit de hele wereld en worden ondersteund door de community leden.

Maker is opgezet door Rune Christenen. Rune komt uit Denemarken en is hiervoor Co-Founder van Try China geweest, een bedrijf dat internationaal werknemers werfde voor bedrijven. Rune wordt ondersteund door Steven Becker als president en COO. Steven woont in Californië en heeft ervaring op meerdere topfuncties op het gebied van leningen, strategieën, investeringen en risico management.

Maker logo

Waar kun je deze cryptocurrency het beste kopen?

Op dit moment is het volume van MKR het hoogst op OKEx en Huobi, wij raden dan ook aan één van deze twee exchanges te gebruiken, beiden zijn erg bekend en betrouwbaar.

Voor de DAI kun je het best zijn op Coinbase Pro, KuCoin, of Fatbtc.

Klik op één van bovenstaande hyperlinks om een account aan te maken op de exchange, om vervolgens de token te kunnen kopen.

Waar kan ik deze cryptocurrency het best bewaren?

Cryptocurrencies kunnen altijd op meerdere plaatsen bewaard worden. Je kunt ervoor kiezen dit op een software wallet, hardware wallet of exchange wallet (niet aan te raden) te doen. Wij leggen meer uit over onze keuzes hiervoor op deze pagina.

Gezien het platform op het Ethereum Netwerk draait kunnen deze cryptocurrencies beiden op je Ethereum wallet opgeslagen worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn op je Ledger, maar ook op je MyEtherWallet portemonnee.

Conclusie

Persoonlijk vind ik dit een ontzettend goed project, namelijk dankzij het governance model waardoor dit volledig gedecentraliseerd kan plaatsvinden. Maar ook dankzij het mechanisme waardoor het platform insolvabiliteit tegen gaat en ervoor zorgt dat de DAI altijd rond de 1$ blijft. Ook voor betalingen is het daardoor erg geschikt, wat ervoor zorgt dat de technologie gebruikt kan worden zonder kapitaalrisico te hoeven lopen als bedrijf zijnde.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.
Cryptobieb Over ons Marco

Door Marco van den Heuvel

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.