Coin

Synthetix | SNX

Synthetic SNX logo

Wat zijn synthetische activa en wat is Synthetix?

Degenen onder jullie die ons al een tijdje volgen misschien onze post over Spartan Protocol (SPARTA) in gelezen. Spartan Protocol bouwt een protocol voor waarmee liquiditeit verstrekken beloond wordt & synthetische activa (synths) op de Binance Smart Chain mogelijk gemaakt worden.

Vandaag zal ik Synthetix behandelen, een derivaten liquiditeit protocol in DeFi (decentralized finance) dat iedereen, overal toestaat om on-chain blootstelling te krijgen aan een breed scala van activa.

Synthetix is vooral bekend om hun ‘synthetische activa’, om het project te begrijpen moet je eerst begrijpen wat dit zijn, en hoe deze werken.

Dashboard Synthetix SNX

Wat zijn synthethische activa? 

Samengevat zijn synthetische activa gegenereerde cryptocurrency activa die zowel reële activa (zoals goud, zilver, aandelen, USD) & crypto-activa (zoals Bitcoin, Ethereum, en andere altcoins) kunnen nabootsen in prijs.

Deze gegenereerde synths kunnen de waarde van de nagebootste activa weerspiegelen door het gebruik van databases die prijzen van allerlei activa live doorsturen, ook wel oracles genoemd.

In het geval van Spartan Protocol wordt dit gedaan door het gebruik van zijn eigen liquiditeitspools, die als onderpand dienen door het inzetten van SPARTA-tokens.

Voor Synthetix wordt dit gedaan door SNX vast te zetten in een speciaal contract om de synths te genereren, gewaardeerd door het gebruik van oracles. Dankzij hun samenwerking met ChainLink kunnen ze de waarde van bijna alles in realtime volgen.

Synthetische activa worden gebruikt om gebruikers in staat te stellen blootstelling te krijgen aan winsten of verliezen in die markten, zonder dat ze deze (echte) activa daadwerkelijk hoeven aan te schaffen.

Bovendien is er geen tussenpersoon die onnodige kosten in rekening brengt, en KYC (know-your-customer) is niet vereist. Dit betekent dat iedereen in principe elk activum kan ‘verhandelen’ (met hefboomwerking), allemaal binnen één platform.

Synthetix SNX liquiditeit protocol

Wat is Syntetix (SNX)?

Nu je weet wat synthetische activa zijn, is het gemakkelijker te begrijpen wat Synthetix’ kernproduct en waarde is. Het Synthetix platform telt momenteel $2.330.758.299 ($2.3 miljard USD) aan Totale Waarde Vergrendeld op hun platform, waardoor het het grootste synthetische activa platform is dat momenteel bestaat, gebruikmakend van het Ethereum Netwerk (ERC-20).

Het platform biedt vier belangrijke mogelijkheden:

  • Het genereren van synthetische activa
  • Het beloond worden voor het verstrekken van liquiditeit (staking)
  • Develop met Synthetix (integreer staking, data, en/of stats)
  • Governance om token holders in staat te stellen te helpen bepalen hoe het platform zich ontwikkelt.

Synthetix gebruikt twee cryptocurrencies binnen hun platform:

  • Hun eigen cryptocurrency (SNX)
  • Synthetische activa (gegeneerd door gebruikers)

Wie synths wil generen, moet eerst SNX kopen. SNX wordt dan door de gebruiker op het platform gestort als onderpand. De gebruiker kan dan beslissen welke (ondersteunde) activa deze wil genereren, de waarde van de gestorte SNX moet op elk moment 750% hoger blijven dan de gecreëerde synths, aangezien de synths tellen als ‘schuld’.

Dat betekent dat $1.000 aan SNX gestort, bijvoorbeeld $133 aan sBTC (een synthetische BTC-versie) of sETH (een synthetische ETH-versie) kan slaan.

Aangezien SNX op de open markt wordt verhandeld, schommelt de waarde van SNX op en neer. Dit weerspiegelt zich in het aantal synthetische activa dat wordt gegenereerd, aangezien een hogere prijs van SNX het mogelijk maakt om meer synthetische activa te genereren dan een lagere prijs.

SNX heeft momenteel een $3.2B USD market cap en is momenteel rank #33 op CoinGecko. Dit is een zeer hoge waardering, veroorzaakt door de schaarste van SNX, aangezien veel (altijd) opgesloten zit in het platform als onderpand voor de synths. Een heel slim ecosysteem dat de waarde van groei en adoptie weerspiegelt.

SNX’s aanbod zal uiteindelijk stijgen tot 250M tokens in de loop van de komende jaren, gebruikt om SNX stakers op het platform te stimuleren, wat resulteert in een verdere daling van het circulerende aanbod naarmate meer en meer tokens worden opgesloten door gebruikers op het platform.

Algemene info Synthetix (SNX)

Naam: Synthetix 

Circulating Supply: 147.732.306
Total Supply: 220.517.763
Exchanges: Bitvavo,  BitcoinMeester, CoinMerce, KucoinCrypto.com, Binance, Uniswap.

Synthetix (SNX) kopen en verkopen

Synthetix (SNX)  kopen en verkopen. Syntehtix (SNX)  kan worden gekocht op de volgende exchanges: 

Conclusie en toekomst

Het is duidelijk dat het Synthetix-team een succesvol platform heeft gebouwd, met een werkend tokenomics-model. Er zijn verschillende use cases voor SNX die veel gebruikers en token holders aantrekken. Het platform biedt ook een breed aanbod aan activa, wat de groei van het platform verder stimuleert, en ik zie dit aanbod ook continu uitgebreid worden in de toekomst.

DeFi is hier om te blijven en we zullen use cases blijven zien waar we misschien nog niet eens aan gedacht hebben. Ik ben begonnen met het onderzoeken en gebruiken van synthetische activa sinds november 2020, en ik ben positief verrast door deze use case.

Ik kan heel goed verschillende projecten zien die erin slagen om synths te blijven innoveren, die ook een goede gebruikerservaring bieden, opstijgen en enorme rendementen bieden aan zijn token holders en gebruikers. Het feit dat iedereen long of short kan gaan op zo’n beetje elk virtueel en real-world asset is erg interessant, vooral omdat het niet nodig is om het daadwerkelijke asset vast te houden, of om een tussenpersoon te gebruiken die onnodige fees rekent.

Een uitdaging die ik momenteel zie voor Synthetix is het feit dat ze gebruik maken van het Ethereum Netwerk. Het Ethereum Netwerk heeft een deel van zijn marktaandeel verloren aan Polkadot, de Binance Smart Chain, en verschillende andere ketens die aanzienlijk lagere transactiekosten bieden.

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ik mijn geld op Spartan Protocol heb gezet voor een aanzienlijk opwaarts potentieel in vergelijking met Synthetix, vanwege de lage market cap en lage kosten, door gebruik te maken van de Binance Smart Chain. Ik ben ook zeer geïnteresseerd in Beyond Finance, een platform voor synthetische activa dat ook nog moet worden gelanceerd.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.