Coin

Vites

coin onder de loep vites wallet layout

Er zijn letterlijk honderden tokens en coins op de markt, sommigen bekender dan anderen. Eens in de zoveel tijd pakken we meer onbekende coins en/of tokens om hier een vergrootglas op te leggen. Ditmaal laten we je kennis maken met Vites, een voormalig WAVES-token die nu een eigen blockchain heeft. Wij hebben met de developer gesproken en delen onze inzichten met je. Het doel is jou een objectieve kijk te geven op een voor iedereen begrijpelijke manier. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie.

Disclaimer: Onderstaand rapport is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving. Investeren in cryptovaluta is op eigen risico. Doe altijd je eigen onderzoek.

Vites logo coin onder de loep

Algemene info Vites

Naam: Vites

Circulating supply: 30.345.077.476

Total supply: 35.000.000.000
Maximum supply: 50.000.000.000
% supply in Omloop: 60,69%
Marketcap: $ 492.800
Huidige prijs in Bitcoin: 0.00001408 $
Volume (24hr): $ 394,25
Exchange: CREX24
Consensus-algoritme: Proof-of-Stake

De coin is vrij recent overgenomen door een ander team en nieuw leven ingeblazen door de community nadat het project gestaakt was vanwege het overlijden van één van de oude developers. Een tragisch gebeuren. Gelukkig heeft het nieuwe team, onder leiding van Nederlanders, er een positieve draai aan weten te brengen. De ontwikkeling van de munt is namelijk weer in volle gang.

Coinverdeling

Allereerst een stukje over de verdeling van coins. Het nieuwe team heeft 5 miljard coins onder beheer voor de ontwikkeling van het project. De rest van de coins is inmiddels vrij verhandelbaar op de STEX-exchange. De dominante handelsvorm om Vites aan te schaffen verloopt middels Litecoin. Bij de overname kreeg het team eerst 20 miljard coins in beheer, dit vonden zij teveel. Ze hebben er zelf voor gekozen dit aantal te reduceren naar 5 miljard. De huidige kosten die gemaakt zijn heeft het team voornamelijk uit eigen zak betaald.

 

Het team is vanaf 2019 van plan om de funds te laten beheren vanuit een officiële stichting. Het team heeft hiervoor gekozen vanuit veiligheidsoverwegingen en transparantie naar de vites-community. Het beheer van een dergelijke fonds via een stichting betekent dat coins niet zomaar verkocht kunnen worden.

De verdeling van coins kun je hier vinden, op hun eigen blockchain verkenner.

Wat is Vites?

Vites heeft de missie om leidend te zijn in de freelance-industrie. Daarbij het is de bedoeling dat zij als marktplaats fungeren waar bedrijven en andere opdrachtnemers freelancers kunnen inhuren voor een bepaalde opdracht. Ze hebben veel onderzoek gedaan naar de huidige freelance-industrie. Daarbij kijken zij onder andere naar hoe huidige freelance marktplaatsen als Fiverr en Upwork werken. Vites merkt op dat het huidige model een aantal problemen heeft, waaronder:

 • Hoge bemiddelingskosten door
 • Tussenpersonen als Fiverr en Upwork;
 • Trage verwerking van betalingen;
 • Gedateerde conflictbemiddeling;
 • Slechte beoordelingsmodellen;
 • Onterechte sluitingen van accounts;
 • Gebrek aan spraak- en video-ondersteuning;

Zij zijn van mening dat zij hier een oplossing kunnen bieden. Het platform beschermt de belangen van zijn gebruikers door alle transactie-activiteiten uit te zetten op de blockchain, via slimme contracten. Hiermee willen zij het voor iedereen mogelijk maken om freelancers over de hele wereld in te huren tegen minimale kosten. 

Voordelen

 • Lage bemiddelingskosten; traditionele platformen vragen volgens Vites 20% commissie plus zo’n 2 tot 4% extra voor de verwerking van transacties. Freelancers betalen slechts 9% over de waarde van de opdracht. Het Vites-platform is voor afnemers volledig gratis te gebruiken.
 • Snellere betaling; bij Fiverr dien je 14 dagen te wachten tot je betaling ontvangt. Ze streven ernaar om binnen 7 dagen – en in de toekomst direct – gelden over te boeken zodra de opdracht voltooid is.
 • Eerlijke en transparante belangenbehartiging van Freelancers; Bij traditionele platformen wil het wel eens gebeuren dat er gesjoemeld wordt met het beoordelingssysteem, waar Freelancers de dupe van worden. Zeker wanneer er een conflict ontstaan is met de afnemer.
  Door alle transacties, de hoeveelheid tijd die de Freelancers heeft besteed aan de opdracht en de beoordeling daarvan op de blockchain op te slaan hoopt Vites een aantrekkelijker platform voor Freelancers te bieden. Door middel van slimme contracten worden zaken als contractbreuk op een eerlijke en transparante wijze gefaciliteerd.
 • Ondersteuning voor audio, video- en conference calls. Beschouw het als Skype voor freelancers, dat is wat het Vites platform de gebruikers ook wil bieden. Allemaal ten behoeve van een betere dienstverlening aan zowel Freelancers als afnemers. Voor het gebruik van deze dienst wordt wel een kleine vergoeding gevraagd. Hoe Vites wil gaan concurreren met Skype op dit gebied is onduidelijk. Skype biedt namelijk dezelfde diensten, maar dan gratis.

Het Vites-ecosysteem

Hoewel de focus ligt op het bouwen van een marktplaats voor freelancers is Vites ook bezig met het ontwikkelen van andere randzaken. Samen vormen zij het Vites-ecosysteem. Waaruit bestaat deze?

 1. Vites Freelance Platform; Hier ligt de voornaamste focus, het inhuren van Freelance diensten.
 2. Peer-to-peer marktplaats; Voor de koop en verkoop van goederen. De functionaliteit hiervan zal vergelijkbaar zijn met diensten zoals eBay aanbiedt. Een knooppunt waarbij zowel professionele verkopers als consumenten goederen van elkaar kunnen overnemen. De bedoeling van het Vites p2p marktplaats is dat je snel én tegen een lage prijs goederen van elkaar kunt kopen.
 3. VitesEX; een volledig werkende exchange voor het verhandelen van cryptocurrencies.
 4. Vites Pay; Zal in eerste instantie uitgebracht worden als plugin voor Shopify en Woocommerce. De bedoeling is dat je uiteindelijk via Vites Pay je dagelijkse boodschappen kan doen in de cryptocurrency of traditionele valuta naar keuze. Het platform moet betalingen in iedere valuta op den duur ondersteunen.
  Wanneer jij een blok kaas afrekent bij de Albert-Heijn kan je dit dus doen met je Vites-tokens, de appie krijgt er vervolgens gewoon euro’s voor terug.

De waarde van de VITES-coins

Hoewel VITES in hoofdzaak een utility-token is, waarmee freelance-diensten betaald worden lijkt het erop dat het team uitbreidt naar andere toepassingen voor de token. Zo zal VITES ook als betaalmiddel gebruikt kunnen worden via o.a. Vites Pay. Daarnaast verkennen ze ook opties om dividenden uit te keren en kun je met de coin, staken.

Dividend verdienen over je Vites

Bij security tokens is het zo dat deze moeten voldoen aan allerlei wet- en regelgeving alvorens deze verhandeld mogen worden. Wij hebben gesproken met de developer hoe zij hiermee omgaan.

De bedoeling is uiteindelijk dat mensen die de munt vasthouden in hun Vites-wallet betaald krijgen uit inkomsten van het platform. De developer verkent daarbij welke mogelijkheden er zijn.

Coin burn

Van alle transacties die gedaan worden op het platform van Vites zal een deel uit de circulatie gehaald worden. Details over deze coin burn zijn op moment van schrijven onbekend.

Staken

Vites draait op het Proof of Stake (PoS) consensus-algoritme. In tegenstelling tot het Proof of Work (PoW) algoritme worden nieuwe coins niet gemined. In plaats daarvan worden nieuwe coins gemaakt door degenen die een x aantal Vites-tokens vasthouden. Belangrijk verschil is dat je daarbij niet processorkracht gebruikt bij het maken van nieuwe coins. Een milieuvriendelijker alternatief.

Rendement op investering: 10-20% per jaar volgens Vites. Dit is geen vast percentage. In de toekomst zal dit percentage lager liggen vanwege de introductie van masternodes. Details hierover zijn nog onbekend.

Via het huidige stakingsmodel zijn alle coins binnen 1,5 – 2 jaar in de omloop.

Onze mening

Zo te horen en zo te lezen ontbreekt het in ieder geval niet aan ambitie. Dit biedt zowel kansen als valkuilen. Het hoofddoel is om een eerlijk en toegankelijk platform te bieden voor freelancers. Verder in de whitepaper gaat het over Vites Pay, een peer-to-peer marktplaats en andere functionaliteiten. Valkuil hiervan kan een gebrek aan focus zijn. Zo zijn er al vele cryptocurrencies die als betaalmiddel fungeren. Wij vragen ons dan ook wel af wat de meerwaarde is om via Vites je boodschappen te doen. Maar goed, eerlijk is eerlijk – het lijkt hier vooral een extra functionaliteit te zijn voor de niche investeerder die het leuk vindt om deze functie te gebruiken. Uiteindelijk valt of staat het project met de lancering van het freelance platform. 

Het is nog moeilijk iets te zeggen over het freelance platform naast datgene wat geambieerd wordt in de whitepaper. Het is in ieder geval weer wat anders en ze lijken slim in te springen op problemen waar de huidige freelance-industrie mee kampt.

Prijstechnisch kan de coin voor speculanten nog wel interessant zijn, zo is het huidige marktaandeel op dit moment $ 910.000. Ze zijn enkel nog te koop via STEX en CREX24 en zeer recent pas gelist op coinmarketcap. Zo te zien vliegt het project dus nog onder de radar en kan de coin nog in waarde stijgen mocht Vites zijn beloftes kunnen nakomen.

Disclaimer: Bovenstaand rapport is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving. Investeren in cryptovaluta is op eigen risico. Doe altijd je eigen onderzoek.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.