Waar bent u naar op zoek?

Chiliz – CHZ

Chiliz CHZ Logo

Chiliz – CHZ crypto

Sport is een van de grootste markten op aarde. Combineer dit met blockchain technologie en je hebt een ijzersterke combinatie. Waarom? Omdat de coin Chiliz (CHZ) een platform heeft genaamd Socios. Socios is een tokenized platform waarop sportfans kunnen stemmen over de beslissingen van hun favoriete teams. Ook hier een ijzersterke combinatie!

We nemen dit project onder onze loep met als doel om jou een objectieve kijk te geven op een voor iedereen te begrijpen manier. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie.

Wat is Chiliz – CHZ?

Chiliz (CHZ) wil de passieve relatie tussen sport, sportclubs en hun wereldwijde fanbases transformeren met behulp van tokenisatie. Met andere woorden: het is een platform waarin fans van een specifieke club betrokken worden en waarmee je bepaalde beslissingen van je favoriete team kunt beïnvloeden. Volgens hun officiële Medium-kanaal is de CHZ-token een digitale valuta voor “sporttokenisatie die ’s werelds eerste schaalbare app voor fanbetrokkenheid en beloningen mogelijk maakt waar fans merkfantokens kunnen kopen en verhandelen en kunnen stemmen in clubgerichte enquêtes en polls”.

Het bedrijf, opgericht in Malta in 2018, heeft als doel om miljoenen sport- en esports-fans een token aan te bieden waarmee ze een symbolisch ‘aandeel van invloed’ kunnen kopen in hun favoriete clubs. En deze token voedt weer socios.com, hun consumentengerichte platform waar fans hun fan tokens kunnen gebruiken om deel te nemen aan polls en enquêtes en worden beloond voor actieve betrokkenheid. 

Wat je je daarbij moet voorstellen? Juventus-fans konden kiezen welke goaltune gebruikt zou worden en fans van Apollon Limassol konden de opstelling voor een oefenwedstrijd bepalen. En ze wonnen ook nog eens met 6-0. Ook in Nederland heeft Chiliz een partnership aangekondigd: Fortuna Sittard is de eerste Nederlandse voetbalclub die zijn eigen token ($FOR) heeft.

Algemene info over Chiliz – CHZ

Welke sporten zijn aangesloten?

Chiliz timmert hard aan de weg. Voetbalclubs? We got it. Formule 1? Same. Esports, cricket, UFC en de National Hockey League? Bij al deze disciplines is er minimaal 1 partij aan boord. En met een investering van 50 miljoen euro wil Chiliz de Amerikaanse sportmarkt verder gaan veroveren. 

Zo heeft Chiliz onder andere een fan token uitgebracht voor: 

 • $ARG (Argentijns elftal)
 • $BAR (FC Barcelona)
 • $CITY (Manchester City) 
 • $ACM (AC Milaan)
 • $GAL (Galatasaray)
 • $PSG (Paris Saint-Germain)
 • $ALA (Alanyaspor)
 • $AM (Cognizant Formula One™ Team)
 • $SAUBER (Alfa Romeo Racing)

Chiliz CHZ Soccer club token

En dat ze grote plannen hebben met fan tokens, laat de CEO op twitter, 28 mei 2021 duidelijk merken:

Chiliz CHZ Fan Tokens Domain

Use case van Chiliz – CHZ

Chiliz in een notedop:

CHZ ($CHZ) is een utility-token voor sport en entertainment. CHZ kan op verschillende exchanges aangeschaft worden en op socios.com.
CHZ wordt gebruikt om fan tokens via een ‘fan token offering (FTO)  aan te schaffen. Dit gebeurt exclusief via socios.com.
Deze tokens geven recht aan fans om invloed uit te kunnen uitoefenen.
De fan tokens kunnen ook weer verhandeld worden. De waarde van een fan token is afhankelijk van vraag en aanbod.
Fan tokens gebruiken een op Ethereum gebaseerde Proof-of-Authority-keten, de Chiliz Chain.
Chiliz brengt sport en hun fans dichter bij elkaar. Heb je ooit willen deelnemen aan beslissingen van je favoriete sportteam? Dankzij fan tokens kan dat nu. Fan tokens zijn crypto’s die specifiek zijn voor een team of een club. En enkel en alleen door deze tokens vast te houden, kunnen fans deelnemen aan alle activiteiten en games die door hun club worden georganiseerd. De hoofd munt $CHZ is daarmee een katalysator voor alle fan tokens en de waarde van het bedrijf Chiliz in het algemeen.

Het team & de roadmap

De oprichter, Alexander Dreyfus, is een seriële ondernemer met meer dan 22 jaar ervaring in het bouwen en ontwikkelen van technische bedrijven. Zo pionierde hij met webcity, een van de eerste toerisme gidsen op internet. Een overname door yelp zorgde ervoor dat Dreyfus zich ging richten op online poker (en deze bedrijven verkocht) en zich nu primair bezighoudt met Chiliz. Om blockchain innovatie verder te stimuleren, heeft Dreyfus de Chiliz Blockchain Campus opgericht. 

Het Chiliz team bestaat uit:

Voor 2021 heeft Chiliz de volgende plannen:

 • Openen nieuwe kantoren: 
  • Turkije: een kernmarkt voor Chiliz. Men verwacht dat meerdere Turkse clubs zich gaan aansluiten.
  • Op een nader te bepalen Europese locatie: ook hier met de verwachting om meer voetbalclubs onderdeel van Chiliz te laten zijn.
  • Brazilië: om de Latijns Amerikaanse (voetbal)markt beter te kunnen bedienen.
 • Listing op Coinbase Custody: voor de vermogende Amerikaanse klant.
 • Gamification: in de app van socios kan je tokens hunten door naar een bepaalde locatie te gaan. Soms krijg je een $CHZ of fan token, meestal een $SSU Loyalty token. Hiermee kunnen fans nog nader te bepalen exclusieve spullen van hun favoriete club aanschaffen.
 • Koppelen van je bankrekening aan de Socios app. Wanneer fans met hun pinpas spullen van de club en/of sponsoren kopen, krijgt men $CHZ tokens als beloning.
 • En natuurlijk het aansluiten van meerdere clubs bij verschillende type sporten.

Waar kun je Chiliz – CHZ kopen en verkopen?

Chiliz (CHZ) is gelist op veel verschillende exchanges, o.a. : Bitvavo, Kucoin, BinanceBitcoinmeester, Litebit , Crypto.com , Okex, Gate.io, Huobi

Wat denken we over Chiliz – CHZ?

Vanwege een combinatie van blijvende groei in de sportmarkt en meer dan voldoende potentieel voor nog niet aangesloten sportclubs om zich bij Chiliz aan te sluiten, is de potentie om te groeien ruimschoots aanwezig. Chiliz heeft in 2021 dan ook een behoorlijk bedrag vrijgemaakt om dit voor elkaar te krijgen. Op de langere termijn lijkt de potentie dan ook groots. 

Tegelijkertijd is en blijft Chiliz een cryptomunt en deze zijn van nature volatiel. De hoogste koers, de all time high van Chiliz, is $0.8915 en op het moment van schrijven is de koers 67% lager dan deze all time high. 

Omdat Chiliz een sportoken is, hebben grote sportevenementen invloed op de koers. Zo is bijvoorbeeld een dag voor de start van het Europees Kampioenschap voetbal (EURO 2020) de koers met 40% gestegen. Logischerwijs zullen andere grote sportevenementen, zoals de Zuid Amerika Cup (Copa America), het wereldkampioenschap voetbal (FIFA World Cup) van invloed zijn op de dagkoers van Chilliz. Daarnaast zaĺ het winnen van een nationaal kampioenschap, Champions league of Europa League voor fan tokens weer van invloed zijn op de koers. 

Chiliz CHZ Logo

Conclusie over Chiliz – CHZ

Ben je benieuwd wat andere investeerders van Chiliz of fan tokens vinden? Of wat onze huidige mening is? Vraag het in onze telegram groep. 

Dit verslag is geschreven door Johan Boons, die een actief CryptoBieb/YourCryptoLibrary-communitylid is.

Crypto_Library_logo_512x512_svg

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

Maak gratis een account aan op Bitvavo. Koop de beste cryptocurrency en sla ze veilig op in uw wallet.

Top exchanges

Airdrops ontvangen?

Laatste airdrops
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$100
Geschatte waarde
15 minutes
Uitvoertijd

Partner