Waar bent u naar op zoek?

Fantom – FTM

fantom-ftm-logo

Fantom – FTM crypto

Fantom (FTM) werd ontworpen om de beperkingen van de vorige generatie blockchain platformen te overbruggen. Het gedecentraliseerd en open-source platform oogt op schaalbaarheid & veiligheid. Fantom ziet het groot en probeert een smart contract platform te creëren met oneindige schaalbaarheid en bijna kosteloze transacties.

Wat is Fantom – FTM?

Met de komst van DeFi heeft het Fantom netwerk, Fantom Opera mainnet genaamd, zich flexibel kunnen opstellen. Zo was het in staat om zich af te stellen op de noden van DeFi. Fantom is een EVM-compatibele blockchain, wat wil zeggen dat dezelfde apps als Ethereum & Binance Smart Chain kunnen gebruikt worden en het mogelijk is om rechtstreeks vanuit jouw wallet tokens te verhandelen.

Fantom werd opgericht door de Fantom foundation dat de ambitie heeft het netwerk van IT-infrastructuur in de zogenoemde ‘smart cities’ van morgen te creëren. Elk publiek of privaat netwerk dat een snelle, schaalbare en decentrale oplossing zoekt, zou gebruik kunnen maken van Fantom. Hun ambitie is om 300.000 transacties per seconde te halen om zo mogelijks te worden ingevoerd door meerdere diensten als; gezondheidszorg, onderwijs en verkeer.

Momenteel is het belangrijkste nut van het Opera mainnet de DeFi applicatie. Dankzij de DAG-technologie dat Fantom gebruikt zal het Opera mainnet op een zeer korte tijd de transactie volledig afronden. Soms zo snel dat de melding van de transactie nog moet verschijnen voor ze verricht is. Ook is de transactiekost op Fantom zo laag waardoor iedereen met een klein portfolio kan deelnemen aan DeFi.

We gaan het project van naderbij bekijken met als doel de ambities van Fantom te begrijpen en dit uit te leggen voor iedereen die hierin geïnteresseerd is. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie..

Algemene info over Fantom – FTM

Een probleem bij bestaande blockchains is het ‘bekende’ blockchain trilemma. Dit is een afweging die blockchains moeten maken bij het kiezen tussen fundamentele elementen van de blockchain. Blockchains van vandaag moeten kiezen uit de volgende drie elementen;

● Snelheid
● Veiligheid
● Decentralisatie

Bestaande blockchains tonen aan dat de keuze alleen mogelijk is tussen twee van de drie. Zo zal Bitcoin het meest gedistribueerd zijn en als gevolg redelijk veilig, maar geeft het terug op snelheid met 7tps per seconde. Binance Smart Chain is dan weer snel en relatief veilig maar geeft dan wel af op decentralisatie.

Hier komt Fantom met een mogelijke oplossing op de proppen. Fantom stelt voor om het blockchain trilemma op te lossen door een uniek consensus mechanisme te gebruiken, het Lachesis consensus mechanisme. Dit houdt in dat Fantom extra lagen voorziet waar blockchains zich op kunnen aansluiten. Op die manier kunnen projecten werken op onafhankelijke ketens en wordt er enkel het hoofdnetwerk gebruikt voor consensus. Dit is een verschil met Ethereum die alle toepassingen doorvoert op de hoofdlaag met als resultaat, torenhoge transactiekosten.

Hoe is het Fantom protocol opgebouwd?

Het protocol van Fantom is opgedeeld uit drie lagen. Elke laag heeft zijn verantwoordelijkheden en functies.

De drie lagen zijn;
1. Opera Core laag
2. Opera Ware laag
3. Applicatie laag

Fantom Blockchain Opera Ware Layer

De Opera Core laag

De Opera Core laag draagt de verantwoordelijkheid om tussen verschillende nodes een consensus (veiligheid) te bereiken. Deze Opera core laag zal gebruikt worden om transacties te bevestigen. Dit is vergelijkbaar met de werking van een klassieke blockchain. Het enige verschil zit hem in dat de DAG-technologie de gegevens niet afzonderlijk per node opslaat maar er gebruik wordt gemaakt van witness nodes, die de gegevens doorgeven.

De Opera Ware laag

De OPERA Ware laag bevindt zich in het midden van het protocol en werd ontworpen om functies uit te voeren op het platform zoals het uitbetalen van beloningen.

De Opera Applicatie Laag

Bovenaan bevindt zich de Opera Applicatie laag. Dit is de laag met de API’s die ontwikkelaars kunnen gebruiken om dApps te laten interageren met de Opera Ware laag.

Het kleine stuk informatie dat achterblijft door de uitgevoerde smart contracts op deze laag zal Story Data genoemd worden. Story Data maakt het mogelijk om alle transacties en interacties met smart contracts op Fantom onbeperkt bij te houden. Iets wat essentieel is voor sommige sectoren zoals de gezondheidszorg en supply chain management.

Lachesis consensus

Lachesis consensus is een op DAG gebaseerd asynchroon Byzantine Fault Tolerant (aBFT) consensusalgoritme. Het is een nieuw mechanisme dat veel verbeteringen biedt ten opzichte van klassieke consensusalgoritmes maakt het mogelijk om zich aan elke blockchain te koppelen en zich te verbinden met andere Lachesis nodes.

Hierdoor zal een blockchain zich kunnen openstellen voor coders die verschillende programmeertalen gebruiken.

Het Team & Roadmap

Het team achter Fantom is al verschillende keren veranderd sinds het ontstaan in 2018. Het huidige team bestaat uit 12 developers en verschillende medewerkers uit verscheidene disciplines zoals financiën, cryptografie, business development, software engineering en nog vele meer. Het Fantom-team heeft de expertise om zijn plaats in de technologische scène als Zuid-Koreaanse bedrijf te vestigen.

Fantom FTM Team

De Koreaan Dr. Ahn Byung Ik was de oprichter van Fantom. Naast een Ph.D. in computerwetenschappen, zetelde hij ook  als voorzitter bij de Korea Food-Tech Association. Voor Fantom ontwikkelde hij een food-tech platform genaamd SikSin, dat meer dan 22 miljoen maandelijkse bezoekers had. Op dit ogenblik is Dr. Ahn Byung Ik. niet meer geassocieerd met Fantom platform.

De nieuwe CEO van het Fantom protocol is de Koreaan Michael Kong, die al enkele jaren ervaring heeft als smart contract ontwikkelaar. Hij bouwde onder andere mee aan solidity decompilers (programmeertaal voor Ethereum) en kwetsbaarheid-detectoren aan smart contracts. Ook opvallend is de betrokkenheid van Andre Cronje, de ontwikkelaar van Yearn Finance (YFI).

Producten

In een interview vertellen Sam Harcourt (directeur van Azië Operations) en Michael Chen (Chief Marketing Officer) dat Fantom sinds 2019 geen roadmap heeft vrijgegeven aan het publiek. Dit omdat het Fantom team het moeilijk vind om exacte data te geven in een razendsnelle software ontwikkeling waar omstandigheden snel kunnen veranderen.  Om een beeld te geven van de toekomstplannen van Fantom deelden ze de mijlpalen die Fantom in de nabije toekomst wil behalen.

In januari 2021 kondigde Fantom een testprogramma aan met DABS, het nationale elektriciteitsbedrijf van Afghanistan. Fantom zal aan DABS de tools leveren om zijn activiteiten te digitaliseren, goedkoper te maken en de transparantheid te verhogen. Eén van de grote mijlpalen zou de volledige implementatie zijn van Fantom in het energiebedrijf DABS. Ook zou men zich verder willen ontwikkelen op Afghaanse effectenbeurs en ook samenwerken met het ministerie van volksgezondheid in Afghanistan.

Samenwerking fantom & Dabs

Naast de doelstellingen die Fantom tracht te bereiken in het verre Afghanistan, richt Fantom zich op de DeFi wereld. Enkele DeFi doelstellingen die Fantom probeert te behalen is het uitbrengen van fLens, wat een leenmarkt zal zijn. Alsook het implementeren van algoritmische stabilisatie voor de stable coin fUSD. Hiernaast wil Fantom verschillende hackathons organiseren om ontwikkelaars te stimuleren om verder te bouwen op Ethereum en later ook op de Fantom blockchain.

Whitepaper

Voor een zeer gedetailleerde uitleg hoe het Fantom protocol werkt verwijzen we je graag door naar de originele whitepaper die geschreven werd in 2018.

Use case van Fantom – FTM

Fantom (FTM) is het eigen token van Fantom Opera Netwerk en zal gebruikt worden om transacties te verrichten en is nodig om de smart contracts te gebruiken. Het heeft een centrale rol in het ecosysteem. Maar hier blijft het niet bij. Fantom (FTM) kan worden ingezet op verschillende andere manieren. Zo zal men met het FTM-token kunnen;

  • Liquid staking – Gestakede FTM tokens fungeren als onderpand voor verschillende DeFi toepassingen.
  • fMint – Digitale tokens kunnen op het Fantom netwerk worden opgeslagen. Deze tokens zijn onder andere cryptocurrencies, stablecoins, mirror tokens,…
  • fLend – Tokens kunnen geleend en uitgeleend worden. Op deze manier wordt het mogelijk om rente te verdienen met tokens te lenen. Ook is het mogelijk om geld te gaan lenen op basis van jouw onderpand.
  • fTrade – Op Fantom kunnen tokens verhandeld worden zonder een centrale eenheid te passeren. Men kan hierbij denken aan de Ethereum blockchain maar dan goedkoper.
  • Fantom Governance – Hier kan je stemmen op beslissingen die betrekking hebben tot het Fantom ecosysteem wanneer je FTM houder bent. Dit maakt het bestuur van Fantom flexibeler.

F1-coureur Pierre Gasly krijgt sponsoring van Fantom

Waar kun je Fantom – FTM kopen en verkopen?

FTM kan worden gekocht en verkocht op vele populaire exchanges, zoals: Binance, Bitcoinmeester, Okex, Gate.io, Crypto.com en Kucoin. 

Wat denken we over Fantom – FTM?

De ambitie van Fantom is een netwerk te bieden voor de ‘smart cities’ van morgen. Of deze doelstelling wordt behaald zal de toekomst uitwijzen. De gigantische expertise en connecties die Fantom team bezitten zet volgens ons het project een stap in de goede richting.

Wat volgens ons belangrijker is, is de DeFi toepassing van Fantom. Het opera mainnet van Fantom en zijn EVM-compatibiliteit zorgen ervoor dat Fantom een populaire go-to kan worden voor de gemiddelde DeFi gebruiker.

Transacties zijn snel en kosten véél minder dan op andere blockchains (Ethereum, Binance Smart Chain, Polygon). Ook komen meer en meer projecten naar de Fantom chain zoals Curve, C.R.E.A.M., en nog vele meer.

Wat interessant is aan Fantom zijn de native DEX’en zoals SpookySwap en SpiritSwap. Deze zullen mogelijks in populariteit groeien zoals Ethereum of Binance Smart Chain. Door de recente prijsdaling is het misschien interessant om op onderzoek te gaan op het Fantom netwerk.

Waar kan ik op de hoogte blijven met het Fantom nieuws?

Social media kanalen Fantom:

Discord: https://discord.com/invite/zS4Ek4WByA/

Twitter: https://twitter.com/FantomFDN

Telegram: https://t.me/fantomfoundation

Reddit: https://www.reddit.com/r/FantomFoundation/

fantom-ftm-logo

Conclusie over Fantom – FTM

Fantom is een goede keuze voor personen die kleinere portfolio’s hebben en zich niet willen blauw betalen aan gas-kosten. De DeFi toepassingen zijn veel beperkter maar er is de mogelijkheid dat dit zal uitgroeien in de toekomst. Fantom zal op vele vlakken vooruitgang moeten boeken maar is op weg in het bereiken van zijn ambities en een aandeel van de markt op te eisen.

Crypto_Library_logo_512x512_svg

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

Maak gratis een account aan op Bitvavo. Koop de beste cryptocurrency en sla ze veilig op in uw wallet.

Top exchanges

Airdrops ontvangen?

Laatste airdrops
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$100
Geschatte waarde
15 minutes
Uitvoertijd

Partner