In dit artikel gaan wij het hebben over cryptocurrency, waarbij de volgende twee onderwerpen aan bod zullen komen: Wat is cryptocurrency, en wat kan je met cryptocurrencies?

Cryptocurrencies, ook wel digitale valuta genoemd, zijn steeds bekender aan het worden. De bekendste cryptocurrency is Bitcoin. Inmiddels zijn er echter nog veel meer cryptocurrencies (altcoins), te verhandelen dan alleen Bitcoin.

Het verhandelen van cryptocurrencies doe je via een broker zoals Coinbase of een exchange zoals Binance. Via een exchange kan je live de koersen van de verschillende cryptocurrencies bekijken. Aan de hand van die koersen kan je vervolgens cryptocurrencies kopen en verkopen.

Naast het handelen in cryptocurrencies kun je als investeerder ook meedoen aan Initial Coin Offerings (ICO’s), Security Token Offerings (STO’s) en Initial Exchange Offerings (IEO’s). Ook kun je cryptocurrencies verdienen door mee te doen aan airdrops, cryptocurrencies te staken, cryptocurrencies te minen en masternodes te laten draaien mits je daar genoeg coins voor hebt.

Het bewaren van cryptocurrencies doe je in een wallet, bij een broker of op een exchange. Een wallet is echter altijd de beste optie, omdat je hier zelf de eigenaar van bent, in tegenstelling tot een broker of exchange.

Wat kan je met cryptocurrencies?

Cryptocurrencies kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Er zijn verschillende redenenen waarom mensen cryptocurrencies aanhouden. De voornaamste redenen hiervoor zijn de volgende:

  • Traden: Het aankopen van cryptocurrencies en deze hopelijk met een hogere waarde te verkopen.
  • Masternodes: door het runnen van een masternode draag je bij aan de kracht en veiligheid van het netwerk. Hiervoor word je beloond met tokens van de desbetreffende token. Dit kan gezien worden als een soort dividend.
  • Staken: door coins vast te zetten in een wallet en te staken draag je, net als bij het runnen van een masternode, bij aan de kracht van het netwerk waarvoor je rewards ontvangt.
  • Blockchain technologie: je gelooft in het bedrijf en de functionaliteit die dit bedrijf aan hun token heeft toegewezen. Voor deze groep mensen is de functionaliteit van de token erg belangrijk, omdat deze token uiteindelijk de valuta is die gebruikt moet gaan worden wanneer implementatie en massa adoptie gaat plaatsvinden.

Cryptocurrency minen

minen is het proces waarmee nieuwe coins gecreëerd worden. De miner verzet bepaalde werkzaamheden waarvoor hij wordt beloond in de vorm van coins of tokens. Werkzaamheden die door de miners gedaan worden zijn onder andere het controleren van betalingen, dubbele uitgaven en valse coins.