Beginnen met cryptocurrency.. Zal ik het doen, of toch maar niet? De prangende vraag van velen die twijfelen of ze moeten beginnen met cryptocurrency. Wil jij antwoord krijgen op deze vraag? We gaan ons best doen om je via deze pagina op weg te helpen.

Overal om je heen hoor je mensen praten over cryptocurrency. “Je moet nu beginnen met cryptocurrency!” Misschien eind 2017 meer dan nu, maar op verjaardagen, bij het voetbal, op school en op het werk hadden mensen het erover. Ook op social media, het internet en het nieuws, komt het regelmatig voorbij. Cryptocurrency zijn digitale valuta, die niet centraal worden beheerd, maar waarde krijgen door netwerkhandel (vergelijkbaar met aandelen) tussen gebruikers. De meest bekende hiervan is Bitcoin.

Instappen in cryptocurrency of niet?

Iedereen heeft de verhalen gehoord van mensen, die in Bitcoin en in andere coins zijn gestapt op een mooi punt en hier veel geld aan hebben verdiend. Er zijn zelfs mensen die al hun bezittingen verkocht hebben om vervolgens alles in Bitcoin te stoppen. Maar er zijn ook mensen die heel veel geld hebben verloren met het traden in crypto.

Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen of dit iets voor jou is:

  • Heb je er tijd voor? Ben je bereid om te leren hoe het werkt?
  • Wat ga je ermee doen?
  • Hoeveel ben je bereid te verliezen? Welk geld kun je missen?
  • Ben je stressgevoelig? Kun je omgaan met flinke winsten en verliezen?
 

De Basis

De cryptomarkt is nu nog relatief jong en er zijn wekelijks vele nieuwe ontwikkelingen. Zelfs als cryptocurrency niet de toekomst wordt, zal het concept van de blockchain naar verwachting zeker blijven. Vooral goede projecten die een daadwerkelijk probleem oplossen vallen daaronder. Nietszeggende cryptovaluta (of coins) zullen daarbij een langzame dood tegemoet gaan. Dit zijn de projecten die niets unieks te bieden hebben of een slap aftreksel zijn van een reeds bestaand en succesvol concept. Maar hoe bepaal je wat troep is, of een diamant in wording?

Het is goed om niet zomaar blind ergens in te stappen, daarom wordt er aangeraden om van te voren achtergrondinformatie op te zoeken. Onderstaande teksten zijn een goed begin om een beeld te krijgen van de technologie en de markt erachter. Daarnaast is er veel informatie te vinden op Telegram, Twitter, maar ook op platvormen als Reddit.

  1. Wat is blockchain?
  2. Waar kan ik cryptocurrencies kopen?
  3. Wat zijn cryptocurrencies?
  4. Wat zijn de risico’s van het investeren?
  5. Waar kan ik coins bewaren?
  6. Wat is een ICO?

Cryptocurrency kopen

We raden je aan pas te beginnen aan cryptocurrency , wanneer je je hebt ingelezen over het verschil tussen Bitcoin en andere cryptocurrency. Ook is het belangrijk te weten waar je ze kan kopen, kan bewaren en welke coin volgens jou het meest interessant lijkt. Bitcoin was de eerste cryptomunt, maar intussen zijn er ruim duizenden verschillende coins. In uitgebreide artikelen op de website bespreken we een aantal van deze coins en leggen we uit hoe je gedegen onderzoek naar een coin kan doen. Op deze wijze minimaliseer je het risico een ‘waardeloze’ coin aan te schaffen.

Hoe moet je beginnen met cryptocurrency?

De snelste manier om Bitcoin aan te schaffen is door een wallet te openen op Blockchain.info. Nu kun je op een veilige manier de Bitcoin opslaan. Ga naar BTCdirect of LiteBit, maak een account aan, koop het gewenste aantal Bitcoin en voer het Bitcoin adres in dat je bij BTCdirect of LiteBit ontvangen hebt.

Als je wilt handelen in andere cryptocurrency dan zal je je moeten aanmelden bij een exchange. Handelen op exchanges kan erg lastig zijn als je het voor het eerst doet. We hebben een aantal handleidingen geschreven om je wat op weg te helpen en dit wat gemakkelijker te maken.
Op het moment van schrijven zijn dit in onze ogen 7 goede exchanges, qua handelswaarde:

Bitvavo exchange logo

Op Bitvavo zijn vele grote en kleine cryptocurrencies te vinden. Wil je weten welke coins je kunt verhandelen op Bitvavo? Maak snel een account aan.

Kucoin logo

Kucoin is een grote intenationale exchange met vele grote currencies. Hier zijn erg lage transactiekosten van maarliefst 0,1%. Deze zijn net zo laag als bij Binance.

binance logo

Binance is een exchange waarmee je cryptocurrency kunt verhandelen. Binance is gevestigd in Tokyo en malta. Dit is de meest bekende exchange van de wereld en wordt door miljoenen handelaren gebruikt.

BitcoinMeester Exchange

Het bedrijf Bitcoin Meester kan het best omschreven worden als een broker. Een broker is een digitaal bedrijf waarbij je cryptocurrency kunt kopen en kunt verkopen. Sinds augustus 2017 heeft Bitcoin Meester zich weten te ontwikkelen tot één van de populairste brokers van ons land.

Coinmerce_Logo_FC

Coinmerce is een bekende nederlandse broker voor het aankopen van cryptocurrencies. Het bedrijf is in 2017 opgericht en het hoofdkantoor zit in Aalsmeer, Noord Holland. Op dit moment bieden ze bijna 150 verschillende cryptocurrency aan zoals bitcoin, ethereum en litecoin.

litebit logo

Litebit is opgericht in 2013 en gevestigd in Rotterdam en is een onderdeel van 2525 Ventures B.V. Litebit is een van de grootste crypto brokers van Europa en heeft meer dan 50 mensen in dienst. Litebit heeft ruim 1,5 miljoen bezoekers per maand en bied ruim 50 verschillende cryptocurrency aan.

Coinbase logo

Coinbase is wereldwijd een van de grootste aanbieders in cryptovaluta. Zij hebben niet veel munten, maar wel veel gebruikers, omdat het makkelijk is in gebruik. Start nu met Coinbase om gebruik te maken van een all-in-one omgeving. Wil je gebruik maken van CoinBase klik dan op onderstaande link.

Lijst met cryptocurrencies

De hele lijst kan je hier vinden. Welke coins wel of niet op een exchange staat wordt bepaald door de exchange. Het kan ook zo zijn dat een team zelf geen zaken wil doen met een bepaalde exchange of dat een exchange juist niet wil dat een coin gelist wordt. Waar en waarom wordt hier verder uitgelegd. Via de website https://www.coinmarketcap.com kun je bij elke coin zien op welke exchange deze beschikbaar is.

Je zult op diverse sites, op Twitter en in verschillende Telegram groepen berichten tegenkomen met daarin grafieken met daarop allerlei lijnen en figuren, dit zijn Technische Analyses (TA). Hiermee probeert men een voorspelling van het prijsverloop te maken. Veel van zulke analyses worden online gemaakt op Tradingview en Coinigy. (info Paid groep).

Coins veilig opslaan

De meeste mensen kopen coins op een exchange en laten deze dan ook daar staan, want dan kan je ze makkelijker weer verhandelen (verkopen). Heb je coins aangeschaft voor de lange termijn, dan is het raadzaam ze zelf op te slaan in een wallet.

 Investeren blijft een risico

Wat het natuurlijk is met investeren in cryptocurrency, is dat je verantwoordelijk bent voor je eigen keuzes. Ga niet all-in, maar pak af en toe je winsten en wees niet te gretig. Wij hebben allemaal ons leergeld betaald door soms de verkeerde keuzes te maken. Ook komt het voor dat je soms te vroeg uitstapt, waarna dezelfde coin doorschiet naar x2. Het gebeurt. Dat zal jou ook allemaal gaan overkomen. Leer daarvan en ga verder. Je weet pas achteraf of je de juiste keuzes hebt gemaakt. Probeer daarom niet te traden op basis van emotie. Sta achter je keuzes en wees verstandig met je trades. Het kan allemaal zo weg zijn, dus zoals eerder vermeld: trade niet met geld dat je niet hebt, of niet kan missen. Lees mee in onze Telegram groep en lees de tips die je hopelijk verder kunnen helpen.

Dit is geen financieel advies, maar hopelijk kan het je helpen in het maken van je eigen keuzes.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.