Beginnen met cryptocurrency.. Zou ik het wel doen of toch maar niet? De prangende vraag van velen die twijfelen of je moet gaan beginnen met cryptocurrency. Wil jij antwoord krijgen op deze vraag? We gaan ons best doe om je op deze pagina op weg te helpen.

Overal om je heen hoor je mensen praten over cryptocurrencies. “Je moet nu beginnen met cryptocurrency!” Misschien eind 2017 meer dan nu, maar op verjaardagen, op de voetbal, op school, op het werk, mensen hadden het erover. Ook op social media, het internet, het nieuws komt het regelmatig voorbij. Cryptocurrency is digitale valuta, die niet centraal wordt beheerd, maar waarde krijgt door netwerkhandel (vergelijkbaar met aandelen) tussen gebruikers. De bekendste cryptocoin is de Bitcoin.

Instappen in cryptocurrency of niet?

Iedereen heeft de verhalen gehoord van mensen die bitcoin en andere coins zijn gestapt op een mooi punt en heel veel geld hebben verdiend. Er zijn zelfs mensen die alles verkocht hebben om alles in bitcoin te stoppen. Maar er zijn ook mensen die heel veel geld hebben verloren met het traden in crypto.

Stel jezelf de volgende vragen om voor jezelf te bepalen of dit iets voor jou is:

  • Heb je er tijd voor? Ben je bereid om te leren hoe het werkt?
  • Wat ga je ermee doen?
  • Hoeveel ben je bereid te verliezen? Welk geld kun je missen?
  • Ben je stressgevoelig? Kun je omgaan met flinke winsten en verliezen?
 

De Basis

De cryptomarkt is nu nog relatief jong en er zijn wekelijks vele nieuwe ontwikkelingen. Zelfs als cryptocurrency niet de toekomst wordt, zal het concept van de blockchain naar verwachting zeker blijven.Vooral goede projecten die een daadwerkelijk probleem oplossen vallen daaronder. Nietszeggende cryptovaluta (of coins) zullen daarbij een langzame dood tegemoet gaan. Dit zijn de projecten die niets unieks te hebben of een slap aftreksel zijn van een reeds bestaand en succesvol concept. Maar hoe bepaal je wat troep is, of een diamant in de wording?

Het is goed om niet zomaar blind ergens in te stappen, daarvoor wordt je aangeraden allereerst achtergrondinformatie te lezen. Onderstaande teksten zijn een goed begin om een beeld te krijgen van de technologie en de markt erachter. Daarnaast is er veel informatie te vinden op Telegram, Twitter, maar ook op sites als reddit.com.

  1. Wat is blockchain?
  2. Waar kan ik cryptocurrencies kopen?
  3. Wat zijn cryptocurrencies?
  4. Wat zijn de risico’s van het investeren?
  5. Waar kan ik coins bewaren?
  6. Wat is een ICO?

Cryptocurrency kopen

We raden je aan pas een cryptocurrency aan te schaffen wanneer je je eenmaal hebt ingelezen over het verschil tussen Bitcoin en andere cryptocurrencies, waar je ze kan kopen en kan bewaren, en welke coin volgens jou het meest interessant lijkt. Bitcoin was de eerste cryptomunt, maar intussen zijn er ruim 1000 verschillende coins. In uitgebreide artikelen op de website bespreken we een aantal van deze coins en leggen we uit hoe je gedegen onderzoek naar een coin kan doen. Op deze wijze minimaliseer je het risico een ‘waardeloze’ coin aan te schaffen.

Hoe moet je beginnen met cryptocurrency?

De snelste manier om bitcoins aan te schaffen is door een wallet te openen op Blockchain.info. Nu kun je op een veilige manier de bitcoins opslaan waar je jouw bitcoins naartoe moet sturen. Ga naar BTCdirect of LiteBit, maak een account aan, koop het gewenste aantal bitcoins en voer het bitcoin adres in dat je bij BTCdirect of LiteBit ontvangen hebt.

Als je wilt handelen in andere cryptocurrencies dan zal je je moeten aanmelden bij een exchange. Handelen op exchanges kan erg lastig zijn als je er voor het eerst doet. We hebben een aantal handleidingen geschreven om je wat makkelijker op weg te helpen.
Op het moment van schrijven zijn dit in onze ogen 6 goede exchanges, qua handelswaarde:

binance logo

Binance is een exchange waarmee je cryptocurrency kunt verhandelen. Binance is gevestigd in Tokyo en malta. Dit is de meest bekende exchange van de wereld en wordt door miljoenen handelaren gebruikt.

huobi logo

Huobi is een exchange die al in 2013 is opgericht. Hierop kun je met wel meer dan 100 verschillende grote cryptocurrencies verhandelen​

litebit logo

Litebit.eu is een Cryptocurrency platform waarmee je vele verschillende cryptocurrencies kunt kopen. Litebit is een Nederlands bedrijf.

btc direct logo

Btcdirect.eu is een enorm grote exchange op gebied van fiat inwisselen naar cryptocurrency. Er worden slechtst een paar grote cryptocurrency verhandeld. BTCdirect is dé instappplek voor iedere crypto investeerder.

Bitvavo exchange logo

Op Bitvavo zijn vele grote en kleine cryptocurrencies te vinden. Wil je weten welke coins je kunt verhandelen op Bitvavo? Maak snel een account aan.

Coinbase logo

Coinbase is wereldwijd een van de grootste aanbieders in cryptovaluta. Zij hebben niet veel munten, maar wel veel gebruikers, omdat het makkelijk is in gebruik. Start nu met Coinbase om gebruik te maken van een all-in-one omgeving.

Kucoin logo

Kucoin is een grote intenationale exchange met vele grote currencies. Hier zijn erg lage transactiekosten van maarliefst 0,1%. Deze zijn net zo laag als bij Binance.

Lijst met cryptocurrencies

De hele lijst kan je hier vinden. Welke coins wel of niet op een exchange staat wordt bepaald door de exchange. Het kan ook zo zijn dat een team zelf geen zaken wil doen met een bepaalde exchange of dat een exchange juist niet wil dat een coin gelist wordt. Waar en waarom wordt hier verder uitgelegd. Via de website https://www.coinmarketcap.com kun je bij elke coin zien op welke exchange deze beschikbaar is.

Je zult op diverse sites, op Twitter en in verschillende Telegram groepen berichten tegenkomen met daarin grafieken met daarop allerlei lijnen en figuren, dit zijn Technische Analyses (TA). Hiermee probeert men een voorspelling van het prijsverloop te maken. Veel van zulke analyses worden online gemaakt op Tradingview en Coinigy. (info Paid groep).

Coins veilig opslaan

De meeste mensen kopen coins op een exchange en laten deze dan ook daar staan, want dan kan je ze makkelijker weer handelen (verkopen). Heb je coins aangeschaft voor de lange termijn, dan is het raadzaam ze op te slaan op een wallet.

 Investeren blijft een risico

Wat het natuurlijk is met investeren in cryptocurrency is dat je verantwoordelijk bent voor je eigen keuzes. Ga niet all in, pak af en toe je winsten, wees niet te gretig. Wij hebben allemaal ons leergeld betaald door soms de verkeerde keuzes te maken. En soms stap je te vroeg uit terwijl hij doorschiet naar x2. Het gebeurt. Dat zal jou ook allemaal overkomen. Leer daarvan en ga verder. Je weet pas achteraf of je de juiste keuzes hebt gemaakt. Probeer daarom niet te traden op basis van emotie. Sta achter je keuzes en wees verstandig met je trades. Het kan allemaal zo weg zijn, dus zoals eerder vermeld: trade niet met geld wat je niet hebt. Lees mee in onze Telegram groep en hopelijk kunnen deze tips je verder helpen.

Dit is geen financieel advies, maar hopelijk kan het je helpen in het maken van je eigen keuzes.