Op deze pagina gaan wij het hebben over het betalen met cryptocurrencies, waarbij de volgende onderwerpen aan bod zullen komen: Hoe betaal je met cryptocurrencies, waar kan je betalen met cryptocurrencies en de voor- en nadelen van betalen met cryptocurrencies?

Cryptocurrency adoptie

Steeds meer mensen zijn tegenwoordig in het bezit van cryptocurrencies. Op dit moment is Bitcoin nog steeds verreweg de populairste en meest verhandelde cryptocurrency. Ook is de Bitcoin de cryptocurrency die het vaakst als betaalmiddel wordt geaccepteerd en gebruikt. Meer en meer bedrijven en winkel(ketens) bieden hun klanten en consumenten de optie om met Bitcoin te betalen. Op dit moment houdt vrijwel iedere ondernemer het enkel bij Bitcoin als betaalmiddel, maar de verwachting is dat het niet al te lang meer zal duren voordat de grotere altcoins ook als betaalmiddel geaccepteerd gaan worden.

Betalen met Bitcoins is eigenlijk heel erg gemakkelijk. Het enige dat je nodig hebt om met Bitcoin te kunnen betalen is toegang tot je eigen wallet en het wallet-adres van de ontvanger. Dit wallet-adres wordt ook wel een ‘public key’ genoemd. Wanneer je je Bitcoins wilt versturen om mee te betalen, dan vul je de hoeveelheid Bitcoins in en het wallet-adres van de ontvanger in. Vervolgens klik je op verzenden en je betaling is verstuurd. Het kan vervolgens wel even duren voordat deze aankomt, omdat de betaling door het Bitcoin netwerk gevalideerd moet worden.

Hoe kan je betalen met cryptocurrencies?

Zoals al eerder beschreven vindt er steeds meer adoptie plaats en zijn er meer en meer winkels en bedrijven die hun klanten de optie bieden om met Bitcoins te betalen. Via de website kan je zien welke bedrijven en winkels in je buurt cryptocurrencies accepteren als betaalmiddel.

Wanneer (grote) bedrijven betalingen in Bitcoins accepteren werken zij vrijwel altijd samen met een betalingsverwerker, zoals Coinbase. Het desbetreffende bedrijf ontvangt Bitcoins in hun wallet, waarna de betalingsverwerker de Bitcoins omzet naar een fiatgeld. Ook is er een optie om betalingen in Bitcoin direct naar fiatgeld te laten omzetten en naar de bankrekening van het bedrijf te laten overmaken. Op deze manier is het bedrijf niet gevoelig voor de koersschommelingen van de Bitcoin, maar biedt het zijn klanten wel de mogelijkheid om met Bitcoin te betalen.

Een leuk feitje is dat de meest Bitcoin-vriendelijke stad ter wereld een Nederlandse stad is, namelijk Arnhem. In Arnhem kun je op zeer veel plaatsen betalen met Bitcoin. Dit is zo gekomen doordat drie Bitcoin-enthousiastelingen uit de buurt graag hun drankjes met cryptocurrencies wilden betalen.

Verschillende cryptocurrencies

Voor- en nadelen van betalen met cryptocurrencies

Er zijn dus steeds meer bedrijven die betalingen met cryptocurrencies accepteren, maar is dit eigenlijk wel slim om te doen? Onderstaand zijn enkele voordelen van betalen met cryptocurrencies opgesomd:

  • Gemak: Om een betaling met Bitcoin te doen heb je enkel het wallet-adres van de ontvanger en toegang tot je eigen wallet nodig.
  • Snelheid: Door in Bitcoin te betalen kan je in een paar seconden een betaling versturen naar waar dan ook in de wereld.
  • Veilig: Een betaling in Bitcoin wordt door zeer veel computers gevalideerd. Deze betaling kan dan ook nooit onderschept of ongedaan gemaakt worden.
  • Internationaal: Het maakt niet uit waar in de wereld je je betaling naartoe stuurt. De kosten zijn hetzelfde ongeacht de bestemming en je betaling wordt even snel verwerkt.
  • Gedecentraliseerd: Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta. Dit houdt in dat er geen centrale partij over kan beslissen zoals met euro’s of dollars wel het geval is.

Een nadeel van het betalen met cryptocurrencies is dat cryptocurrencies behoorlijk volatiel zijn. Stijgingen van 10-20% per dag zijn niet ongewoon. Veel mensen investeren in cryptocurrencies, omdat zij van mening zijn er winst mee te kunnen maken en dat de koersen omhooggaan.

Een gevolg hiervan is dat er op dit moment nog niet heel veel mensen zijn die zich geroepen voelen om tegen de huidige prijzen met cryptocurrencies te gaan betalen. Dit is omdat zij verwachten dat bijvoorbeeld de Bitcoin op termijn alleen maar meer waard zal worden.