De waarde van cryptocurrencies is moeilijk te bepalen. Het wordt echter nog een pak ingewikkelder wanneer men de waarde wil bepalen van meme-coins. Wat begon met een grap heeft geleid tot levensveranderende winsten (en verliezen) voor vele beleggers. 

Zo zag men in het jaar 2021 verschillende meme-coins exponentieel in waarde toenemen, waaronder sommige coins die eigenlijk niet veel meer zijn dan internet gedreven hype.

Toch zijn er beleggers die weigeren te verkopen en kan men zichzelf de volgende vraag stellen; 

Zijn meme-coins het investeren waard of is het een hype van voorbijgaande aard?

Wat zijn meme’s?

Een internetmeme, ook wel een meme genoemd is een inhoudelijke boodschap die zich op een virale manier verspreid over het internet. Dit gebeurd meestal in de vorm van een afbeelding, korte video of GIF. 

Een meme heeft meestal en humoristische of sarcastische ondertoon en wordt verspreid op communicatie platformen en sociale media. Door de snelheid van de sociale media kunnen meme’s in korte periodes ongelooflijk populair worden. 

Wat zijn Meme coins?

We spreken over een meme coin wanneer een digitale munt gedreven wordt of zich baseert rond internet memes. Met andere woorden, deze coins worden ondersteund en gepromoot door afbeeldingen of video’s die massaal gedeeld worden via de sociale media. 

Het verschil tussen een meme coin en een ‘gewone’ coin zit hem in het nut van de coin. Terwijl Bitcoin en Ethereum gebouwd werden met doelen zoals de centralisatie van controlestructuren te verdelen en een censuur vrije betalingsstructuur te creëren, heeft een meme-coin weinig nut. 

De meme-coin zal meestal gemaakt worden als grap of regelrechte scam. Er zijn ondertussen meer dan 100 verschillende meme-cryptocurrencies volgen Coinmarketcap.

Wat zijn bekende Meme-coins?

We herkennen enkele van de volgende populaire cryptocurrencies; 

Dogecoin (DOGE)

DOGE was de eerste en originele meme coin, die als grap gecreëerd werd 2013. Het is een fork van de bekende cryptocurrency Litecoin. Dogecoin kende zijn piek in 2021, toen het gepromoot werd door enkele grote twitter accounts zoals Elon Musk en Mia Khalifa

Shiba Inu (SHIB)

Shiba Inu, ook wel de Dogecoin killer genoemdt werd gecreëerd in 2020. SHIB is het eigen token van de gedecentraliseerde exchange Shibaswap. De whitepaper van Shiba Inu wordt ook wel de ‘Woofpaper’ genoemd.

Het werd populair door tweets van Elon Musk en Ethereum oprichter Vitalik Buterin.

SafeMoon (SAFEMOON)

SafeMoon werd opgericht door het model van Dogecoin te verbeteren en het pijnpunt van de oneindige voorraad te veranderen. Safemoon kiest ervoor om een deflatoir model te hanteren waardoor het op langere termijn alleen maar in waarde zou stijgen. Het werd populair door Youtuber Logan Paul en influencer Dave Portnoy. In juni 2021 haalde de market cap van Safemoon ongeveer een 2 miljard dollar. 

Er zijn nog vele meer coins die als meme-coin kunnen worden bestempeld. Zo zie in onderstaande video de acteur Lesley David Baker, die de rol van Stanley speelt in de populaire televisie show The Office, de meme-coin ‘Nickel Token’ promoten. 

De risico’s van Meme-coins

Meme-coins worden gecreëerd om te lachen en hebben dus weinig financieel nut in de ‘echte’ wereld. Daarom zijn er tal van risico’s verbonden aan dit gebied van cryptocurrency, iets waar je als belegger zeker rekening mee moet houden. 

  • Extreme volatiliteit: Bij meme-coins herkennen we vaak de pump & dump kenmerken. De prijs kan tot tientallen procenten zakken of stijgen in kortstondige periodes. Het is belangrijk om de prijs nauwlettend in de gaten te houden.
     
  • Hoog risico: Bij meme-coins zijn trendkeringen plots en brutaal. Zeker wanneer men meme-coins verhandelt op afgeleide markten, is het mogelijk om zware verliezen te lijden. Wees daarom altijd voorzichtig en zet zeker niet meer in dan je kan verliezen. 

  • Rugpulls: Het gevaar voor enorme dumps of vernietigende rug pulls bestaat altijd. Dit omdat sommige meme coins alleen worden verhandeld op gedecentraliseerde exchanges waar geen regulering geldt. Men spreekt van een rugpull wanneer de ontwikkelaars van de coin, grote hoeveelheden gelijktijdig verkopen/dumpen waardoor de prijs in elkaar zakt. Zelfs ervaren investeerders worden het slachtoffer van rug pulls.

  • (Sl)echte Communities: De gemeenschappen bepalen de populariteit van de meme-coins. Wanneer de community die de coin populair maakt, echter uit elkaar valt, dan zal de meme-coin ongetwijfeld hetzelfde lot volgen als die van zijn community. Ook worden meme-coins gesteund door zogezegde communities die enkel bestaan uit bots.

  • Vermoeiend: Doordat meme-coins gedreven worden door gebeurtenissen op het internet kan het soms vermoeiend zijn om met de allerlaatste nieuwtjes op de hoogte te blijven. 

Hoe investeer ik in Meme-coins?

Investeren in meme-coins gaat op dezelfde manier als investeren in elke andere cryptocurrency. Je zal je eerst moeten registreren op een exchange die de gewenste meme coin verhandeld. Om de grote meme-coins te verhandelen zal men moeten gaan naar de grote exchanges. 

Dit kan op Binance, Huobi, KuCoin, FTX.

Wanneer men kleinere meme-coins wil verhandelen zal men deze op decentrale exchanges moeten zoeken, zoals: Uniswap, Pancakeswap en Quickswap.

Conclusie

Meme-coins zijn super volatiel en speculatief waardoor beleggers die vertrouwd zijn met de extreme marktcondities, munt kunnen slaan uit het verhandelen van deze coins. Desondanks is het potentieel van de meme-coin gelimiteerd omdat het zich meer focust op de onderliggende humor dan de financiële waarde. 

Toch is het uiteindelijke succes van een (meme)-coin de community. Zolang de community de memes levend houdt, is er hoop voor de toekomst van de meme-coin.

Men mag niet vergeten dat blindelings vertrouwen in crypto-meme’s of influencers die (meme)-coins aanprijzen de snelste manier is naar de voedselbank. Daarom is het belangrijk om ALTIJD je eigen research te verrichten alvorens investerings beslissingen te maken.

Riskeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen en beheer het risico wanneer je in een positie zit. Ondanks er verschillende miljonairs werden gevormd uit de laatste meme-coin bull run, zijn er waarschijnlijk tienmaal zoveel beleggers geld verloren.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.