De manieren waarop crypto kan verhandeld worden lopen sterk uitéén. Er zijn ontelbare handelstijlen, strategieën of systemen die verschillende handelaren gebruiken. Elke handelaar heeft een eigen stijl dat afgestemd is op zijn of haar voorkeuren.

Toch kunnen handelaren ervoor kiezen om het handelen in handen te geven van een geautomatiseerde trading robot, ofwel trading bot. Maar wat is dit nu juist? Op deze pagina presenteren we jullie alles wat je moet weten over crypto trading bots. 

Wat is een crypto trading bot?

Een crypto trading bot is een geautomatiseerd computerprogramma dat transacties zal uitvoeren op basis van onderliggende signalen. Men kan deze gaan instellen waardoor de bot zelfstandig aan het werk kan gaan en voor jou zal handelen. Soms kan het ook zijn dat de trading bot enkel signalen stuurt waarop de gebruiker zelf beslist om te handelen of niet. 

Klinkt dit te goed om waar te zijn? Wel het is niet de bedoeling om te gaan watertanden want een trading bot is niet zomaar een magische geldmachine. Het geautomatiseerd programma zal taken uitvoeren op basis van hun programmatie. Hiervoor zal natuurlijk de bot goed moeten geprogrammeerd zijn om winst te kunnen maken. Het “set and forget” principe toepassen is niet zo vanzelfsprekend want deze automatische systemen hebben nog steeds menselijke ondersteuning nodig.

Hoe gebruik ik een crypto trading bot?

De trading bots zijn verkrijgbaar op het internet of kunnen zelf gecodeerd worden door mensen die er iets van kennen. Hoe deze specifiek zal werken hangt af van degene die hem heeft geprogrammeerd.

De meerderheid van de bots zal binnen een bepaalde range handelen. Waarop het programma een een bepaald percentage maakt binnen de range en kleine orders zal gebruiken om kleine winsten op te halen. Sommige bots zullen ook anders kunnen ingesteld worden wanneer de trend veranderd. Dit is allemaal afhankelijk van de het programma dat werd aangekocht. 

Waarom zou ik een crypto trading bot gebruiken? 

De beste crypto trading bots bieden verschillende voordelen zoals het elimineren van sommige storende menselijke aspecten. Zoals bijvoorbeeld; emotionele stress bij het maken van beslissingen of het consistent toepassen van een strategie. 

Ze kunnen ook meer handelsparen analyseren over verschillende exchanges. Iets wat enorm veel tijd en stress bespaart voor de handelaar. Dit zal zijn omdat aautomatische trading programma’s 24/7 beschikbaar, wat zeer gemakkelijk is voor een markt dat nooit slaapt. 

A,White,Trading,Robot,With,The,Notebook,And,The,Bitcoins,

Wat zijn de voor- en nadelen van een crypto trading bot?

De handmatige handel inruilen voor een geautomatiseerde handel heeft zo zijn voordelen. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Je kan op basis van dit overzicht nagaan of het aanschaffen van automatisch trading programma iets voor jou is of niet. 

Voordelen

 • Ogenblikkige analyse van de markt en orderverwerking
 • Elimineert emotionele en psychologische oordelen
 • Kan gebruikt worden om strategieën uit te testen
 • Kan meer trades openhouden dan anders mogelijk is
 • Zullen niet vermoeid raken zoals een mens dit kan
 • In een 24/7 markt zal een bot 24/7 kunnen handelen

Nadelen

 • Abonnementen kunnen best duur zijn
 • Kan ingewikkeld zijn voor gebruikers die geen ervaring hebben
 • Er is nog steeds menselijke controle nodig
 • Software kan falen
 • Veranderende marktomstandigheden kunnen prestaties beïnvloeden
 • Bij verkeerd gebruik kan het leiden tot verliezen
 • Soms wordt er vereist dat jouw computer 24/7 moeten verbinden met het internet

Zijn crypto trading bots winstgevend?

Eén ding is zo goed als zeker, de ontwikkelaars die bots aanbieden verdienen bij elke aankoop geld op hun programma’s. De ontwikkelaars zullen inspelen op de droom van mensen die slapend rijk willen worden. 

Toch moeten we oppassen met sommige programeerders die onrealistische returns beloven. Men kan zichzelf de vraag stellen, indien de trading bots doen wat ze zouden moeten doen, waarom biedt men dan nog zoveel extra om aan te kopen? 

Uiteindelijk komt het handelen neer op kennis en vaardigheid. Er is veel meer nodig dan alleen het aan of uit te zetten van de bot. Omdat de markt een dynamisch iets is, is het belangrijk om mee te veranderen en te weten wanneer men een bot kan in zetten en wanneer niet. Indien men dit beheerst, kan een bot ervoor zorgen een aanvullend inkomen binnen te brengen.

Waarop moet je op letten wanneer als je crypto trading bot koopt?

De markt van crypto bots is gigantisch groot. Door enorme vraag wordt er enorm veel aangeboden. Hier zitten ook niet al te oprechte projecten tussen. Het is belangrijk om waakzaam te zijn voor mogelijke oplichting. 

Wanneer weet je dat je moet oppassen?

 • Wanneer het programma gratis wordt aangeboden. (Bijna) niemand zal tijd en geld steken in het ontwikkelen van een trading bot om deze zomaar op het internet gratis weg te geven. 
 • Wanneer het winst garandeert. Niemand kan iets garanderen in een constant veranderende markt. Handelen gebeurd op basis van waarschijnlijkheid en niet op basis van absolute waardes. 
 • Wanneer het gebaseerd wordt op een ‘onbegrijpbare’ onderliggende technologie. Men zal ervan uitgaan dat de gebruikers te dom zijn om de werking te begrijpen maar ze wel slim genoeg zijn om ervoor te betalen
 • Wanneer de prijs ver onder of ver boven het gemiddelde ligt van zijn concurrenten
 • Wanneer het gepresenteerd wordt als ‘set & forget’. De meeste bots zijn scalpers. Deze zullen dus niet aangezet kunnen worden en vergeten. 

Conclusie

Crypto trading bots zullen handelen op onderliggende signalen die voortkomen op basis van technische analyse. Hierdoor zijn ze beperkt aan de informatie die ze zullen ontvangen over de marktcondities. 

Om een winstgevend te zijn, moet de gebruiker enige vorm hebben van ervaring als trader of iets kennen van programmatie. Toch zijn er legitieme bots op de markt en kan er worden uitgekeken naar een programma wanneer men realistische doelen voor ogen heeft.