In dit artikel gaan wij het hebben over het bewaren van cryptocurrencies, waarbij de volgende twee onderwerpen aan bod zullen komen: Welke manieren zijn er om cryptocurrencies te bewaren en wat is de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren?

Cryptocurrencies kunnen op veel verschillende manieren en op veel verschillende plekken bewaard worden. Je kan ze op een exchange als Binance of KuCoin laten staan. Je kan ze bij een broker als LiteBit laten staan. Ook kan je ze in een of meerdere soorten wallets bewaren.

at de beste keus is hangt van veel verschillende factoren af. Wanneer je van plan bent om cryptocurrencies te kopen en deze voor lange tijd te bewaren, dan is een hardware of paper wallet de beste optie.

Op het moment dat je nog wel is wil handelt met enkele van je cryptocurrencies is het verstandiger om dat gedeelte op een exchange te laten staan. Zodat je wel gemakkelijk koop- en verkooporders kunt plaatsen zonder hiervoor eerst je cryptocurrencies naar een exchange te moeten sturen.

Wat is de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren?

Zoals hierboven beschreven zijn er veel plekken waar je cryptocurrencies kan bewaren. Ook het aanbod van wallets waar je je cryptocurrencies kunt bewaren is enorm groot. Onderstaand zijn de categorieën cryptocurrency wallets opgesomd van minst naar meest veilig:

Online wallet

Een online wallet houdt in dat een andere partij, bijvoorbeeld een exchange, jouw cryptocurrencies bewaard. Enkele voorbeelden van online wallets zijn exchanges zoals Binance, KuCoin, BitMax en nog vele andere exchanges.

Software wallet

Software wallets zijn wallets die je moet installeren op je computer of smartphone. Vervolgens kan je daar je cryptocurrencies bewaren. Een software wallet staat in contact met het internet, waardoor je in principe altijd en vanaf waar je maar wilt toegang hebt tot je cryptocurrencies. Heel handig, maar ook risicovoller dan een wallet die niet in verbinding met het internet staat.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje dat de sleutel (private key) op het apparaatje zelf bewaard. Hardware wallets worden ook wel ´Cold storage´ wallets genoemd. Een ´Cold storage´ wallet is een wallet die de digitale valuta offline bewaard. Er kan alleen toegang tot de digitale valuta verkregen worden door in te loggen op het fysieke apparaatje met een door jezelf ingestelde code.

Paper wallet

Een paper wallet is letterlijk een papiertje met daarop je public en private key. Vervolgens is het van belang dat niemand bij dat papiertje kan komen. Op het moment dat er dus niemand jouw private key kan bemachtigen, kunnen je cryptocurrencies dus ook niet buitgemaakt worden.
Het is dus raadzaam om dit papiertje op een zeer veilige plek te bewaren.

Cryptocurrency Wallet icon cryptobieb.nl