In dit artikel gaan we het hebben over het bewaren van cryptocurrencies, waarbij de volgende twee onderwerpen aan bod zullen komen: Welke manieren zijn er om cryptocurrencies te bewaren, en wat is de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren?

Cryptocurrencies kunnen op veel verschillende manieren en op veel verschillende plekken bewaard worden. Je kan ze op een exchange als Binance of KuCoin laten staan, ze bij een broker als LiteBit neerzetten, of je kan ze in een of meerdere soorten wallets bewaren.

Wat de beste keus is, hangt van veel verschillende factoren af. Wanneer je van plan bent om cryptocurrencies te kopen en deze voor lange tijd te bewaren, dan is een hardware of paper wallet de beste optie.

Op het moment dat je nog wel eens wilt handelen met enkele van je cryptocurrencies, is het verstandiger om dat gedeelte op een exchange te laten staan. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk koop- en verkooporders kunt plaatsen, zonder hiervoor eerst je cryptocurrencies naar een exchange te hoeven sturen.

Wat is de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren?

Zoals hierboven beschreven, zijn er veel plekken waar je cryptocurrencies kan bewaren. Ook het aanbod van wallets waar je je cryptocurrencies kunt bewaren is enorm groot. Onderstaand zijn de categorieën crypto wallets opgesomd van minst naar meest veilig:

Online wallet

Een online wallet houdt in dat een andere partij, bijvoorbeeld een exchange, jouw cryptocurrencies bewaart. Enkele voorbeelden van online wallets, zijn exchanges zoals Binance, KuCoin, BitMax en nog vele anderen.

Software wallet

Software wallets zijn wallets die je moet installeren op je computer of smartphone. Vervolgens kan je er je cryptocurrency in bewaren. Een software wallet staat in contact met het internet, waardoor je in principe altijd en overal toegang hebt tot je cryptocurrency. Heel handig, maar ook risicovoller dan een wallet die niet in verbinding met het internet staat.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een fysiek apparaatje dat de sleutel (private key) op het apparaatje zelf bewaart. Hardware wallets worden ook wel “cold storage” wallets genoemd. Een cold storage wallet, is een wallet die de digitale valuta offline bewaart. Er kan alleen toegang tot de digitale valuta verkregen worden door, in te loggen op het fysieke apparaatje met een door jezelf ingestelde code.

Paper wallet

Een paper wallet is letterlijk een papiertje met daarop je public en private key. Vervolgens is het van belang dat niemand bij dat papiertje kan komen. Op het moment dat er dus niemand jouw private key kan bemachtigen, kunnen je cryptocurrencies dus ook niet worden gestolen.
Het is dus raadzaam om dit papiertje op een zeer veilige plek te bewaren.

Cryptocurrency Wallet icon cryptobieb.nl