Op deze pagina kom je van alles te weten over minen. Wat betekent minen, hoe je geld kunt verdienen met minen en verschillende vormen van minen.

Minen is het valideren van transacties op de blockchain met een computer. Het doel hiervan is om transacties die op de blockchain plaatsvinden, te verifiëren. Elke transactie op de blockchain is openbaar. Dit betekent dat je alle transacties die plaatsvinden op de blockchain kunt opzoeken. Een computer moet beslissen of een transactie daadwerkelijk klopt. Elke transactie wordt verschillende keren geverifiëerd door willekeurige computers. Als een transactie voldoende is goedgekeurd, wordt de cryptocurrency van verzender naar ontvanger gestuurd.

“Minen is het valideren van transacties op de blockchain met een computer.”

Geld verdienen met minen

Om cryptocurrency te verzenden op de blockchain, wordt er een kleine vergoeding betaald aan de miners die controleren of jouw transactie klopt. Hoe drukker het is op het blockchain netwerk, hoe hoger de fooi die betaald wordt aan de miners. Als de fooi hoger is, wordt het steeds aantrekkelijker om te gaan minen. Zo blijft het netwerk altijd in balans.

Wat kost minen?

Als je een gaat minen op het netwerk, dan wordt er veel energie gebruikt. Het enige wat je computer doet, is wiskundige formules berekenen om de transactie goed te keuren. Dit kost aardig wat stroom. Vaak verbruikt het de maximale kracht van je computer die je hebt. Dit zorgt ervoor dat je meer stroom verbruikt dan je verwacht. Je kunt uitrekenen wat de verwachting is van je opbrengst ten opzichte van de stroom die je verwacht te gebruiken.
Er zijn verschillende tools waarmee je dit kunt uitrekenen.

Minen en opslag

Om je crypto munten op te slaan heb je een wallet nodig. Het opslaan van de munten die je minet is niet moeilijk, maar het moet wel gebeuren. CryptoBieb.nl probeert overal aan te denken om het leren over blockchain voor jou makkelijk te maken. Klik hier door naar de pagina wallets waarin je alles kunt lezen over wallets, hoe je een wallet aanmaakt, wat veiliger is en wat minder veilig is.

Hoe kun je minen?

Er zijn 3 verschillende onderdelen nodig om te kunnen starten met minen, namelijk:

  1. Mining hardware
    De mining hardware is een computer. Hierbij kun je een computer gebruiken, maar door de professionalisering van de cryptocurrency wereld, worden er veel mining rigs gebruikt.Een mining rig is een computersysteem die speciaal ingericht is om zoveel mogelijk transacties goed te keuren met een laag energie verbruik.
  2. Mining software
    Mining software zijn programma’s die je computers opdrachten geeft om de transacties te voldoen. Deze mining software zitten ook vaak verbonden aan mining pools.
  3. Een mining pool
    Een mining pool verbindt verschillende miners om samen te gaan minen. Omdat alleen minen tegenwoordig steeds moeilijker wordt, zijn er mining pools, dus groepen mensen die minen, om de beloning aan elkaar te delen. Dit geeft je een grotere kans op een beloning.
Jelle van der steen CryptoBieb

Door Jelle van der Steen