In dit artikel gaan we het hebben over het staken van cryptocurrencies, waarbij de volgende onderwerpen aan bod zullen komen: Wat is staken, hoe gaat het staking proces in zijn werk en wat zijn de voor- en nadelen van staken.

Het Proof-of-Stake (PoS) mechanisme ligt ten grondslag aan het staken van cryptocurrencies. PoS is een overeenkomst algoritme waar sommige cryptocurrencies gebruik van maken. Door het staken van cryptocurrencies worden er nieuwe blokken gecreëerd, welke vervolgens aan de blockchain worden toegevoegd. Investeerders die hun coins staken, dragen bij aan het valideren van deze blokken. Hoe meer cryptocurrencies je staket, hoe belangrijker je rol in het netwerk is en hoe meer coins je ontvangt als beloning voor het staken van je coins.

Het staken van cryptocurrencies lijkt enorm op het ontvangen van rente op je reguliere spaarrekening. Bij het staken van cryptocurrencies koop je namelijk een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency van een coin of token die gestaked kan worden. Vervolgens hoef je deze coin alleen maar te bewaren in een van je cryptocurrency wallets. 

Hoe werkt het staking proces?

Het Proof-of-Stake mechanisme is een consensus algoritme voor bepaalde cryptocurrencies. Het PoS mechanisme creëert nieuwe blokken die aan de blockchain worden toegevoegd. Deze blokken worden ‘gestaked’ door investeerders die al een bepaalde hoeveelheid van de betreffende coin in hun wallet hebben, welke helpt bij het valideren van transacties op het netwerk.

Als ‘staker’ kan je maximaal het aantal coins minen of valideren dat je zelf in je wallet hebt gestaked. Dit betekent dus dat hoe meer coins je gestaked hebt, hoe meer macht je hebt om transacties te valideren, hoe meer beloningen je uiteindelijk zult ontvangen.

Het staken van coins biedt dus een financiële prikkel, door te helpen bij het bouwen en valideren van de blockchain infrastructuur. Ook helpt het staken van coins, om alle nodes binnen het netwerk op het rechte pad te houden. Er zijn namelijk ook nodes die proberen een frauduleuze transactie in een blok te voegen.

Wanneer dit het geval is zullen andere nodes in hetzelfde netwerk weigeren dat frauduleuze blok te accepteren. De node die probeert te frauderen zal hierdoor niet langer blokken kunnen valideren en dus geen beloningen meer krijgen. In de meeste PoS-netwerken gaan alle coins waar deze frauduleuze node op gebaseerd was verloren.

Voor- en nadelen van staken

In de bovenstaande koppen is uitgelegd wat staking is en hoe het staking proces in zijn werk gaat. Zoals eerder beschreven is staking een manier om beloningen te ontvangen door bij te dragen aan het netwerk. Onderstaand zijn enkele voordelen van staken opgesomd:

  • Staking elimineert de noodzaak om te moeten investeren in dure mining apparatuur wanneer je wilt bijdragen aan het (valideren) blockchain netwerk.
  • Het Proof-of-Stake (PoS) mechanisme, is milieuvriendelijker en energiezuiniger dan het Proof-of-Work (PoW) algoritme, dat wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het Bitcoin-netwerk.
  • Staking kan je een passieve bron van inkomsten bieden in de vorm van coins.
  • Er is geen technische kennis benodigd om te kunnen staken.

Een nadeel van het staken van cryptocurrencies is dat je de cryptocurrencies voor een bepaalde tijd moet vasthouden om echt de vruchten te kunnen plukken van de beloningen.

proof of stake

Staken op een exchange 

Tegenwoordig bieden meerdere platformen staking aan, waaronder;

Klik hier voor een uitleg en handleiding, hoe Staken bij Bitvavo werkt.