Waar kan ik het beste mijn Ethereum staken?

De jaarlijkse basisrente bij RaboBank voor bedragen tot en met 100.000,- euro bedraagt 0,00%, daarboven betaal je vanaf 100.000,- euro 0,5% rente. 

Maar wat als je 5 tot 10% rente kan verdienen op jouw geld. Dat is 250x meer dan wat een traditionele bank kan bieden.

Het enige wat nodig is, is de stap zetten om cryptocurrency aan te kopen en deze vast te zetten op één van de volgende platformen. 

We geven in dit artikel meer informatie over waar men het beste Ethereum kan staken om terug een gezond rendement te verdienen. 

Wat is staken?

Staking is wanneer men tokens vastzet voor een bepaalde tijd om zo het blockchain netwerk of DeFi protocol te ondersteunen.

Staken zal voornamelijk gebruikt worden door blockchains met het Proof-of-Stake (PoS) consensus mechanisme, waarbij validators gestakede tokens nodig hebben om transacties te verifiëren.

Door simpelweg beloond te worden door tokens vast te zetten is staken één van de eenvoudigste manieren om een rendement te verdienen.

Waarom Ethereum staken?

Het staken van Ethereum stelt de staker in staat om op te treden als een validator op de Ethereum proof-of-stake Beacon Chain en hiermee Ethereum 2.0 te ondersteunen. 

ETH 2.0 is de langverwachte upgrade van het Ethereum netwerk. Deze upgrade werd doorgevoerd voor de schaalbaarheid, snelheid en efficiëntie van het netwerk te verbeteren. 

Wanneer men wil optreden als validator zal men een minimale storting moeten doen van 32 ETH, wat een bedrag is wat voor veel gebruikers net iets te veel is.

Toch kunnen gebruikers van een centrale exchange of ETH-pool meedoen aan het Ethereum staken en mee een rendement verdienen. Let wel op! Gestakede ETH kan bij sommige van onderstaande opties tot wel 2 jaar vast staan.

Waar kan ik best mijn Ethereum staken?

Exchange

APY

Periodes

Review

Uitbetaald in…

binance

Binance

?-  20%

ETH 2.0 

(min 24 maanden) 

Binance review

BETH (1:1 ETH)

Kraken

5 – 7%

ETH 2.0 

(min 24 maanden) 

Kraken review

ETH2.S (1:1 ETH)

Coinbase

5%

ETH 2.0 

(min 24 maanden) 

Coinbase review

ETH2 (1:1 ETH)

Crypto.com

3,5 – 6,5%*

/

Crypto.com review

ETH

SwissBorg

2,2 – 4,4%**

/

SwissBorg review

ETH

Lido

5,5%

/

/

stETH (1:1 ETH)

*APY zal afhangen aan gestakede CRO
** APY zal afhangen van gestakede CHSB

Binance

De grootste exchange Binance zal meewerken aan het valideren van het Ethereum netwerk. Wat de APY betreft is het nog niet volledig duidelijk.

De APY zal berekend worden door het.staking proces en het ETH netwerk. Op hun website promoten ze een APY tot maar liefst 20%.

Binance geeft zijn gebruikers die ETH storten het token BETH dat als bewijs zal dienen voor de gestakede ETH. Het is mogelijk om BETH om te wisselen naar ETH (1:1 basis).

BETH zal automatisch veranderen naar ETH van zodra de eerste fase van ETH 2.0 is voltooid. Dit kan 2 jaar duren.

Coinbase

Coinbase kan zijn gebruikers een APY leveren van 5%. Dit na aftrek van een commissie van 25%. Coinbase beloofd eventuele verliezen in te dekken die zich voordoen als de validator verantwoordelijkheden niet worden nagekomen.

Coinbase geeft zijn gebruikers die ETH storten het token ETH2 dat als bewijs zal dienen voor de gestakede ETH.

Het nadeel voor gebruikers van Coinbase is dat ze hun gestakede Ethereum niet kunnen opnemen. Dit kan pas wanneer ETH 2.0 volledig gelanceerd is.

Kraken

Beloningen op Kraken variëren tussen de 5-7%. Deze kunnen veranderen naargelang de veranderingen van het Ethereum staking protocol, hoeveelheid Ethereum dat gestaked wordt of de administratieve commissies van het platform.

Nieuw ingezette Ethereum zal gebonden worden voor een periode van 20 dagen of langer, voordat het een rendement kan opleveren.

Gebruikers die hun staked ETH willen inruilen voor unstaked ETH, kunnen dit doen op de wisselmarkt ETH2.S/ETH.

Crypto.com

Op Crypto.com kan men Ethereum staken en heeft men de keuze tussen drie termijnen.

  • Flexibele termijn (F)
  • Vaste termijn van 1 maand (1M)
  • Vaste termijn van 3 maanden (3M)

Elke termijn gaat gepaard met een APY. Hoe langer de vastgezette tijd, hoe hoger de APY.
Ook zullen gebruikers toegang hebben tot een hogere APY wanneer ze CRO kopen en staken.

CRO StakedFlexibele termijnVaste termijn (1M)Vaste termijn (3m)
< 400 CRO3,5%4,5%5,5%
< 4000 CRO4,5%5,5%6,5%
< 40.000 CRO4,5%7,5%8,5%
SwissBorg

Gebruikers van de SwissBorg app kunnen een rendement verdienen variërend tussen 2,2 – 4,4% wanneer ze hun ETH activeren via de Smart Yield portefeuille. Dit zal variëren naargelang het type account dat zijn Ethereum vast zet. Onderscheid wordt gemaakt tussen standaard, Community premium of Genesis Premium account types.

De Smart Yield portefeuille maximaliseert het rendement door het hoogst beschikbare rendement achterna te gaan met het minste risico. SwissBorg zal geen minimale investeringsperiode vereisen, wat betekent dat jouw fondsen niet vast staan voor x-aantal dagen.

Lido

Lido is een liquid staking oplossing voor ETH 2.0 en laat zijn gebruikers samen Ethereum inzetten. Dit gebeurd zonder de ethereum vast te houden zoals bij bovenstaande opties. . Door de staked ETH liquide te maken, creëren ze een toegangspoort voor iedereen die zijn Ethereum wil staken.

Bij het staken met Lido ontvangen gebruikers stETH tokens op een 1:1 basis die hun staked ETH vertegenwoordigen.

stETH worden dagelijks bijgewerkt omzo de ETH staking beloningen weer te geven.

Kenmerken Lido
  • Open-source en gecontroleerd
  • Niet-custodiale staking service (DeFi)
  • Geen minimum stortingen

Conclusie

In het algemeen zal je ongeveer tussen de 5% tot 7% rente verdienen op jouw gestakede Ethereum. Dit jaarlijks rendement zal worden beïnvloed door de commissies die de exchanges vragen, het Ethereum staking protocol en het totale aantal Ethereum dat gestaked wordt. 

Wanneer je gelooft in de toekomst van Ethereum en je weg wil van de triestige rendementen van de traditionele financiële structuren. Kan het misschien verstandig zijn om jouw Ethereum vast te zetten, naar de aanloop van het nieuwe model van ETH 2.0.

Opties die een rendement lager dan 5% bieden werden niet opgenomen in deze lijst. 

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.