Cryptocurrencies traden is heel anders dan de welbekende aandelenmarkt. Op deze pagina leer je alle ins en outs over het onderwerp cryptocurrencies traden. Wat is traden en hoe werkt het?

Je hebt je eerste Bitcoin aangeschaft en je ziet potentie in de markt. Je kan niet wachten om ermee te gaan handelen, alleen je hebt geen flauw idee hoe dit met crypto werkt. Wij leggen je de basisprincipes uit, zodat ook jij straks makkelijk kan traden.

“Buy low, sell high” – is de beroemde uitspraak onder actieve investeerders. Oftewel: “koop laag en verkoop hoog”. Nu is dit natuurlijk heel makkelijk gezegd, want wanneer moet je iets kopen en/of verkopen? Dat komt allemaal nog aan bod, maar eerst leggen we je uit wat er onder traden wordt verstaan. Cryptovaluta (lees hier meer) traden werkt eigenlijk precies hetzelfde als beleggen op de traditionele aandelen- of forexmarkt. De risico’s en kansen zijn daarbij alleen ietsje groter. Misschien ben je zelfs al bekend met platformen zoals Plus500 of BUX. Indien dat het geval is, gefeliciteerd – dit artikel mag je overslaan. Degenen die nog niet bekend zijn met beleggen in crypto mogen doorlezen, wij gaan je uitleggen hoe het werkt. Hier pakken we de basis aan, in de toekomst zullen we meer gevorderde strategieën met je doornemen.

“Iedereen heeft een portemonnee of een bankrekening nodig waarin je geld bewaard wordt.”

Wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt is:

 1. Aangekochte Bitcoin of andere cryptovaluta (hoe koop ik bitcoin?).
 2. Een account op een handelsplatform, ook wel ‘exchange’ genoemd.

We gaan er vanuit dat je dit al geregeld hebt. Mocht dat niet het geval zijn, raden we je aan hierover eerst meer te lezen.

Het beste platform voor een beginner

Hoe maak je de keuze welk handelsplatform het beste en meest betrouwbaar is om met je cryptovaluta te handelen? Er zijn er namelijk behoorlijk wat en de meningen over ieder platform verschillen per persoon. Wij raden je aan te kijken naar het platform met het meeste volume. Dit is een indicatie van het aantal personen die daar actief aan het beleggen is. In dit geval hebben wij dit al voor je gedaan. De top 6 exchanges op dit moment zijn:

binance logo

Binance is een exchange waarmee je cryptocurrency kunt verhandelen. Binance is gevestigd in Tokyo en malta. Dit is de meest bekende exchange van de wereld en wordt door miljoenen handelaren gebruikt.

huobi logo

Huobi is een exchange die al in 2013 is opgericht. Hierop kun je met wel meer dan 100 verschillende grote cryptocurrencies verhandelen

litebit logo

Litebit.eu is een Cryptocurrency platform waarmee je vele verschillende cryptocurrencies kunt kopen. Litebit is een Nederlands bedrijf.

Logo favicon Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange. Je kunt eenvoudig crypto kopen met o.a. iDeal tegen de laagste kosten. Inmiddels zijn er op Bitvavo ruim 50 verschillende cryptocurrency beschikbaar en dit aantal blijft zich uitbreiden. Tijdelijk kun je profiteren van gratis € 1.000 handelskosten als je je aanmeldt bij Bitvavo. Meld je gratis aan en ga vandaag nog aan de slag!

Coinbase logo

Coinbase is wereldwijd een van de grootste aanbieders in cryptovaluta. Zij hebben niet veel munten, maar wel veel gebruikers, omdat het makkelijk is in gebruik.Kucoin is een grote intenationale exchange met vele grote currencies. Hier zijn erg lage transactiekosten van maarliefst 0,1%. Deze zijn net zo laag als bij Binance.

Voor beginners raden wij Binance aan, dit is het nummer 1 platform op dit moment en staat bekend als erg betrouwbaar. Ook is deze in de Nederlandse taal te beschikbaar!

Cryptocurrencies traden voor beginners – hoe koop ik Ethereum?

Cryptocurrencies traden gaat precies hetzelfde als handelen op de traditionele beurs. Je probeert laag in te kopen en hoger weer te verkopen. Om te laten zien hoe je dit moet doen, pakken we als voorbeeld even het kopen van Ethereum via Binance.

Stap 1: log in op de Binance exchange.

Vervolgens klik je links bovenin op ‘beurs’ en dan ‘basis’. Daarbij krijg je het volgende scherm te zien:


Figuur 1: het trading scherm voor Binance.

Geen zorgen, het ziet er moeilijker uit dan het is. We nemen het stap voor stap met je door. In dit voorbeeld gaan we er even vanuit dat je Ethereum wilt kopen met je Bitcoin.

Stap 2: rechts bovenin, bij de blauwe cirkel vul je ETH in (dit is de afkorting van Ethereum). Klik vervolgens op ETH/BTC.

Mocht je een andere munt willen kopen, vul hier dan de afkorting van die munt in.

Je ziet nu het platform voor het kopen/verkopen van Ethereum. De belangrijkste drie onderdelen hebben wij in figuur 1 voor je gemarkeerd.

 1. De grafiek, dit laat de prijs van Ethereum zien. In dit geval gaat het om de prijsgeschiedenis van Ethereum ten opzichte van de Bitcoin. Ieder balkje bovenin het scherm geeft de prijs per uur weer. Je kunt zelf instellen welke tijdsindicatie je wil gebruiken.
 2. Het orderboek, hier staan alle huidige koop- en verkooporders van iedereen die in Ethereum handelt.
 3. Het orderformulier, hier voer je straks in voor welke prijs je Ethereum wil kopen en verkopen.

Wat zie je?

1. De grafiek

De grafiek laat de huidige prijs van Ethereum per uur zien. In het bovenste vlak zie je een aantal streepjes, deze worden “candlesticks” of kaarsen genoemd, en laten de ontwikkeling van de prijs zien in het afgelopen uur. Groen is een groei in de waarde van Ethereum, rood is een daling van de waarde.

Voor meer lange-termijn traden, raden wij aan de tijdsindicatie op de grafiek te zetten op 1 dag. Klik hiervoor bovenaan de grafiek op “1D”.

Daarnaast zie je onder de grafiek nog twee vlakken. Voor nu mag je deze negeren, dit zijn indicatoren die helpen bij het plaatsen van orders. Deze indicatoren worden vooral gebruikt door meer gevorderde handelaren. Voor nu laten we je vooral zien hoe je zelf orders kunt plaatsen.

2. Het orderboek

Figuur 2: het orderboek. Je ziet allemaal verschillende getalletjes die constant veranderen, misschien ziet dit er zelfs intimiderend uit. Geen zorgen, het is heel simpel. Wat je in figuur 2 ziet zijn bestellingen van andere mensen die Ethereum willen kopen of verkopen. Aan de bovenkant staan de verkooporders, aan de onderkant staan de kooporders. In het midden staat vervolgens de huidige prijs.
 1. Prijs (BTC), dit is de prijs in aantal Bitcoin die mensen vragen voor de koop of verkoop van Ethereum.
 2. Bedrag (ETH), dit is het aantal Ethereum wat men wil kopen en/of verkopen.
 3. Totaal (BTC), dit is de totale waarde van het bedrag uitgedrukt in aantal Ethereum vermenigvuldigd met de prijs die ze vragen (Totaal = Bedrag x Prijs).
Bovenaan het verkoop gedeelte staat dus een verkooporder van iemand die 1.857 Ethereum wil verkopen voor de prijs van 0.033820 Bitcoin per stuk. De totale waarde van deze order bedraagt daarmee 1.857 x 0.033820 = ongeveer 0.06 btc. In het midden zie je de huidige prijs van Ethereum, deze is in figuur 0.033737 Bitcoin per Ethereum. De verkooporder die we als voorbeeld gebruikte dien je dus zo te lezen dat iemand Ethereum wenst te verkopen wanneer de huidige prijs hiermee overeenkomt. De waarde van Ethereum zal dus moeten stijgen voordat de verkoop uitgevoerd wordt. Deze prijs stijgt als het aantal kooporders en de ingevoerde waarde ervan stijgt. Gefeliciteerd, je weet nu hoe de prijs van een cryptovaluta tot stand komt en hoe je het orderboek kunt lezen. In de praktijk gebruik je dit wellicht weinig, maar het is desalniettemin goed om te weten!

3. Het orderformulier

Onderaan je scherm zie je het orderformulier (figuur 3). Je ziet drie termen staan.
 1. Limit; hier kun je handmatig de prijs per Ethereum invullen. Je kan deze hoger of lager zetten dan de huidige koers. Je zet deze lager als je denkt dat de huidige prijs gaat dalen.
 2. Market; hier hoef je enkel het aantal Ethereum wat je wenst te kopen en verkopen in te vullen. De order zal daarbij automatisch de huidige prijs hanteren.
 3. Stop-limit; geavanceerd en mag je voor nu negeren.
 
Figuur 3: het orderformulier
Stap 3: klik op ‘Market’ en vul hier het aantal Ethereum in wat je wenst te kopen onder ‘bedrag’.
In het market gedeelte kiest Binance ervoor automatisch de laagste prijs te kiezen voor de aankoop van Ethereum. Dit is dus de eerste verkooporder die boven de huidige prijs staat in figuur 2. In het voorbeeld gaan we ervan uit dat je 3 Ethereum wil kopen. Deze vul je in en vervolgens klik je op “Buy Ethereum” (indien je bent ingelogd verschijnt er een groene knop aan de onderkant van het orderformulier). Gefeliciteerd, je bent nu de trotse eigenaar van 3 Ethereum! Maar wat nu?
Stap 4: wacht af wat de prijsontwikkeling van Ethereum zal zijn.
Afhankelijk van hoe actief je wil traden kan dit verschillen van 5 minuten tot 5 dagen en zelfs 5 jaar. In de toekomst leggen we je uit wat effectieve strategieën kunnen zijn. Jouw doel is in ieder geval zo laag mogelijk te kopen en zo hoog mogelijk te verkopen. De grafiek in figuur 1 kun je daarbij als hulpmiddel gebruiken.
Stap 5: verkoop je Ethereum.
Je hebt een tijdje gewacht en je ziet dat prijs van Ethereum is gestegen (of gedaald) en je denkt, nu wil ik óf mijn winst nemen óf mijn verlies pakken. Je Ethereum verkoop je op exact dezelfde wijze als dat je deze kocht, alleen gebruik je hierbij het rechterscherm van het orderformulier (figuur 3). Vul hier het aantal Ethereum in wat je wenst te verkopen en voila, je hebt je Bitcoin terug. Afhankelijk van hoe succesvol je trade was heb je nu meer of minder Bitcoin. Jouw doel als trader is om het aantal Bitcoin wat je bezit zoveel mogelijk te vergroten. Gefeliciteerd! Je weet nu hoe je cryptocurrencies moet traden en je hebt je eerste stap gezet als handelaar op de cryptomarkt. Je weet nu wat traden is en hoe je dit kunt doen. Let er op dat cryptocurrencies traden gepaard gaat met risico’s en je de mogelijkheid hebt om je inzet te verliezen. Als je wil traden adviseren we je te beginnen met een klein bedrag en je te verdiepen hoe het werkt. Er zijn tal van strategieën te bedenken hoe je succesvol kunt traden, in de toekomst zullen we deze met je doornemen.