In dit artikel gaan wij het hebben over de Asset token, waarbij de volgende onderwerpen aan bod zullen komen: Wat zijn Asset tokens, wat zijn de kenmerken en tot slot enkele voorbeelden.

Wat zijn Asset tokens?

Asset tokens zijn tokens die worden gebruikt om een fysiek product vertegenwoordigen. Met een asset token kan je bijvoorbeeld je huis laten vertegenwoordigen door een cryptocurrency. Dit doe je door de rechten van een bepaald product zoals een huis onder te brengen in een asset token. Wanneer je bijvoorbeeld je huis tokeniseert, zou je je huis gedeeltelijk of volledig kunnen verkopen door middel van asset tokens via de blockchain.

Stel je voor dat je huis €500.000,- euro waard is en je wilt je huis converteren naar asset tokens. Dan kan je door middel van asset tokens de waarde van je huis transformeren naar bijvoorbeeld 500.000 tokens van 1€ of 1.000.000 tokens van €0,50. In het geval je je huis converteert naar 500.000 tokens van €1,- dan representeert iedere token 1/500.000e deel van je huis.

Andere voorbeelden van producten die zich goed lenen voor tokenisering in een asset token zijn boek- en film patenten, schilderijen, goud, commerciële panden en debiteuren- en crediteuren saldo’s.

Kenmerken van Asset tokens

Net als andere tokens hebben ook asset tokens bepaalde kenmerken. Illiquide activa zijn de meest voor de hand liggende activagroep om te converteren naar asset tokens. Echter worden bedrijfsschulden en bedrijfsactiva als een veel grotere potentiële markt gezien. Asset-backed tokens zijn onder te verdelen in vier categorieën:

  • Het tokeniseren van tastbare producten zoals huizen en schilderijen
  • Het tokeniseren van niet tastbare producten zoals patenten of digitale producten
  • Het tokeniseren van commodities zoals olie, gas, koffie en suiker
  • Het tokeniseren van schulden en eigen vermogen

Het tokeniseren van assets kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Aardig wat effecten hebben in zo’n huidige vorm namelijk limitaties. Het tokeniseren van effecten kan de volgende voordelen teweegbrengen:

  • Lagere kosten door het vermijden van 3e partijen
  • Hogere liquiditeit doordat het aankopen laagdrempeliger wordt
  • Snellere transactiesnelheid (als gevolg van hogere liquiditeit)

Een nadeel van asset tokens is dat er tot op zekere hoogte wel weer sprake zal zijn van centralisatie, terwijl één van de kernwaarden van cryptocurrencies juist decentralisatie is.

Voorbeelden

Goldmint is een goed voorbeeld van een Asset token. Goldmint is een asset token die fysiek goud vertegenwoordigd. Door Goldmint tokens te kopen, koop je dus eigenlijk goud. Gold coin vertegenwoordigt goud of goudproducten van 24 karaats goud.

Een ander voorbeeld van een Asset token is Latoken (LA). Het LAtoken-platform geeft investeerders de mogelijkheid om fysieke producten met elkaar te verhandelen. Hierbij vertegenwoordigt LA deze verhandelde fysieke producten.

Cryptocurrency Regelgeving icon cryptobieb.nl
CryptoBieb redacteur Wisse

Door Wisse van Wulfen