Geld lenen zonder bank, aandelen verhandelen zonder makelaars, geld ophalen zonder venture capitalists, geld printen zonder centrale banken en zoveel meer. Dit zijn enkele splinternieuwe concepten die de nieuwe decentrale financiële wereld met zich meebrengt. Op deze pagina verdiepen we ons in de magische decentrale wereld van cryptocurrency over Decentralized Finance (DeFi).

Wat is Decentralized Finance? (DeFi)

Decentralized Finance, afgekort DeFi is een geheel aan nieuwe financiële instrumenten, gebaseerd op gedecentraliseerde systemen. Het hoofddoel van DeFi is het creëren van een nieuw financieel systeem dat volledig op zichzelf staat en onafhankelijk is van gecentraliseerde instituties.

DeFi platformen maken het mogelijk om spaargeld, leningen, verzekeringen en tal van andere financiële verrichtingen uit te voeren, waar en wanneer dan ook. Het enige wat nodig is, is een internetverbinding die toegang biedt tot de decentrale applicaties (Dapps).

Deze gedecentraliseerde applicaties maken gebruik van de zogeheten smart contracts. Die maken het mogelijk, om alle bovengenoemde zaken te regelen zonder gebruik te maken van een tussenpersoon.

Kenmerken van Decentralized Finance (DeFi)

Samengevat zijn onderstaande elementen kenmerkend voor DeFi-protocollen:

  • Decentraal: Geen centrale partij heeft het project in handen.
  • Open-source en transparant: Iedereen kan het contract verifiëren en controleren.
  • Permissieloos: Het maakt niet uit waar de gebruiker zich bevindt. Iedereen met internetverbinding heeft toegang.
  • Anoniem: Geen Know-Your-Customer (KYC) of anti-money laundry (AML) verificatie nodig.
  • Samenstelbaar: Developers kunnen verder bouwen op bestaande protocollen en deze met elkaar verbinden.

Leenplatformen

In de DeFi wereld zijn er verschillende leenmarkten aanwezig waarbij investeerders rente kunnen verdienen en passief inkomen kunnen krijgen op hun cryptocurrency. Aan de andere kant kunnen gebruikers op basis van ingezet onderpand tokens lenen.

Iedereen kan hieraan deelnemen. Het is immers niet meer nodig om één enkele vorm van verificatie te doorlopen. Inschrijving bij een bank en verschillende krediet controles behoren tot de verleden tijd. Elke persoon die de middelen en de know-how heeft, kan handelen met de smart contracts van de decentrale leenmarkten.

Voorbeelden van leenmarkten;

Gedecentraliseerde exchanges (DEX)

Decentralized exchanges, afgekort DEX’s, zullen het mogelijk maken om op een volledig decentrale manier en zonder het effectief te bewaren van tokens, gebruikers te laten verhandelen, ook wel swappen genoemd. Het volledige proces verloopt via geautomatiseerde toepassingen die bovenop blockchain-platforms werden gebouwd.

Door de komst van decentrale exchanges is de manier waarop liquiditeit wordt voorzien veranderd. De decentrale exchanges werken met automated market makers (AMM’s) waarbij gebruikers liquiditeit leveren en hiervoor worden beloond.

Voorbeelden van gedecentraliseerde exchanges zijn:

Derivaten en Marge handel

Net als in de gecentraliseerde wereld maken derivaten het mogelijk om contracten te verhandelen op basis van een onderliggende cryptocurrency. In DeFi wordt dit ook mogelijk gemaakt door verschillende protocollen.

Voorbeelden van derivaten platformen:

Ook wordt margin trading gefaciliteerd door DeFi. Protocollen maken het mogelijk om grotere posities open te houden dan normaal mogelijk zou zijn, door fondsen te lenen.

Voorbeelden van marge platformen zijn:

DeFi en stabiele munten

De klassieke stable coins zoals USDT, USDC of BUSD worden volop gebruikt in DeFi. Er is echter wel één probleem. Deze stabiele munten zijn in centrale handen.

Het bedrijf dat achter de munt zit heeft de code in handen en zou eventueel transacties kunnen terugroepen. Ook beloven ze dat elke munt die gecreëerd wordt, overeenkomt met een echte dollar in een bank. Is dit zo? En ligt dit in de lijn met de ideologie van de decentralized finance?

Om dit nog meer decentraal te maken, werd er al verschillende keren geprobeerd om algoritmische stablecoins te lanceren. Deze zullen op basis van smart contracts en bijhorende incentives hun vaste waarde proberen te behouden. Dit is een manier om een token te koppelen aan een stabiele waarde, zonder te steunen op centrale eenheden.

Voorbeelden van algo-stablecoins:

DeFi Verzekeringen

Verzekering is iets wat de DeFi-wereld betrouwbaarder en geloofwaardiger maakt. Zo kan men ondertussen bepaalde garanties krijgen in ruil voor een premie. De meest populaire verzekeringstoepassingen zullen gebruikers indekken in geval van smart contract falen of het verliezen van stortingen op bepaalde protocollen.

Voorbeelden van verzekeringsplatformen:

Verschillen tussen DeFi en CeFi

Voordat DeFi werd gelanceerd, was centralized finance (CeFi) de standaard voor het handelen in cryptocurrency. Nog steeds verloopt het merendeel van alle transacties via een centrale weg. Dit heeft zijn voor- en nadelen en de manier waarop men wil handelen zal afhangen van persoonlijke voorkeuren. Hieronder geven we een snel overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de oude CeFi wereld en de nieuwe DeFi wereld.

 

CeFi

DeFi

Wie bezit de fondsen?

De exchange bezit jouw tokens

De gebruiker bezit ten allen tijde zijn eigen munten in zijn wallet.

Welke diensten zijn mogelijk?

Lenen, uitlenen, Fiat <-> Crypto Betalingen, Staken, Derivaten, Marge, traden

Lenen, uitlenen, Staken, Liquiditeit voorzien, derivaten, marge, traden (swapping)

Wie heeft de persoonlijke gegevens?

De exchange, in geval van KYC ook de overheid

‘Enkel’ de gebruiker, toch zorgt de transparantie van de blockchain dat iedereen kan volgen indien het adres gekend is

Blockchain-ondersteuning

CeFi ondersteunt meerdere blockchains en maakt het mogelijk om transacties snel te verrichten over verschillende blockchains

Meestal wordt er maar één enkele blockchain ondersteund. Het overzetten zal handmatig en met de juiste know-how moeten gebeuren

Klantenondersteuning

De meest reputabele exchanges bieden 24/7 ondersteuning

In geval van vragen/fouten sta je er ‘alleen’ voor

Wie heeft de controle?

De centrale exchange

De gebruiker

Wat zijn de risico’s?

Hacks, regelgeving, Downtime in periodes van volatiliteit

Verschillende risico’s, grootste zijn gebrek aan kennis en oneerlijke protocollen

De financiële verschuiving

Wanneer we kijken naar de rente (die amper nog te verkrijgen is via de traditionele instellingen), of merken dat banken zelfs geld durven vragen om een spaarrekening open te houden, ziet de toekomst er voor spaarders somber uit.

DeFi biedt een moderne oplossing voor deze oude concepten uit een gebroken traditionele financiële wereld. Waar er weer rente kan verdiend worden in de vorm van yield farming. Zo zal men in plaats van transactiekosten te betalen, zelf een deel van de transactiekosten kunnen opstrijken. Ook zal men, door de komst van decentrale exchanges,  de rol innemen van market maker. Een rol die tot voor kort alleen lag weggelegd voor grote instituties.

Op welke blockchain(s) speelt DeFi zich af?

DeFi vindt plaats op meerdere blockchains. Elke blockchain heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Zo zullen smart contracts zich beperken tot één enkele blockchain. Maar veel nieuwe decentrale platformen worden gebouwd en eisen een deel van de markt op. Wanneer we over DeFi spreken gaat het niet alleen over één blockchain, maar over verschillende.

DeFi vindt op dit moment plaats op de volgende blockchains:

Conclusie Decentralized Finance (DeFi)

Wat Decentralized Finance (DeFi) doet, is meer dan noemenswaardig. Het verbetert niet alleen gedateerde modellen van de traditionele financiële wereld, maar creëert een volledig nieuw financieel systeem dat op zichzelf verder bouwt. De cryptowereld ontwikkelt enorm snel en elke dag wordt er nieuwe manier om geld vast te zetten en rente te verdienen, geboren.

Hoe sneller men hierover bijleert, hoe beter men kan beslissen of DeFi een gepast alternatief kan bieden voor een gebroken geldsysteem.

Natuurlijk is DeFi niet zonder risico’s. Benieuwd over de risico’s van DeFi? Kijk dan zeker hier.