Wat is een Flash Loan?

Een Flash Loan is simpel gezegd een lening zonder onderpand, waarin de lening en terugbetaling binnen hetzelfde transactieblok plaatsvindt. Iedereen kan in theorie toegang krijgen tot een grote hoeveelheid tokens en transacties verrichten, al is het maar voor enkele seconden.

Hoe werkt een Flash Loan?

Onthoud dat een volledige Flash Loan plaatsvindt binnen één enkel transactieblok. Wanneer lener en uitlener niet voldoen aan de vooropgestelde criteria, welke bepaald worden door een smart contract, zal de lening niet doorgaan.

Met andere woorden; Wanneer de lening niet meteen (binnen hetzelfde blok) wordt terugbetaald, zal de transactie niet plaatsvinden. De transactie zal worden teruggedraaid en het geld zal worden teruggegeven aan de kredietverstrekker. 

Een Flash Loan kan worden onderverdeeld in de volgende stappen; 

  1. De transactie (waarmee de lener een lening aanvraagt) wordt ingediend in het netwerk. 
  2. De lening wordt beschikbaar gesteld voor de lener.
  3. De lener gaat een transactie aan, die het smart contract afwijst indien het niet winstgevend is, en toelaat wanneer het wél winstgevend is. 
  4. De enige kosten voor de lener, zullen de transactiekosten zijn van de gemaakte transactie.

De manier waarop een Flash Loan wordt uitgevoerd zal variëren van complex tot complexer. Al deze instructies worden geprogrammeerd in smart contracts die het proces uitvoeren in enkele seconden.

Waar wordt een Flash Loan voor gebruikt?

Flash Loans worden vooral gebruikt bij het uitvoeren van arbitrage trades. 

Arbitrage trades bestaan om te profiteren van een prijsverschil tussen twee verschillende exchanges of handelsparen. Hierbij kan men een token kopen aan een lage prijs bij exchange A, en deze verkopen aan een hogere prijs op exchange B. 

Wanneer een arbitrage opportuniteit zich voordoet zal een smart contract dit opmerken en een Flash Loan uitvoeren. Om dit te programmeren, heeft men dus de juiste knowhow nodig.

Waar kan je Flash Loans uitvoeren?

Flash Loans zijn uit te voeren via het leenplatform Aave en dYdX en Uniswap.

Hoewel de technologie zeer complex is voor absolute beginners en is weggelegd voor programmeurs, wordt het mogelijk om Flash Loans uit te voeren in steeds eenvoudigere modellen. Momenteel zijn er verschillende interfaces beschikbaar om Flash Loans uit te voeren, zonder te kunnen coderen. 

LET OP! Flash Loan tutorials via YouTube, waar men stap voor stap code overneemt zijn meestal oplichterij!

Wat zijn de risico’s van Flash Loans?

Door iedereen de mogelijkheid te bieden om grote bedragen te lenen zonder onderpand, kan men ervan uitgaan dat dit zal worden misbruikt. 

Een Flash Loan kan misbruikt worden door;

  • Manipulatie van prijzen: Men kan ‘gemakkelijk’ prijzen manipuleren aan de hand van Flash Loans. Iedereen zou in feite gigantische sommen geld kunnen lenen en smart contracts coderen op een kwaadwillige manier.
  • Uitbuitingen kwetsbaarheden: Kwetsbaarheden in protocollen kunnen/zullen worden uitgebuit door kwaadwillige personen die een Flash Loan kunnen gebruiken. Op zich is dit eerder de schuld van kwetsbaarheden in het protocol dan het gebruik van de Flash Loan.

Pancake Bunny Finance werd voor 45 miljoen dollar uitgebuit door een Flash Loan aanval.

Conclusie

Een Flash Loan is een innovatieve of zelfs revolutionaire manier waarop leningen kunnen worden afgesloten. Leningen zonder onderpand en binnen een kleine tijdsperiode stellen slimme gebruikers in staat, om geld te verdienen binnen enkele seconden. Maar met grote kracht, volgt grote verantwoordelijkheid. Naast het uitvoeren van arbitrage trades zullen Flash Loans gebruikt worden om prijzen te manipuleren en kwetsbaarheden te exploiteren. 

Flash Loans zullen net als DeFi een maturatie-proces moeten doorlopen, willen ze hun weg te vinden bij het grotere publiek.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.