Niet iedere cryptovaluta is hetzelfde. Zo zijn er naast cryptovaluta die enkel als betalingsmiddel dienen, ook cryptovaluta die een ander nut hebben of recht geven op (toekomstige) winstuitkeringen. We leggen je uit welke vormen er zijn, welk doel ze dienen en geven je een aantal voorbeelden.

Vormen van cryptovaluta als betaalmiddel

Dit zijn cryptovaluta die bedoeld zijn als een vorm van betaling, de meest bekende hiervan is Bitcoin (BTC). In principe spreekt deze definitie voor zich. Het doel van deze cryptovaluta is het doen van betalingen. Niets meer en niets minder.

Cryptovaluta die ook onder deze categorie vallen, zijn bijvoorbeeld Litecoin (LTC) en Ripple (XRP). Omdat munten als deze enkel dienen als betaalmiddel, gaat de onderlinge competitie tussen deze munten vaak over zaken als transactiesnelheid en/of transactiekosten.

“ICO’s die onder deze categorie vallen beschouwen wij als extra risicovol, nieuwe tokens zullen niet of nauwelijks de concurrentie met een Bitcoin of Ripple aan kunnen gaan tenzij deze iets revolutionairs op de markt weten te brengen.”

Toegang tot goederen of diensten

Dit zijn cryptovaluta die je toegang geven tot producten of diensten binnen de blockchain, ook wel utility tokens genoemd. Wat je vaak ziet is dat deze tokens bovenop een ander blockchain platform werken. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Ethereum (ETH).

Een utility token maakt gebruik van het Ethereum netwerk, maar heeft wel zijn eigen ecosysteem. Je kunt het daardoor zien als een digitale cadeaubon van bijvoorbeeld Bol.com. De token representeert de cadeaubon en je kan hiermee vervolgens spullen kopen.
Deze token moet je in principe niet zien als investering, wel kan het heel goed mogelijk zijn dat de waarde hiervan stijgt. Mocht het zo zijn dat de ontwikkelaar achter de utility token iets zegt over de toekomstige waarde van de munt, dan zou het kunnen dat deze token bestempeld dient te worden als security token.

Bekende voorbeelden van cryptovaluta die onder deze categorie vallen zijn Basic Attention Token (BAT), Power Ledger (POWR) en Binance Coin (BNB). BAT richt zich daarbij op de advertentiemarkt, adverteerders kunnen met BAT advertentieruimte kopen.
POWR wordt gebruikt voor de koop en verkoop van zelf opgewekte energie, zoals zonne-energie. Mensen behouden zelf eigendom over hun opgewekte energie en kunnen deze vrij verkopen aan anderen binnen het POWR-netwerk.
BNB is een utility token van Binance, de grootste exchange van het moment. Het aankopen van BNB zorgt voor een korting op de transactiekosten binnen Binance.

Crypto als investeringscontract

Zijn een soort digitale aandelen, ook wel “securities” genoemd. Vaak beloven deze je een percentage van de winst of een waardestijging. Je dient deze te zien als een investeringscontract, in ruil voor het aankopen van de token wordt er winst beloofd. Dit is echter geen garantie.

Security tokens kunnen minder risicovol zijn dan utility tokens, dit omdat security tokens een waarde als onderpand beloven. Een voorbeeld van zo’n onderpand is een vordering op een deel van de winsten. Dit geeft jou als belegger meer zekerheid. We verwachten dat in de toekomst Security Token Offerings (STO’s) erg populair worden. Een goede security-token zorgt ervoor dat ze van tevoren voldoen aan de geldende wet- en regelgeving voor securities.

Wanneer een coin of token aangemerkt wordt als ‘security’, dan is deze namelijk onderhevig aan strengere regelgeving. Vaak vallen ze dan namelijk onder dezelfde wet- en regelgeving als aandelen en zijn financiële waakhonden verplicht streng toezicht te houden op de markt van deze token. Dit zorgt ervoor dat handel van dit soort tokens beperkt kan zijn. Niet iedereen mag deze tokens kopen, in sommige landen is dit zelfs in strijd met de wet. Een wereldwijd platform voor de aankoop van security-tokens is dan ook zeer onwaarschijnlijk.

Voorbeelden van security-tokens zijn Polymath (POLY) en Siacoin (SC). Polymath promoot zichzelf als de Ethereum voor security-tokens en biedt technische en juridische hulp voor het registreren van aandelen op de blockchain. Siacoin presenteert zichzelf als de “Airbnb van harde schijven”, het is een gedecentraliseerd platform waar mensen de opslagruimte van hun pc kunnen verhuren. SC bestaat uit de Siacoin en de Siafunds. Siacoin wordt binnen het ecosysteem van het platform gebruikt en de Siafunds is een munt waarbij investeerders recht krijgen op een deel van de winsten van het project.

Vertegenwoordiging van een fysiek product

Sommige tokens vertegenwoordigen een fysiek product, deze worden ook wel “asset tokens” genoemd. Het onderpand hiervan kan letterlijk van alles zijn. Het belangrijkste van dit soort tokens, is dat deze ook de waarde van het achterliggende fysieke product vertegenwoordigen. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn goud en de Dollar. Zo zijn er een aantal tokens die de waarde van goud laten vertegenwoordigen door een cryptomunt, voorbeelden hiervan zijn DigixDao (DGX) en Goldmint (MNTP).
Asset tokens die de dollar als onderpand hebben zijn ook zeer bekend in de cryptomarkt en worden veelal gebruikt om snel de markt te kunnen verlaten in onzekere tijden. Voorbeeld hiervan is Tether (USDT). 

Een interessante ontwikkeling binnen de asset token markt vindt op dit moment in Laos plaats, binnen het kader van het wereldwijde ‘One Belt, One Road’ initiatief is Laos van plan de volledige houtindustrie op de blockchain vast te leggen. 

Crypto als digitaal aandeel

Deze worden ook wel “equity tokens” genoemd en zijn vooral een theoretisch concept op dit moment. Equity tokens representeren een deel van de eigendommen van het project. Bij de aankoop van een equity token koop je dus letterlijk een stukje eigenaarschap over het project. Daarbij dienen equity tokens ook te voldoen aan strenge wet- en regelgeving, net zoals bij security tokens. Let daarom bij de aankoop van equity tokens altijd goed op, of deze wel begeleid wordt door een jurist.

De meest bekende equity token op dit moment is NEO, en wordt ook wel gezien als de Chinese Ethereum. Wanneer je NEO koopt dan bezit je dus letterlijk een aandeel in de NEO blockchain. Zo krijg je het recht om te stemmen op aanpassingen binnen het protocol van de blockchain. Daarnaast verdien je dividend in de vorm van GAS. Dit is een dividenduitkering in de vorm van een cryptomunt die speciaal voor NEO gemaakt is.

Crypto als statussymbool

Deze kun je ook wel zien als de Air-Miles van crypto en worden ook wel “reward tokens” genoemd. Je dient deze token dus te zien als een soort beloning of reputatie binnen de blockchain die deze aanbiedt. Je kunt deze tokens verdienen door veel bij te dragen aan het ecosysteem van deze token. Reward tokens kun je vervolgens net als iedere andere token weer omwisselen voor euro’s.

Een bekend voorbeeld van een reward token is Steem. Steem is een social media platform waarin men artikelen kan publiceren. Wanneer je een artikel hebt geschreven en je plaatst deze op Steem, kun je kans maken op de gelijknamige token. Hoe meer artikelen je aanlevert en hoe beter deze van kwaliteit is, hoe meer tokens je kunt verdienen.

Crypto als dividenduitkering

Vergelijkbaar met equity tokens, alleen leidt bezit van een zogenoemde dividend-token niet tot (gedeeld) eigenaarschap over het project. Het vasthouden van een dividend-token, geeft de houder recht op een stukje passief inkomen, het dividend.

Een goed voorbeeld van een dividend-token is KuCoin Token (KCS). Mensen die KCS vasthouden ontvangen iedere dag een betaling als percentage van de winst die het platform KuCoin maakt. Het grootste verschil met een security token, is hier dat je het dividend sowieso ontvangt, een security token maakt daarbij enkel een belofte op een waarde verhoging.