Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, altcoins. Wat zijn altcoins en waarom zijn deze gemaakt? Wat maakt het anders dan bitcoin? Lees het in dit artikel.

Wat zijn altcoins?

Bitcoin is de meest bekende cryptovaluta, en is ook nog steeds de grootste, maar er zijn meer cryptovaluta op de markt. Wat zijn deze precies en waarom bestaan ze? In dit artikel lichten we de ‘altcoin’ nader toe.

De term “altcoin” verwijst naar andere cryptovaluta die geen Bitcoin zijn, je kunt het dus zien als een alternatief voor Bitcoin. Zoals reeds beschreven in ons artikel over Bitcoin heeft deze een aantal nadelen, waaronder de kosten en transactiesnelheid. Hoewel Segwit en Bitcoin Lightning hier reeds een oplossing in proberen te vinden zijn er een aantal cryptovaluta die hier nóg verder in willen gaan. Tevens richten altcoins zich ook op andere toepassingen, daar waar Bitcoin op dit moment enkel als betaalmiddel fungeert.

De grootste altcoins waar je op dit moment wellicht van gehoord hebt zijn Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP) en Bitcoin Cash (BCH).

Wees er op attent dat Bitcoin Cash zich op het internet vaak voordoet als de échte Bitcoin. Belangrijk om te weten, is dat Bitcoin Cash een afsplitsing is van het Bitcoin protocol. Roger Ver, de maker van Bitcoin Cash, is door Bitcoin Cash te presenteren als Bitcoin, een controversieel figuur binnen de crypto-markt. Let hier dus op indien je wenst te investeren in Bitcoin. Bitcoin is te herkennen aan de BTC afkorting, bij Bitcoin Cash is dit BCH.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. De totale markt bestaat uit letterlijk duizenden altcoins, waarvan er ook veel waardeloos zijn. Dit komt mede door het feit dat iedereen op vrij eenvoudige wijze een altcoin kan maken. Dit maakt de markt van altcoins een enorm risicovol maar ook interessante markt om op te speculeren. De kunst is om de betrouwbare partijen hieruit te vissen.

“De term “altcoin” verwijst naar andere cryptovaluta die geen Bitcoin zijn, je dient het dus te zien als een alternatief voor de Bitcoin.”

Waarom komen er steeds meer altcoins bij?

Hier zijn twee redenen voor te bedenken, afhankelijk van hoe je naar de markt kijkt. De één meer positief, de ander meer negatief.

  • Reden 1: Bitcoin komt op veel fronten tekort, er valt veel te ontwikkelen

Eén van de meest gehoorde redenen, is dat Bitcoin enorm veel energie opslurpt, daarmee bedoelen we dus letterlijk Kwh. Bitcoin minen kost namelijk enorm veel stroom door middel van het zogenoemde Proof of Work (PoW) protocol. Zo is het stroomverbruik van Bitcoin op moment van schrijven ongeveer gelijk aan het stroomverbruik van heel Oostenrijk. Complete ‘mining-farms’ staan dag en nacht aan om Bitcoin te minen, de meest bekende hiervan is Bitmain. Een mining-farm is niets meer dan een loods welke volgeladen is met computers die de hele dag Bitcoins maken. Het idee van sommige altcoins is dan ook om deze meer efficiënt te maken waardoor deze minder stroom verbruiken. Andere altcoins richten zich meer op het verbeteren van de privacy, voorbeelden hiervan zijn Monero (XMR) en Pivx. Je kunt je echter afvragen met welke reden mensen Monero kopen. Wanneer ze deze daadwerkelijk gebruiken hebben ze misschien iets te verbergen. Misschien kopen ze er illegale goederen mee? Hoewel speculatief nog steeds een interessante munt kun je je afvragen hoe ethisch het is om in privacy-coins te investeren.

Mining farm

  • Reden 2: Geld

Met de hype die gepaard ging met de groei van Bitcoin is de volledige cryptomarkt bol komen te staan van nieuwe ICO’s, ieder natuurlijk met een eigen cryptomunt. Reden hiervoor? Ze roken geld. Dit heeft niet alleen geleid tot veel ‘waardeloze’ munten, sommigen daarvan waren regelrecht een scam. De meest bekende scam tot nu toe is Bitconnect. Deze beloofde dat hun munt iedere dag met een x percentage in waarde steeg. Het verdienmodel van deze cryptovaluta was niets anders dan een uitgebreid piramidespel uiteindelijk. De munt is op dit moment nergens meer te koop. 

Een ander voorbeeld is ‘Dogecoin’ – afgeleid van de populaire “Doge meme” – met als afbeelding de ‘Shiba Inu’ hond. De munt zelf voegt eigenlijk niets toe in de markt maar werd populair in gebruik onder verschillende online communities waarin men elkaar kon ‘tippen’ in de vorm van Doge. De munt heeft tot op de dag van vandaag een marktwaarde van in totaal meer dan een half miljard dollar. Hij staat daarmee op nummer 20 in de hoogst gewaardeerde cryptomunten aller tijden. Het is bizar dat een munt die als ‘grap’ bedoeld is zo’n hoge marktwaarde heeft. Dit laat dan ook wel de staat van de huidige markt zien, maar ook de mogelijkheden die er nog aankomen.

Altcoins blijven een interessante, doch risicovolle investering

Afgezien van het risicovolle karakter van de Altcoin-markt blijft deze interessant voor veel crypto-traders. Zo zijn er hele boeken te vinden met tekst en uitleg en verhalen hoe jonge cryptocowboys het helemaal gemaakt hebben door te speculeren binnen deze markt. Een voorbeeld daarvan is het Altcoin Trader’s Handbook van Nik Patel. Hierin wordt niet alleen beschreven hoe je kunt traden met altcoins, maar beschrijft ook de ervaringen van deze jonge trader. Een toegankelijk en leerzaam boek wat lekker wegleest. 

Dit soort succesverhalen zijn echter meer uitzondering dan regel, het blijft een enorm risicovolle markt en we raden mensen daarom aan om nooit te investeren met geld wat je niet kan verliezen. Zeker als het je aan de nodige kennis ontbreekt om te traden is het iets wat wij afraden.

Daarnaast valt op dat de waarde van altcoins sterk samenhangt met de prijs van Bitcoin en Ethereum. Wanneer deze twee in waarde stijgen (of dalen) heeft dit een effect op de gehele Altcoin markt. Dit heeft onder andere te maken dat veel Altcoins op het Ethereum netwerk zijn aangemaakt. Dit zijn de zogenoemde ERC-20 tokens, en is een benaming voor de token standaard van Ethereum. Mensen die actief handelen op Altcoins kijken daarom ook vaak naar de bewegingen van zowel Ethereum als Bitcoin.

Veel gevestigde bedrijven zien echter potentie in blockchain, en vaardigen daarbij ook vaak een eigen cryptomunt uit waarmee je de diensten van dat specifieke bedrijf kan kopen. Andersom gebruiken bedrijven ook de techniek achter bepaalde altcoins. Deze ontwikkelingen bevinden zich op dit moment nog in de kinderschoenen maar blijven zeker iets om in de gaten te houden. Voorbeelden zijn onder andere American Express en Santander die actief met Ripple samenwerkenIBM die met Stellar (XLM) gaat samenwerken of Microsoft, Samsung en Volkswagen die met Iota gaan samenwerken. 

Het is volgens ons dan ook niet alleen Bitcoin waar we op moeten letten maar vooral de Altcoins die een daadwerkelijk probleem weten op te lossen. Het is dan ook deze markt die voor de speculant het meest interessant is.

Altcoins kopen? 

Dit kan bij meerdere partijen voor een uitgebreid overzicht verwijzen we naar de pagina Cryptocurrency kopen