In dit artikel gaan wij het hebben over ERC-20. Wat is ERC-20? Hoe het werkt en wat je met ERC-20 tokens kunt.

ERC-20 Tokens

ERC-20 tokens worden enkel gemaakt en gebruikt binnen het Ethereum Netwerk. Binnen het Ethereum Netwerk bestaat een standaard waaraan alle ERC-20 tokens moeten voldoen, en een aantal gebruiken die worden verwacht.

Zo moeten tokens verplicht een total supply (totale voorraad), balans, transfer, transferFrom, approve en allowance functie hebben. Optioneel wordt verwacht dat de token een naam heeft, een symbol (ticker) en een decimal instelt (max. 18 en tevens de standaard).

Dit klinkt allemaal een beetje technisch, dus we zullen het allemaal zo makkelijk mogelijk houden. Op het moment bestaan er meer dan 200,000 verschillende ERC-20 tokens. Deze tokens zijn lang niet allemaal in gebruik, maar op het moment zijn er volgens CoinGecko 5955 die waarde hebben.

Het Ethereum Netwerk

Bekijk deze pagina om een volledige uitleg over Ethereum te lezen. Kort samengevat is Ethereum een open-source blockchain protocol. Het is een gedecentraliseerd platform dat wordt gebruikt door vele ontwikkelaars.

Het is relatief goedkoop en makkelijk om op het Ethereum Netwerk te bouwen. Het netwerk heeft zoveel tokens dat het de standaard is geworden binnen de cryptocurrency space. Dit heeft ook voordelen voor gebruikers, ERC-20 tokens kunnen namelijk in heel veel verschillende wallets opgeslagen worden. Daarnaast is het voor projecten makkelijker en goedkoper om ERC-20 tokens op een exchange te listen vergeleken met andere soorten tokens.

Smart contracts en ERC-20

Het Ethereum Netwerk maakt gebruik van smart contracts. ERC-20 tokens worden dus ook door middel van smart contracts gemaakt, verstuurd en door middel van smart contracts wordt de balans van elke wallet die de ERC-20 token heeft bijgehouden. Dit kan goed bekeken worden op etherscan.io.

ERC-20 Voorbeelden 

Er zijn enorm veel voorbeelden te noemen van ERC-20 tokens. Wij hebben dan ook al over meerdere projecten geschreven die hier gebruik van maken.

Voorbeelden zijn:

En zo zijn er vele andere te vinden op deze pagina.