Er zijn veel moeilijke termen over ICO’s. Wat betekent het nou eigenlijk en waar wordt het voor gebruikt? Moet je iedereen zomaar geloven en hoe weet je wanneer zo’n project goed of slecht is? Leer het op deze pagina.

ICO is een veel gebruikte term voor crowdfunding projecten binnen de blockchain industrie en is de afkorting voor Initial Coin Offering. Sinds 2013 worden ICO’s regelmatig gebruikt als een manier om geld op te halen voor de ontwikkeling van een project en de bijbehorende cryptocurrency die gebruikt zal worden binnen dit project. Het is niet meer zo simpel om mensen te overtuigen van hun kracht. In Q4 van 2017, toen mensen flink in de plus zaten, kon men wat makkelijker geld vrij maken om te investeren in een nieuw project. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Je moet echt met een goed onderbouwd plan komen om via deze zogeheten crowdfunding fondsen binnen te halen. Een goede usercase, een roadmap en/of een whitepaper waarin uit wordt gelegd wat het team de komende tijd van plan zijn is een must. Projecten die maatschappelijk een probleem oplossing via de blockchain staan helemaal sterk. Het is aan de (potentiële) investeerders om te bepalen of zij vertrouwen hebben in het project en willen investeren.

Wie kan investeren in een ICO?

Iedereen kan deelnemen aan een ICO. Vaak is er een minimum bedrag nodig om in te leggen, bijvoorbeeld 0.5 ETH. Met deze investering heb je recht op een deel van de coins die worden vrijgegeven tijdens de crowdfunding. Het aantal coins hangt af van het bedrag wat je hebt ingelegd en de waarde van de desbetreffende ICO. Soms krijg je nog een extra korting via een private Sale Een de verkoop van een ICO is onderverdeeld in 3 fases, namelijk:

 • Private sale Een private sale is de eerste verkoopfase voor een beperkte club. Soms krijg je nog een extra korting via een private Sale.
 • ICO presale De presale is voor iedereen. Dit wordt gepromoot hun eigen website en vaak op verschillende andere platformen. Vaak komen hier ook kortingen aan te pas als je hierin investeert. Hoeveel je krijgt wordt bepaald op basis van hoe vroeg je investeert.
 • ICO crowdsale Tijdens de crowdsale is de munt al live en beschikbaar om op verschillende platformen te kopen. Dit kan direct op de desbetreffende website of op exchanges. Het is bepalend voor het project zelf op welke exchanges ze verkrijgbaar zijn.
 

De eerste ICO genaamde Ripple

Succesvolle projecten uit het verleden. De eerste cryptocurrency die via een Initial Coin Offering gedistribueerd werd was Ripple (XRP), dit was in 2013. Ripple Labs begon toen met de ontwikkeling van een betaalsysteem genaamd Ripple en creëerde daarbij 100 miljard XRP tokens. Het bedrijf verkocht een gedeelte van de tokens om zo inkomsten te genereren voor de ontwikkeling van het Ripple platform. Het overige deel hielden ze zelf. Deze gooien ze vanaf 2017 beetje bij beetje de markt de markt op. Één van de meest succesvolle ICO’s ooit is die van Ethereum. Medio 2014 haalde de Ethereum Foundation ongeveer 20 miljoen USD op, waarmee ETH voor een lange tijd tot één van de grootste ICO financieringen ooit behoorde. Aangezien het Ethereum netwerk zelf de mogelijkheid biedt om ‘smart contracts’ uit te voeren en daarmee fungeert als ICO platform voor andere projecten, biedt het vele mogelijkheden voor nieuwe ICO’s.

“ICO is een veel gebruikte term voor crowdfunding projecten binnen de blockchain industrie en is de afkorting voor Initial Coin Offering.

Voorbeelden succesvolle Tokens op het Ethereum netwerk

 • Tokencase
 • Status
 • Omisego
 • MobileGO
 • 0x
 • Quantstamp
 • Golem

Welke platforms zijn er?

Zoals hierboven aangegeven is Ethereum de populairste blockchain om een ICO te organiseren, maar er zijn nog al wat nieuwe initiatieven bijgekomen die tegen Ethereum op willen nemen als platform voor DApps, smart contract en crowdfunding. Denk hierbij aan NEO, Lisk, Waves, Cardano,Qtum, EOS en Icon en nog vele andere platformen zijn er nu meerdere plekken om ICO’s op te organiseren. Neo, wordt ook wel de Etherium van China genoemd en heeft al wat functionerende DApps en flink wat ICO’s gepland staan

Voorbeelden van succesvolle Tokens op het NEO netwerk

 • Red Pulse
 • Deepbrain chain
 • THEKEY
 • APEX
 • Qlink

Waarom zou ik meedoen aan een ICO?

Investeren hierin kun je doen om verschillende redenen. De twee die het meest voorkomen zijn:

 1. Geld verdienen. In een bearmarket is dat wat makkelijk dan in een Bullmarket, maar je kan (helemaal als je mee doet aan een private sale) goedkoop inkopen.
 2. Ondersteuning van een project. Uiteraard moet je in het project geloven als je erin stapt, maar als je het bedirjf echt verder wilt helpen kan dit een extra motivatie zijn. Zoals genoemd kan het heel lucratief zijn om te investeren in een ICO. Enkele bekende Cryptocurrencies die ontstaan zijn met behulp van een ICO zijn: Stratis (ROI van 43841%), ARK (ROI van 22467%) en NEO (ROI van 17382%). Dit klinkt natuurlijk enorm goed, en dat is het ook. Maar blijf onthouden dat de meeste ICO’s dit bij lange na niet halen. Op https://icostats.com/

Zijn ICO’s veilig?

Omdat de cryptowereld een wereld is met weinig regeltjes en regulering brengt het risico’s met zich mee. ICO’s zijn vaak het doelwit van hackers en scammers. Mensen kunnen dus makkelijk met jouw geld een huisje op de Bahama’s kopen en nooit meer van zich laten horen. Daarnaast zijn ICO’s en in het specifiek de investeerders meer dan eens de dupe van ‘phishing attacks’. Bij een dergelijke vorm van oplichterij worden websites van authentieke ICO projecten zo goed mogelijk nagemaakt met een minimale verandering in het internetadres. Mocht je onverhoopt op zo een website terechtkomen en daar investeren, dan ben je die investering kwijt. Je moet daarom altijd van te voren te kijken naar wie er achter een ICO zitten. Hebben zij al meerdere succesvolle projecten achter hun naam staan? Zijn ze binnen de community populair? Check Bitcointalk.org of ze een pagina hebben, hebben ze een community en is er al wat te vinden via google en social media? Hoeveel geld beoogt het project op te halen? Token distributie, waar en hoe? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je jouw ethereum, euro’s of andere cryptocurrency in een project stopt.

Overzicht

Een aankopen doe je meestal met MyEtherWallet. Wil je weten hoe dit werkt? Bekijk dan even deze video waar stap stap wordt uitgelegd hoe jij dus een MyEtherWallet moet aanmaken en hoe je daarmee een Token kunt aankopen.

Nieuwsredactie CryptoBieb