De opkomst van IEO’s is een feit. Maar wat is een IEO? Wat is het verschil met een ICO en hoe kan ik zelf meedoen met een IEO?

Wat is een IEO?

Een Internal Exchange Offering (IEO) is een uitgifte van coins van een blockchain project. Bij Initial Coin Offerings (ICO) vond deze uitgifte plaats op het platform van het blockchain project zelf. Bij een IEO vindt de uitgifte plaats op een cryptocurrency exchange. Enkele voorbeelden van bekende exchanges waar IEOs op plaatsvinden zijn Binance, Bittrex, Huobi, KuCoin en BitMax.

Eén van de eerste exchanges die een IEO organiseerde was Binance. Binance deed dit op een speciaal platform ontwikkeld voor IEOs, Binance Launchpad. Vrij snel volgde andere exchanges het voorbeeld van Binance en kwamen zij met hun eigen IEO-platforms: Bittrex (International IEO), Huobi (Prime), KuCoin (Spotlight) en BitMax (Launchpad).

“Een Internal Exchange Offering (IEO) is een uitgifte van coins van een blockchain project.”

Het verschil tussen een IEO en ICO

Een groot verschil tussen IEOs en ICOs is dus dat IEOs worden georganiseerd op een platform van een exchange. Het blockchain project betaalt een ‘listing fee’ en een percentage van de verkochte tokens aan de exchange waarop de IEO gehouden wordt. Als tegenprestatie organiseert de exchange de IEO, helpt de exchange met de marketing en wordt de token van het project na de IEO gelist op de exchange. Kortom, de cryptocurrency exchanges en blockchain projecten gaan een samenwerking aan om de tokens van projecten aan de man te brengen.

IEOs verschillen in veel opzichten van ICOs. In de onderstaande tabel ziet u in één oogopslag de grootste en belangrijkste verschillen tussen beide vormen van fundraising:

Voor- en nadelen voor investeerders

  • Vertrouwen: Eén van de grootste voordelen van IEOs ten opzichte van ICOs is vertrouwen in het blockchain project. Aangezien de token-verkoop nu plaatsvindt op een (bekende) exchange is het project al grondig onder de loep genomen door deze exchange. Naast dat dit gunstig is voor toekomstig investeerders is het ook van zeer groot belang voor de exchange zelf. De exchange verbindt namelijk hun naam aan het blockchain project en wil er zeker van zijn niet geassocieerd te worden met een ‘scam’-project.
  • Zekerheid van exchange listing: Naast vertrouwen in het project en de gang van zaken rondom de IEO geeft ook de exchange listing investeerders zekerheid. In het verleden wilde het nog wel is voorkomen dat een project veel geld had opgehaald, maar het uiteindelijk niet voor elkaar kreeg om op één van de grote exchanges gelist te worden. Dit zorgde ervoor dat de token weinig liquide was en investeerders in veel gevallen lang niet de rendementen behaalden die zij vooraf hadden verwacht.
  • Investeerders-gemak: Tot slot hoeven investeerders niet langer nieuwe accounts aan te maken en de KYC/AML te doorlopen op de website van een blockchain project. Dit heeft nu namelijk allemaal al plaatsgevonden op het moment dat de investeerder een account heeft aangemaakt bij de exchange waarop de IEO gehouden wordt. In het ICO-tijdperk was dit nodig om mee te kunnen doen aan een ICO. IEOs dragen dus ook zeker bij aan de investeerders-vriendelijkheid in blockchain startups.

Voor- en nadelen voor de blockchain projecten

  • Veiligheid IEO/ICO-platform: Niet alleen voor de exchanges zijn IEOs een gunstige ontwikkeling. Ook voor de blockchain projecten zitten er veel voordelen aan het organiseren van een IEO. Zij hoeven zich namelijk niet langer druk te maken over de veiligheid van hun token-verkoopplatformen. De exchange waarop de IEO gehouden wordt is namelijk verantwoordelijk voor het smart contract van de IEO.
  • Minder administratieve en operationele rompslomp: Daarnaast hoeven blockchain projecten ook hun eigen KYC/AML-processen niet meer op te zetten. Dit is namelijk allemaal al gebeurd op het moment dat investeerders een account aanmaakte bij de exchange in kwestie. Tijdens het ICO-tijdperk leverde dit vaak veel ontevreden investeerders en lange wachttijden op.
  • Hoge kosten verbonden aan IEOs: Het enige nadeel voor blockchain projecten is dat de kosten van het organiseren van een IEO voor startups behoorlijk hoog kunnen zijn. Ondanks dat de kosten fors kunnen zijn blijft het een zeer gunstige ontwikkeling. In het ICO-tijdperk zijn er velen veelbelovende blockchain projecten hard onderuit gegaan tijdens het organiseren van ICOs, omdat deze verre van vlekkeloos verliepen.  In de IEO-constructie kunnen de exchanges de blockchain projecten bij staan in het uit handen nemen van werk dat niet hun kernwerkzaamheden raakt.

Voor- en nadelen voor de exchanges

  • Nieuwe bron van inkomsten: Met het lanceren van een IEO-platform creëren exchanges een extra bron van inkomsten naast hun aan- en verkoopkosten en ‘withdrawal’ kosten.
  •  Nieuwe investeerders: Ook zorgt het organiseren van IEOs van bekende blockchain projecten voor nieuwe investeerders. Doordat de tokens van het project in eerste instantie bij één exchange aangeboden worden, zal dat ervoor zorgen dat er investeerders zijn die speciaal daarvoor een account gaan aanmaken bij de desbetreffende exchanges.
  • Meer vraag naar eigen token: Tot slot zorgt het organiseren van IEOs ook voor een hogere vraag naar de token van de exchanges zelf. Om mee te doen aan een IEO heb je als investeerder namelijk een bepaalde hoeveelheid nodig van de token van de exchange om de IEO-token aan te kopen of om in aanmerking te komen voor de ‘loterij’ die plaatsvindt. Hoe meer tokens van de exchange je in je wallet hebt, hoe groter de kans dat je aanspraak maakt op een gedeelte van de aangeboden IEO-tokens.

Hoe kan ik meedoen aan een IEO?

Meedoen aan een IEO is eigenlijk hartstikke simpel. Het is belangrijk dat je een account hebt op de exchange waar de IEO plaatsvindt. Als u nog geen account heeft op de eerdere genoemde grote exchanges, is het slim om daar nu alvast verandering in te gaan brengen met het oog op de groeiende IEO-markt.

Vervolgens is het slim om te checken met welke cryptocurrency je kan meedoen aan de ICO. Vaak is dit de token van de exchange zelf. In het geval van Binance is dat dus Binance Coin (Bnb) en voor KuCoin zijn dat KuCoin Shares (Kcs).

CryptoBieb redacteur Wisse

Door Wisse van Wulfen