Wat zijn niet-fungibele tokens (NFT's)?

Kort samengevat, Non-Fungible tokens (NFT) zijn tokens die uniek zijn en niet kunnen worden vervangen door iets anders. Dit klinkt misschien abstract, maar NFT’s zijn perfect geschikt voor digitale verzamelobjecten, kunst, luxegoederen en allerlei andere fysieke en digitale producten die kunnen worden geverifieerd op de blockchain.

Hoewel, het is veel meer dan dat! Er zijn bijvoorbeeld projecten die bedrijven in staat stellen om hun evenement/festivaltickets uit te geven als NFT’s, of certificaten van echtheid die worden uitgegeven op de blockchain.

In een tijd waarin het moeilijk is voor artiesten om geld te verdienen, hebben NFTs veel artiesten die de waarde begrepen in staat gesteld om deze kans vroegtijdig te grijpen en veel geld te verdienen door hun digitale kunst of proof-of-ownership voor fysieke creaties.

Waar worden NFTs voor gebruikt?

NFT’s worden gemaakt met behulp van smart contracts. De NFT-gemeenschap begon aanvankelijk om hun tokens voornamelijk op het Ethereum Network te creëren, omdat het de grootste blockchain is om slimme contracten aan te bieden en het meest vertrouwd wordt door de cryptocurrency-gemeenschap.

Echter, vanwege het gaskosten klimaat waar het erg duur werd om ze op het Ethereum Netwerk te creëren, vonden NFT’s ook hun weg naar de Binance Smart Chain, Polkadot, Wax, Solana en andere netwerken.

Er zijn echter discussies tussen de verschillende gemeenschappen, waar zorgen worden geuit voor kleinere netwerken die worden gebruikt omdat hun gaskosten laag zijn. Als verschillende leden van de gemeenschap waarschuwen voor het potentiële risico dat deze netwerken falen, waardoor je met lege handen achterblijft.

Non-Fungible Token (NFT)

De meest gebruikte toepassing van NFT’s tot nu toe is het creëren en verzamelen van verzamelobjecten. Zo slaagde Beeple, een bekende kunstenaar, er in maart in om een van zijn digitale stukken te verkopen voor maar liefst 69 miljoen dollar.

Of er is NBA Top Shot waar gebruikers meer dan 10 miljoen verschillende Top Shot Moments kunnen verzamelen, beter uitgelegd als korte videofragmenten van speciale momenten tijdens basketbalwedstrijden.

Een andere coole NFT use case zijn Ens.Domains, waar gebruikers namen kunnen registreren zoals 420.ETH (eigendom van mij, Marco) om al mijn adressen op te slaan, elke cryptocurrency, token of NFT in één adres te ontvangen. In plaats van mijn lange 0xd34123412… adres te moeten delen, kan ik 420.ETH gewoon delen met mensen en hen in staat stellen om mij deze bovengenoemde activa op een veel eenvoudigere manier te sturen. Ens Domains wordt al ondersteund door meer dan 200 verschillende platforms en wallets, waaronder Coinbase, Huobi, Etherscan, Uniswap, en vele andere toepassingen.

Waar kan ik NFTs kopen?

NFTs kunnen worden gekocht op verschillende platformen, afhankelijk van het gebruikte netwerk of de gemeenschap die u zoekt. Er zijn een paar marktplaatsen die we aanraden als je geïnteresseerd bent om de wereld van NFTs verder te verkennen.

Deze platforms zijn: