Naast de welbekende ICO´s is er nu ook een nieuw soort tokens, STO´s. Wat is een STO en waar worden ze voor gebruikt? Wat is het verschil met een ICO en hoe weet je wanneer een STO goed of slecht is? Leer het op deze pagina

Security Token Offerings (STO’s) zijn aandelen in een organisatie of het recht op een deel van de winst. Als een bedrijf een STO uitvoert, is het een soort beursgang op de blockchain. In tegenstelling tot Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn STO’s gebonden aan zeer strikte regels. De Wet financieel toezicht (Wft) is hierbij namelijk van toepassing. Bedrijven en/of personen die een STO willen uitvoeren, moeten dit doen in samenspraak met de financiële autoriteiten. Dit maken STO’s een interessant alternatief boven traditionele ICO’s

“Security Token Offerings (STO’s) zijn aandelen in een organisatie of het recht op een deel van de winst. Als een bedrijf een STO uitvoert, is het een soort beursgang op de blockchain.”

STO’s, een nieuwe hype

De verwachting is dat we begin 2019 steeds meer STOs zullen krijgen. Het is nog afwachten hoe de markt hierop gaat reageren, maar wij houden dit nauwlettend in de gaten om een nieuwe hype niet mis te lopen. STO’s lossen namelijk één van de grootste problemen van ICO’s op, een gebrek aan regulatie en vertrouwen. Het vasthouden van een security token geeft kan je namelijk recht geven op een bepaalde waarde, bijvoorbeeld een deel van de winsten van een bedrijf. Dit maakt een security token niet langer een puur speculatieve munt. Hierdoor zou je kunnen stellen dat een security token van zichzelf meer waard is dan vele andere cryptovaluta op de markt.

ICO’s vs STO’s: wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen ICO’s en STO’s is dat een ICO onbetrouwbaarder is en door vrijwel iedereen kan worden opgezet. Je hoeft hier niet eens veel kennis voor te hebben. Dit is ook een reden dat er in het verleden veel scams werden opgezet als ICO. Het merendeel van de tokens zijn namelijk zo gestructureerd dat zij buiten het toezicht van financiële waakhonden, zoals de Nederlandse Autoriteit Financiële Markt (AFM) vallen. Meestal wanneer je een token koopt geeft deze je namelijk nergens recht op, het is een uiterst speculatief middel om in te investeren.

STO’s brengen hier verandering in. De regelgeving verandert namelijk als de token recht geeft op een deel van de (toekomstige) rendementen van het project. In dat geval is er volgens de AFM namelijk sprake van een effect of een recht van deelneming zoals de AFM dat noemt. In dat geval valt een STO dus onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) en zal de AFM scherp toezicht moeten houden. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van een project gekwalificeerd als STO aanzienlijk.

Let er echter goed op dat een STO wel écht een STO is, en niet alleen in naam. Ongetwijfeld zullen kwaadwillenden ook hier weer op inspringen.

STO’s in Nederland

A.J. Brouwer denkt in ieder geval dat Nederland een prominente rol zal spelen in de STO-markt, volgens hem heeft dat met meerdere factoren te maken. Zo is Nederland op Zwitserland na het meest innovatieve land ter wereld, volgens de wereld innovatie-index 2018. Daarnaast heeft Nederland historisch gezien ook een bloeiende fintech-industrie, de beurs is immers ook een uitvinding van Nederlanders. Brouwer had reeds in augustus een STO-meetup georganiseerd in Amsterdam in het hoofdkantoor van VMC.ai waarbij de opkomst en interesse groot was. Tevens verzorgde De Haagse Hogeschool al reeds een college over STO’s binnen één van hun opleidingen. De interesse is in ieder geval aanwezig en Nederland lijkt gretig op deze ontwikkelingen in te willen springen. Een aantal andere zaken maken volgens Brouwer ook dat Nederland een interessante plek is voor toekomstige fintech startups:

  • Tolerante startup visa voorwaarden;
  • Beheersing van de Engelse taal;
  • Internationale handelsverdragen en geografische locatie;
  • Hoog opleidingsniveau

Zo verlangt de EU van bedrijven dat zij een prospectus (een soort uitgebreide whitepaper) opstellen wanneer zij effecten aanbieden aan het publiek of laten verhandelen op de markt. Dat betekent volgens Brouwer dus ook dat wanneer de AFM toestemming geeft voor een STO, deze automatisch voldoet aan regelgeving in andere Europese landen.
Of Nederland inderdaad hét epicentrum voor STO’s zal worden moet nog blijken, echter is de voedingsbodem hiervoor zeker aanwezig.

Niet iedereen positief

Overigens is niet iedereen positief over de ontwikkelingen gaande omtrent STO’s, zo stellen sommigen dat STO’s tegen het principe van decentralisatie ingaat. Deze zal verloren gaan wanneer een cryptovaluta onder streng toezicht staat van een financiële autoriteit. Om nog niet eens te spreken in welk land je de STO gaat uitbrengen. De regels in Europa zijn immers anders dan in Amerika of Azië, zo zal er dus waarschijnlijk ook nooit een globale markt voor STO’s zijn. Anderen stellen weer dat met STO’s een poging wordt gedaan om traditionele markten en cryptovaluta markten meer gelijk te trekken, waardoor de controle op cryptovaluta steeds meer in handen van gevestigde instituten valt. Persoonlijk vinden wij het in ieder geval een goede ontwikkeling en een teken dat de markt meer volwassen aan het worden is.