Wat is Gas?

Gas is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het rekenwerk dat nodig is om een transactie of smart contract te valideren. De validering wordt uitgevoerd door nodes op het netwerk, die per transactie hiervoor beloond worden. 

Deze gas-eenheden zullen afhankelijk zijn van de kosten die een miner maakt om een transactie uit te voeren. Hoe complexer de transactie, hoe hoger de vergoeding. 

Deze vergoeding gebaseerd op de ‘gasprijs’ wordt aangeduid in termen van Ether (ETH). Omdat de vergoedingen voor transacties vele malen kleiner zijn dan één volledige Ether, zullen deze worden aangeduid in Gwei. 

In onderstaande tabel ziet men de verschillende units van Ether. Opvallend is dat elke denominatie een speciale nickname heeft gekregen, geïnspireerd door prominente figuren vanuit de Ethereum wereld. 

Wat is Gwei?

Gwei is een denominatie van Ether (ETH) en zal gebruikt worden bij het uitdrukken van de gaskosten. Men ziet dat 1 Gwei overeenkomt met 0,000000001 Ether (ETH).

Instellen Gas prijs

Handelaars kunnen zelf hun Gas prijs instellen en zo hun transactie snelheid beïnvloeden. 

Natuurlijk wil je niet een te lage gasprijs instellen, zo loop je het risico dat de transactie nooit voltooid zal worden en je deze opnieuw moet uitvoeren. Om te kijken wat de meest ideale gasprijs is controleer zeker ETHGasStation of EtherScan.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.