Cryptocurrencies. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Op deze pagina leggen we aan je uit wat cryptocurrencies zijn, wat de voor- en nadelen zijn en hoe nou zo’n waarde wordt bepaald.

Iedereen heeft het erover, maar wat is cryptocurrency nu precies? In deze introductie vertellen we wat je moet weten voordat je zelf begint te investeren en handelen in cryptocurrencies.

“Een cryptocurrency is een digitale currency / valuta die gebruik maakt van digitale versleutelingstechnieken om nieuwe currency eenheden te produceren en transacties te verifiëren, onafhankelijk van een centrale bank..”

Oké, dat is een hele mond vol. Laten we bij het begin beginnen. Cryptocurrencies komen voort als bijproduct van een andere ontdekking, ééntje waar we waarschijnlijk allemaal al van gehoord hebben: Bitcoin. De uitvinder van Bitcoin is Satoshi Nakamoto (een pseudoniem) en niemand weet wie hij echt is. Bitcoin was bedoeld als een nieuw elektronisch betaalsysteem dat gebruik maakt van een peer-to-peer netwerk om het probleem van “double spending” aan te pakken, aldus Nakamoto in de originele uitleg over Bitcoin. Wat dit allemaal betekent en welk probleem Bitcoin origineel wenste aan te pakken kun je hier lezen. Voor het begrijpen van wat een cryptovaluta nou eigenlijk is, is dit niet direct heel relevant.

Wanneer je alle ruis en informatie omtrent crypto en Bitcoin wegneemt en kijkt naar wat een cryptovaluta nou werkelijk is kun je dit enorm versimpelen. Probeer je eens in te beelden hoe je bankrekening eruit ziet. Hoe ziet dit geld eruit? Eigenlijk is dit geld niets meer dan een nummer in een database dat alleen onder bepaalde omstandigheden veranderd kan worden, nietwaar? Cryptovaluta zijn precies hetzelfde. Net als iedere vorm van geld moet dit geverifieerd worden in een soort databank, waarbij je tot een bepaalde balans komt en een aantal transacties. Bij traditioneel geld ligt deze databank bij een instantie zoals de ING of Rabobank. Bij cryptovaluta wordt deze databank decentraal over de gehele wereld op een versleutelde wijze gedeeld en geverifieerd middels de blockchain. Wat dat is en welke voordelen dat met zich meebrengt lees je hier.

Samengevat is een cryptovaluta dus niets meer dan een gedecentraliseerde en gecodeerde versie van traditioneel geld, er zit dan ook geen centrale computer-server of centrale autoriteit achter. Bekende voorbeelden van cryptocurrencies zijn Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin, maar er zijn inmiddels ook honderden anderen – welke voor veel meer toepassingen worden gebruikt dan enkel als betaalmiddel.

Wat zijn de voor- en nadelen van betalen met een cryptocurrency?

Cryptocurrencies hebben een aantal eigenschappen die anders zijn dan een euro bijvoorbeeld. Zo zijn betalingen met een cryptocurrency:

  • Open en generatief; Hiermee wordt bedoeld dat je niemand om toestemming hoeft te vragen om cryptovaluta te gebruiken. De software die je nodig hebt kan iedereen installeren en gebruiken. Na het installeren is het voor iedereen mogelijk om cryptocurrencies te verzenden en ontvangen. Geen derde partij komt daarbij aan te pas, dit betekent dus ook dat er geen poortwachtersfunctie is, een rol die een creditcardmaatschappij ook vaak vervult. In de regel zijn deze dan ook overbodig geworden.
  • Anoniem; Geen enkele transactie is gekoppeld aan de identiteit van een persoon. Dit klinkt vreemd, want tegelijkertijd is de blockchain volledig transparant, hoe kunnen betalingen dan anoniem zijn?
    De transparantie slaat vooral op het transactieverkeer. Dat betekent dat je betalingen van adres naar adres kunt zien, echter is het niet mogelijk om deze adressen aan een bepaald persoon te koppelen. Hierdoor is een betaling met bitcoin dus volledig anoniem, tenzij een persoon/instantie toevallig weet welk adres van jou is.
  • Onomkeerbaar; Nadat een betaling bevestigd is kan deze niet teruggedraaid worden. Door niemand. Door jou niet, de bank niet, de tegenpartij niet. Dit betekent dus ook dat wanneer je je geld naar een verkeerd adres overmaakt je het gewoon kwijt bent. Let dus goed op of je het adres wel goed hebt ingevuld!
  • Veilig(?); door de manier waarop blockchain werkt is het zo goed als onmogelijk om de cryptografische sleutels erachter te kraken. Alleen de eigenaar van een private key kan cryptocurrencies verzenden. Zo zou een supercomputer er meer dan triljoen jaar over doen om de code achter een Bitcoin adres te kraken. Echter, hoewel de code en blockchain zelf als veilig wordt beschouwd is de zwakste schakel in dit proces de mens zelf of het apparaat waarop transacties worden gedaan. We raden je dan ook aan om enkel op een goed beveiligde computer of ledger cryptovaluta op te slaan.
  • Snel; transacties worden vrijwel direct verwerkt en binnen een paar minuten geverifieerd. De snelheid van een transactie vindt onafhankelijk van de locatie waarop je het bedrag overmaakt plaats. Dit betekent dus dat het overmaken van een bitcoin naar je buurman en je favoriete bakker net zo snel verloopt als dat naar een Nigeriaanse prins (niet doen) of overgroot-oudtante in Australië.

Wie of wat bepaalt de waarde van cryptovaluta?

Eén van de zaken die men vooral interessant lijkt te vinden is het speculeren op bepaalde cryptovaluta, daar gaan we onder deze paragraaf dan ook even stil bij staan. De reden waarom we dit nader toelichten is om je bewust te maken wat je nu eigenlijk precies koopt, op deze wijze hopen wij je voldoende duidelijk te maken wat de risico’s maar ook kansen zijn bij het speculeren op cryptovaluta. Want, wie of wat bepaalt eigenlijk de waarde van een cryptovaluta?

Het korte antwoord op de vorige vraag is: jij en ik. De meeste cryptovaluta hebben van zichzelf geen inherente objectieve waarde, de markt is dan ook grotendeels uiterst speculatief!

Nu zijn er wel uitzonderingen te vinden, zo zijn er bepaalde “stabiele valuta” die beweren gekoppeld te zijn aan de dollar om zo het handelen makkelijker te maken voor bepaalde daytraders. Daarnaast bestaan er cryptovaluta die gekoppeld zijn aan de prijs van goud, of zelfs olie. Dit is echter meer uitzondering dan regel.

De traditionele forex- en aandelenmarkten is dan ook veel veiliger om op te speculeren. Maar eerlijk gezegd ook minder leuk. Binnen de cryptohandel is het maar net wat het publiek het achterliggende product waard vindt. Dit maakt het speculeren op cryptovaluta dan ook vaak een emotionele aangelegenheid, waardoor de prijs erg kan schommelen. Het gebeurt dan ook dagelijks dat men duizenden dollars waard aan Bitcoin kan verdienen, maar ook verliezen!
De waarde van een munt is dan ook vooral afhankelijk van het vertrouwen van de investeerder in het team en product achter de cryptovaluta. Dit vertrouwen wordt vervolgens weer beïnvloed door ontwikkelingen als een productlancering, een update voor bepaalde software en/of de uitrol van smart contracts. Vaak leiden dergelijke ontwikkelingen dan ook tot een prijsstijging voor de munt, aangezien de technologie achter deze munt “meer waard” wordt.