Bitvavo is een cryptocurrency exchange, hier kun je Bitcoins en andere cryptocurrency kopen door eerst euro’s te storten en deze vervolgens te verhandelen op de site. Naast Bitcoin kun je ook nog 47 andere cryptocurrency kopen. Er zijn verschillende manieren om geld te storten, hier zijn de kosten en de transactiesnelheid die het verschil maken. Wanneer je eenmaal euro’s hebt gestort kun je deze op de website gaan verhandelen. Aan het verhandelen zijn wat kosten verbonden. Handelsfee is 0.25%.

Koop in slechts 3 stappen cryptocurrency!

1. Account aanmaken op Bitvavo

Ga naar de website van Bitvavo via de knop hier onder en klik op ‘Get Started’

Het scherm ‘Create Account’ opent zich, voer hier je naam, e-mailadres en wachtwoord in en klik vervolgens op ‘Create Account’.

Bitvavo account aanmaken2

2. Account bevestigen

Ga naar het e-mail adres dat je hebt ingevoerd en klik op in de bevestigingsmail op ‘Bevestig e-mailadres’. Je wordt doorgestuurd naar de website van Bitvavo waar je op ‘Verifiëren’ moet drukken. Je e-mail adres is nu geverifiëerd. Je kunt nu inloggen om cryptocurrencies te kopen.

Bitvavo account aanmaken4

Betalen tot €5000,- zonder verificatie

Het is nu mogelijk om zonder je identiteit te verifiëren tot 5000.- euro op je account te storten. Ook  kun je alvast beginnen met handelen. Om digitale valuta op te nemen of te storten is het nodig om je identiteit te verifiëren, dit geldt ook voor het opnemen van euro’s uit je account. Handelsplatformen zijn verplicht deze Know Your Customer (KYC) controle te handhaven om fraude en witwassen te voorkomen.

Klik op de knop ‘Cryptocurrency kopen‘ als je het verifiëren wil overslaan.

2a. Hoe verifieer ik mijn account bij Bitvavo

Klik rechtsboven op accountnaam en vervolgens op ‘Verificatie’.

Je bent nu in het verificatiescherm waar je jouw gegevens ziet staan, klik achter je naam op ‘verificatie’ om je identiteit te verifiëren door middel van het uploaden van een ID bewijs.

Bitvavo account verificatie1

Geef bij stap één aan welk type document je wil uploaden, dit doe je door rechts op het pijltje te klikken om het keuzemenu te doen uitschuiven. Je kunt hier kiezen uit ID-kaart, rijbewijs of paspoort. Klik op ‘doorgaan’.

Bitvavo account verificatie2

Bij stap twee kun je het document kiezen die je gaat uploaden. Klik op ‘Kies een document’, navigeer naar de locatie op je computer waar je het ID-bestand hebt opgeslagen. Klik het bestand aan en klik op ‘openen’ je keert terug naar de verificatie. Zie je hier staan ‘Document verwerkt’ dan is het gelukt en klik je op ‘Doorgaan’.

 • Binnen enkele minuten zal je document worden geverifieerd, je ontvangt een e-mail ter bevestiging als de verificatie is afgerond.
 • Ga nu naar het beginscherm waar je begonnen bent met het verificatieproces, klik nu rechts achter telefoonnummer op ‘Verifiëren’. (Dit is nodig om je account te beveiligen met 2FA beveiliging, hierover lees je in het volgende blok meer.)
 • Vul hier het betreffende land, je telefoonnummer en je accountwachtwoord in en klik op ‘Verifiëren’ om verder te gaan.
 • Je ontvangt een SMS-bericht met een code om je telefoonnummer te bevestigen, voer deze in op je computer. Zodra je telefoonnummer is bevestigd klik je weer op ‘Doorgaan’ en is de verificatie afgerond.

2b. 2FA activeren op Bitvavo

Het is aan te raden je account extra te beveiligen met een twee-factor authenticator (2FA) beveilig. Zo is de kans groter dat je ongenode gasten uit je account weert. Lees hier meer over 2FA beveiliging.

 • Om je 2FA beveiliging in te schakelen ga je in je Bitvavo-account naar je accountnaam rechtsboven. Klik vervolgens op het keuzemenu dat uitschuift op ‘instellingen’.
 • Klik rechts van twee-factor Authenticator op de groene button ‘Inschakelen’.
Bitvavo 2fa1

Het scherm ’2FA inschakelen’ opent zicht en je voert hier je accountwachtwoord in, klik op ‘Doorgaan’ om naar het volgende scherm te gaan.

Bitvavo 2fa2

Je ziet hier de vierkante QR-code die je met de Google Authenticator app kunt scannen, scan deze code met je telefoon zodat er een Bitvavo 2FA-code verschijnt. (Vergeet niet de herstelcode op te schrijven, op te slaan en goed te bewaren. Deze heb je nodig om je 2FA beveiliging te herstellen als je telefoon kwijt of kapot is).

Bitvavo 2fa3

Voer vervolgens de Bitvavo 2FA code in op het scherm op je computer onder de QR-afbeelding en klik op ‘Bevestigen’. Je 2FA is nu ingeschakeld.

3. Hoe zet je euro’s op je Bitvavo account

Nu je Bitvavo account geverifieerd en beveiligd is wil je natuurlijk geld op je account zetten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een SEPA bankoverboeking of een IDEAL transactie. Wij raden IDEAL aan, omdat het geld direct op je account staat. Daarbij worden er geen transactiekosten in rekening wordt gebracht.
Het is alleen mogelijk om geld te storten van een bankrekening die op jouw naam staat.

Geld storten doe je als volgt:

 • In je dashboard zie je onderaan bij ‘Portfolio’  ‘Euro’s storten’ klik hier op om naar het volgende scherm te gaan.
bitvavo storten1

Je komt in het scherm ‘Euro’s storten’, vul hier bij ‘Bedrag’ het gewenste aantal euro’s in dat je wil storten. Vink de gewenste betaalmethode in en klik op ‘Doorgaan’.

Bitvavo euros2

Hier zie je het gekozen bedrag, de eventuele extra transactiekosten en het totaal bedrag van de transactie.

 • Klik bij ‘Bank’ op ‘Kies uw bank’ om de gewenste bank te selecteren waarvandaan het geld zal worden gestort.
Bitvavo euro3

Je ziet hier je portfolio met  de totaal waarde inclusief het bedrag dat je zojuist gestort hebt. (Met uitzondering van een SEPA bankoverboeking, hier kan enige tijd overheen gaan.)

4. Van euro’s naar cryptocurrency

Zodra je geld op je account hebt gestort kun je cryptocurrency kopen.

 • Ga hiervoor naar ‘dashboard‘. Scroll naar beneden naar de gewenste valuta of typ de naam in de zoekbalk.
 • Klik op de naam van de valuta om naar het koop en verkoop scherm te gaan.

 • Vul bij ‘U betaalt’ het bedrag in waarvoor u de valuta wil aanschaffen. Je ziet direct hoeveel cryptocurrencies je ontvangt voor de live koers.
 • Bij ‘Handelskosten zie je hoeveel kosten je betaalt voor deze transactie.
 • Klik op ‘Kopen’ om de koop te bevestigen.
 • Je ziet hier dat de order is verwerkt en dat het bedrag dat je betaald inclusief de handelskosten is. Onderaan zie je jouw aankopen staan. Klik op ‘Doorgaan’ om eventueel nog een aankoop te doen.
Bitvavo crypto kopen2

5. Cryptocurrencies opnemen

Als je eenmaal cryptocurrency hebt gekocht en je wil het versturen naar een andere locatie bijvoorbeeld een hardware wallet of een andere exchange. Een hardware wallet is wel aan te raden als je de digitale munten als lange termijn investering heb aangeschaft omdat dit relatief veiliger is. Je betaal voor een dergelijke transactie wel transactiekosten omdat je het naar een ander rekening stuurt. Dit is vergelijkbaar met het overboeken van euro’s van de ene naar de ander bankrekening.

Wil je snel kunnen handelen dan is een exchange een beter keus, je kunt dan snel je digitale munten verhandelen voor een andere munt naar keuze.

 • Om cryptocurrency te versturen scroll je in je dashboard naar beneden naar degene in je bezit die je wil versturen en klik op de naam.
 • Je komt dan in het tabblad ‘Handelen’ waar je op het tabblad ‘Opnemen’ klikt.
Bitvavo verzenden
 • Vul hier bij ‘Bedrag’ het aantal in dat je wil versturen (in dit geval BTC). Je kunt ook op het totaal aantal tussen haakjes ( ) klikken waardoor het totaal aantal in je bezit voor je wordt ingevuld.

Je ziet ook gelijk dat de opname/transactiekosten gelijk van het totaal wordt ingehouden.

 • Copy/past het wallet adres waar je de digital munten naar toe wil sturen onderin de daarvoor bestemde adresbalk. (Zorg ervoor dat je het adres goed controleert om verlies te voorkomen. Gebruik ook alleen een adres van de munt die je wil versturen, je kunt bijvoorbeeld geen Bitcoin naar een Ethereum wallet adres sturen of andersom.)
 • Klik vervolgens op ‘Doorgaan’.
 • Vervolgens wordt er gevraagd om je transactie te bevestigen door middel van het invoeren van je 2FA code.

De transactie is dan afgerond. (Als je een ontvangstadres voor het eerst gebruikt ontvang je als extra beveiliging nog een e-mail ter bevestiging van de transactie).

 • Klik in de ontvangen e-mail op ‘Transactie bevestigen’ en op het scherm wat opent op ‘Bevestigen’ om je transactie definitief te versturen.
roelof CryptoBieb

Door Roelof Burghoorn