Deze beoordeling van cryptocurrency exchange Ftx werd gemaakt met als doel informatie te bieden. Door deze review te doorlopen zal je kunnen beslissen of Ftx een exchange is die aansluit op jouw noden.

Geschiedenis Ftx

Het handelsplatform Ftx werd opgericht in februari 2019 door Sam Bankman-Fried (CEO) en Gary Wang (CTO). Gevestigd in Antigua en Barbuda en met het hoofdkantoor in Hongkong wordt de exchange ondersteund door de Alameda Research groep. Zij zijn cryptocurrency liquiditeitsverschaffers ook wel market makers genoemd, die ongeveer aan 2.5 miljard dollar crypto assets beheren. 

Opmerkelijk is dat de grootste exchange Binance als één van de belangrijkste investeerders was tijdens de ontwikkeling van Ftx. De beurs wil zich onderscheiden één van de marktleiders in de cryptocurrency derivaten handelsplatformen voor institutionele spelers en retail. Hiermee zijn ze aardig opweg wanneer men ziet dat ze bij de tweede fondswerving geschat werden op ongeveer 18 miljard dollar. 

Partnerschappen en overnames

Het plan van Ftx is meer dan alleen een derivaten platform te zijn. Sam Bankman-Fried is van plan om te domineren in de cryptowereld. Zo nam Ftx recentelijk het bedrijf Blockfolio over, dat samen zijn krachten gaat bundelen in een deal van $ 150 miljoen. 

Ook maakte het bedrijf een deal met het e-sportbedrijf TSM ter waarde van ongeveer 210 miljoen dollar. Waarin het eSports bedrijf, TSM, vanaf nu Ftx TSM zal noemen.

Hiernaast werkt Ftx tegenwoordig samen met verschillende sportclubs, zoals de Miami Heats, het bekende NBA team. Als ook een partnerschap met de Major League Baseball – MLB, waar Tom Brady en Gisele BundChen zichzelf ambassadeur mogen noemen van het platform.

Welke diensten levert Ftx?

Futures

Ftx biedt financiële instrumenten waarmee u kunt handelen zonder de onderliggende digitale munt te bezitten. Je kan met andere woorden speculeren op de prijs zonder de cryptocurrency aan te kopen. Dit allemaal via futurecontracten. Deze future contracten zullen worden gekocht worden met stablecoins. 

Ftx biedt drie verschillende soorten futures contracten: 

 • Contract dat vervalt dit kwartaal
 • Contract dat vervalt volgend kwartaal
 • Contract zonder vervaldatum (perpetual futures)

Bij de perpetual futures betaald men een extra kost, de funding fee.

Leveraged Tokens

Ftx maakte het als eerste mogelijk om leveraged tokens te verhandelen. Deze tokens dienen als een vereenvoudigde manier om met leverage blootstelling te krijgen aan de markt.

Ftx biedt vier verschillende leveraged tokens aan: 

 • BULL token (+3x)
 • BEAR token (-3x)
 • HEDGE token (-1x)
 • HALF token voor (-0.50x)

Deze algorithmische tokens zullen zichzelf herbalanceren zodat ze hun leverage blijven behouden en niet kunnen geliquideerd worden.

Men kan hiermee long of short gaan, zonder zich zorgen te maken over het beheren van de positie. Ook kan men de tokens veilig opbergen in een wallet naar keuze. 

Natuurlijk houden deze dezelfde risico’s in als andere hefboom posities. Het gebruik hiervan is voor gevorderden. Doe dus zeker onderzoek alvorens hierin te investeren. 

Opties

Bitcoin-opties kunnen ook worden verhandeld op Ftx, hierbij zijn de optiecontracten aan te kopen met USD. Handelaren kunnen vereenvoudigde call- of put optiecontracten aankopen. 

Hierdoor krijgen de gebruikers het recht om de onderliggende cryptocurrency te kopen of verkopen in de toekomst.

Ftx biedt de volgende contracten aan: 

 • A Call Optie geeft u het recht om te kopen
 • A Put optie geeft u het recht om te verkopen

Net zoals bij futures kan men long of short gaan met een hefboom. 

Move contracts

Ftx biedt aan de hand van MOVE-contracten zijn gebruikers de mogelijkheid om te speculeren op de volatiliteit van Bitcoin.

Ftx biedt de MOVE contracten aan: 

 • Daily BTC MOVE contract
 • Wekelijks BTC MOVE contract
 • Maandelijks BTC MOVE contract

Een ‘Daily BTC MOVE Contract’ loopt af naar het aantal dollars dat Bitcoin op één dag heeft bewogen. Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers om te speculeren op de prijsbeweging van Bitcoin, ongeacht de richting. Tijdstippen zullen op basis van UTC worden vastgelegd.  

Spot Markt

De traditionele spot markt, waarbij men cryptocurrency kan kopen en verkopen wordt ook aangeboden op Ftx. Men kan handelen in cryptocurrencies en fiat currencies. Hier zal men dus de daadwerkelijke cryptocurrency verhandelen. 

Prediction markt

Ftx maakt het mogelijk om te wedden op bepaalde gebeurtenissen in de toekomst. Dit kan men doen aan de hand van het aankopen van tokens op een voorspelling markt. 

Enkele voorbeelden van voorspellings markten zijn; 

 • TRUMP2024: Zal Trump in 2024 terugkeren en zich kanditaat stellen?
 • OLY2021: Zullen de Olympische spelen plaatsvinden in 2021? 

De contracten lopen af op $1 wanneer het effectief doorgaat en vervallen naar $0 wanneer het niet doorgaat.

Wanneer je jouw voorspelling gemaakt hebt, kan je deze markt gaan longen of shorten. Dezelfde regels gelden voor future contracten. 

OTC Desk

Voor institutionele handelaren die willen investeren in grote hoeveelheden heeft Ftx een ‘Over The Counter’ OTC desk opgesteld. Hier kunnen grote spelers gemakkelijk een tegenpartij vinden zonder de markt al te veel te beïnvloeden. 

Het OTC-portaal is 24 uur per dag toegankelijk op otc.ftx.com. 

Ftx Mobiele applicatie

FTX is ook te gebruiken aan de hand van zijn mobiele applicatie. Die ondersteund zal worden door Android en iOS-apparaten. 

De app is overzichtelijk en bevat dezelfde functies als de desktop versie. Traders kunnen orders gemakkelijk uitvoeren alsook crypto opnemen of storten. 

Welke crypto-paren zijn te verhandelen op Ftx? 

Met bijna 200 verschillende markten zal je als crypto trader niets te kort komen. De meest populaire coins zijn beschikbaar op Ftx. Net als hun afgeleide futuresmarkt. 

Populaire digitale activa zoals BTC, ETH, BNB, XRP, LINK, FTT, BCH, USDT zijn allemaal beschikbaar voor spothandel op de beurs.

 

Wat zijn de transactiekosten van Ftx?

FTX heeft de volgende tariefstructuur voor alle futures- en spotmarkten. 

Enkel bij perpetuele contracten (futures) zullen extra vergoedingen gevraagd worden, in de vorm van funding. De funding zal niet naar de exchange gaan maar naar de tegenpartij van de positie.

FTT token houders

Gebruikers ontvangen korting op de transactiekosten wanneer ze het FTT token bezitten.

Opname en storingskosten

Op Ftx zal men kunnen opnemen en storten zonder enige extra kost. De enige vergoeding die men moet betalen zijn de blockchain fees. Dit zal natuurlijk afhangen van de cryptocurrency die je wil opnemen. 

Voor Fiat-opnames onder $10.000 wordt $75 aan bankkosten gevraagd.

Wat is het FTT token?

De Ftx exchange lanceerde zijn eigen token, genaamd FTT, in 2019. Het FTT token is een utility token dat kan gebruikt worden in het Ftx ecosysteem. Houders zullen voordelen krijgen zoals voordelige transactiekosten of verhoogde status op het platform, hogere bonussen bij het staken, voorrang op polls en nog vele meer. 

Het platform zal FTT met regelmaat opkopen en verbranden, in een token burn. 

Ftx Staken 

Het token FTT kan worden ingezet op de exchange door middel van het te staken. Dit brengt naast opbrengst ook enkele voordelen met zich mee.

Zoals nog meer inkomsten op referrals voor affiliates, hogere maker fees en extra stemmen bij het stemmen voor nieuwe listings. Onderstaand schema geeft weer welke voordelen je krijgt. 

Is de Ftx-exchange veilig en betrouwbaar?

Ftx is nog nooit slachtoffer geworden van hacks of beveiliging breaches. Dit komt omdat Ftx gebruik maakt van hoge beveiligingsfuncties op zijn platform en voor de bewaring van zijn fondsen. 

Ftx moedigt zijn gebruikers aan om 2FA te gebruiken voor het account extra te beveiligen. Dit kan aangemaakt worden door middel Google Authenticator, SMS verificatie of Authy. 

Voor leverage trading heeft Ftx een verzekeringsfonds opgestart, dat zal dienen om gebruikers in tijden van ongunstige marktbewegingen of technische problemen deels te vergoeden.

Doordat Alameda Research al jaren ervaring heeft als market maker; weten zij wat de pijnpunten zijn van derivaten platformen en zullen ze deze expertise omzetten naar een effectieve exchange voor traders. 

Ftx klantendienst

Ftx is zeer bereikbaar op de populaire sociale platformen. Er zijn zelfs aparte Telegram groepen waarin gebruikers in verschillende talen terecht kunnen met vragen of problemen. 

Hiernaast kan men via e-mail steeds contact opnemen met de Ftx klantenservice.

Wat zijn de voor- en nadelen van Ftx?

Voordelen

 • Kwalitatieve mobiele app op iOS/ Android
 • Verschillende soorten crypto handelsparen (Futures/Spot)
 • Grote liquiditeit
 • Lage fees
 • Leveraged tokens 
 • Klantenondersteuning professioneel
 • Stortingen fiat mogelijk (Overschrijving/Visa)        
 • OTC handel mogelijk voor gebruikers die willen handelen in grote bedragen
 • CEO Sam Bankman Fried is een ondertussen een bekend en betrouwbaar gezicht in de community
 • Beschikbaar in het Nederlands

Nadelen

 • Verplichte KYC voor gebruikers die meer als $2000 willen opnemen
 • Complex voor beginners

Conclusie

Wat Ftx in korte tijd heeft bereikt is indrukwekkend. Het platform is uitgegroeid tot een populaire en betrouwbare exchange voor derivaten-leveraged trading producten zoals futures, Bitcoin opties, Move contracten, indexen en prediction markets. Dit allemaal tegen lage kost en hoge prestatie wat Ftx niet alleen geschikt maakt voor retail traders maar ook voor grote instituties. 

Men kan ervan uitgaan dat de toekomst van het platform er rooskleurig uitziet. 

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.