Deze beoordeling van cryptocurrency exchange Ftx werd gemaakt met als doel informatie te bieden. Door deze review te doorlopen zal je kunnen beslissen of Ftx een exchange is die aansluit op jouw noden.

Geschiedenis Ftx

Het handelsplatform Ftx werd opgericht in februari 2019 door Sam Bankman-Fried (CEO) en Gary Wang (CTO). Gevestigd in Antigua en Barbuda en met het hoofdkantoor in Hongkong wordt de exchange ondersteund door de Alameda Research groep. Zij zijn cryptocurrency liquiditeitsverschaffers ook wel market makers genoemd, die ongeveer aan 2.5 miljard dollar crypto assets beheren. 

Opmerkelijk is dat de grootste exchange Binance als één van de belangrijkste investeerders was tijdens de ontwikkeling van Ftx. De beurs wil zich onderscheiden één van de marktleiders in de cryptocurrency derivaten handelsplatformen voor institutionele spelers en retail. Hiermee zijn ze aardig opweg wanneer men ziet dat ze bij de tweede fondswerving geschat werden op ongeveer 18 miljard dollar. 

Partnerschappen en overnames

Het plan van Ftx is meer dan alleen een derivaten platform te zijn. Sam Bankman-Fried is van plan om te domineren in de cryptowereld. Zo nam Ftx recentelijk het bedrijf Blockfolio over, dat samen zijn krachten gaat bundelen in een deal van $ 150 miljoen. 

Ook maakte het bedrijf een deal met het e-sportbedrijf TSM ter waarde van ongeveer 210 miljoen dollar. Waarin het eSports bedrijf, TSM, vanaf nu Ftx TSM zal noemen.

Hiernaast werkt Ftx tegenwoordig samen met verschillende sportclubs, zoals de Miami Heats, het bekende NBA team. Als ook een partnerschap met de Major League Baseball – MLB, waar Tom Brady en Gisele BundChen zichzelf ambassadeur mogen noemen van het platform.

Ftx Mobiele applicatie

FTX is ook te gebruiken aan de hand van zijn mobiele applicatie. Die ondersteund zal worden door Android en iOS-apparaten. 

De app is overzichtelijk en bevat dezelfde functies als de desktop versie. Traders kunnen orders gemakkelijk uitvoeren alsook crypto opnemen of storten. 

Welke crypto-paren zijn te verhandelen op Ftx? 

Met bijna 200 verschillende markten zal je als crypto trader niets te kort komen. De meest populaire coins zijn beschikbaar op Ftx. Net als hun afgeleide futuresmarkt. 

Populaire digitale activa zoals BTC, ETH, BNB, XRP, LINK, FTT, BCH, USDT zijn allemaal beschikbaar voor spothandel op de beurs.

Wat zijn de transactiekosten van Ftx?

FTX heeft de volgende tariefstructuur voor alle futures- en spotmarkten. 

Enkel bij perpetuele contracten (futures) zullen extra vergoedingen gevraagd worden, in de vorm van funding. De funding zal niet naar de exchange gaan maar naar de tegenpartij van de positie.

Opname en storingskosten

Op Ftx zal men kunnen opnemen en storten zonder enige extra kost. De enige vergoeding die men moet betalen zijn de blockchain fees. Dit zal natuurlijk afhangen van de cryptocurrency die je wil opnemen. 

Voor Fiat-opnames onder $10.000 wordt $75 aan bankkosten gevraagd.

Wat is het FTT token?

De Ftx exchange lanceerde zijn eigen token, genaamd FTT, in 2019. Het FTT token is een utility token dat kan gebruikt worden in het Ftx ecosysteem. Houders zullen voordelen krijgen zoals voordelige transactiekosten of verhoogde status op het platform, hogere bonussen bij het staken, voorrang op polls en nog vele meer. 

Het platform zal FTT met regelmaat opkopen en verbranden, in een token burn. 

FTT token houders

Gebruikers ontvangen korting op de transactiekosten wanneer ze het FTT token bezitten.

Ftx klantendienst

Ftx is zeer bereikbaar op de populaire sociale platformen. Er zijn zelfs aparte Telegram groepen waarin gebruikers in verschillende talen terecht kunnen met vragen of problemen. 

Hiernaast kan men via e-mail steeds contact opnemen met de Ftx klantenservice.

Wat zijn de voor- en nadelen van Ftx?

Voordelen

 • Kwalitatieve mobiele app op iOS/ Android
 • Verschillende soorten crypto handelsparen (Futures/Spot)
 • Grote liquiditeit
 • Lage fees
 • Leveraged tokens 
 • Klantenondersteuning professioneel
 • Stortingen fiat mogelijk (Overschrijving/Visa)        
 • OTC handel mogelijk voor gebruikers die willen handelen in grote bedragen
 • CEO Sam Bankman Fried is een ondertussen een bekend en betrouwbaar gezicht in de community
 • Beschikbaar in het Nederlands

Nadelen

 • Verplichte KYC voor gebruikers die meer als $2000 willen opnemen
 • Complex voor beginners

Conclusie

Wat Ftx in korte tijd heeft bereikt is indrukwekkend. Het platform is uitgegroeid tot een populaire en betrouwbare exchange voor derivaten-leveraged trading producten zoals futures, Bitcoin opties, Move contracten, indexen en prediction markets. Dit allemaal tegen lage kost en hoge prestatie wat Ftx niet alleen geschikt maakt voor retail traders maar ook voor grote instituties. 

Men kan ervan uitgaan dat de toekomst van het platform er rooskleurig uitziet. 

Aanmelden FTX

FTX is een cryptocurrency exchange gebouwd door handelaren, voor handelaren. FTX biedt innovatieve producten, waaronder derivaten, opties, volatiliteitsproducten en tokens met hefboomwerking.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.