Inmiddels zijn er al veel verschillende cryptocurrency exchanges en brokers gelanceerd. De manier waarop deze werken is veelal hetzelfde. Echter zijn Decentrale Exchanges net iets anders, vandaag behandelen we, Hoe werkt Uniswap? 

Hoe werkt Uniswap?

Omdat er geen orderboeken zijn, gebeurt de prijsstelling van ERC-20-tokens op basis van een gedecentraliseerd prijsmechanisme dat rekening houdt met de liquiditeitsdiepte. Traders handelen in wezen tegen geautomatiseerde marktmakers (Automated market makers, AMMs) die de door liquiditeitsverschaffers gefinancierde liquiditeitsreserves aanhouden.

Iedereen kan voor liquiditeit zorgen, dit moet 50/50 gebeuren om de pool in balans te houden. Bijv. als $ 2.000 aan ETH in liquiditeit zou worden verstrekt, zou deze gebruiker ook $ 2.000 in USDT moeten verstrekken. Handelsparen kunnen ERC-20-tokens versus stable coins zijn, stable coins versus stable coins of eigenlijk elk ERC-20-token tegen elk ander ERC-20-token.

Bij het verstrekken van liquiditeit aan Uniswap krijgt een gebruiker in ruil daarvoor UNI-V2-liquiditeitstokens. Dit weerspiegelt in wezen het totale % van de liquiditeitspool die je bezit en dus het % van de handelsvergoedingen die je verdient aan de totale pool van handelsvergoedingen (0,3% van elke transactie).

Voor handelaren / gebruikers werkt Uniswap vrij eenvoudig. Ik wil bijvoorbeeld $ 2.000 USDT aan ETH kopen op Uniswap. Ik vind het handelspaar op https://info.uniswap.org/ of rechtstreeks op app.uniswap.org, ik vul het aantal USDT in dat ik naar ETH wil ruilen en het aantal ETH dat ik ontvang wordt automatisch berekend .

Uniswap Transactie

Swap Erc-20 

Ik voer het bedrag in en klik vervolgens op ‘SWAP’. Er verschijnt een smart contracttransactie, die ik vervolgens goedkeur en de swap wordt uitgevoerd via een smart contract.

Hierna ontvang ik automatisch de ETH die ik zojuist heb gekocht in mijn ERC-20-wallet. In dit geval gebruik ik de MetaMask-extensie in mijn browser. Dat is alles!

Samengevat:

  • Ga naar https://app.uniswap.org/
  • Connect met de wallet die je gebruikt
  • Selecteer de ERC-20 token die je wil verkopen
  • Selecteer de ERC-20 token die je wil kopen
  • Klik op Swap
  • Bevestig de transactie die in je scherm komt
  • Wacht voor de bevestiging en de tokens zullen automatisch in je wallet komen

UNI Token

Release schema UNI Tokens

UNI

Uniswap heeft onlangs ook hun eigen token ‘UNI’ geïntroduceerd. 60% van alle UNI werd gedistribueerd onder vroege Uniswap-gebruikers en liquiditeitsverschaffers toen het door het team werd geïntroduceerd. Dit heeft de handelskosten van veel gebruikers gedekt en veel gebruikers hebben hierdoor aanzienlijke winsten behaald. UNI werd echter niet zomaar uitgedeeld, UNI heeft een sterke use-case binnen het (toekomst van het) platform.

De introductie van UNI is hier te lezen: https://uniswap.org/blog/uni/.

Zoals gezegd heeft Uniswap een betrouwbare en sterk gedecentraliseerde financiële infrastructuur. Het UNI-token zorgt voor gedeelde eigendom van de exchange door de community en een speciaal beheersysteem dat het protocol naar de toekomst zal leiden.

De token treasury wordt volledig beheerd door de community en dat biedt allerlei mogelijkheden. Het is te hopen dat dit zal resulteren in een voortdurende groei van en voordelen voor de Uniswap community.

UNI-houders zullen onmiddellijk eigenaar zijn van: Uniswap governance, UNI community treasury, de protocolvergoedingsschakelaar, uniswap.eth ENS-domein, Uniswap-standaardlijst en SOCKS-liquiditeitstokens.

1% van het totale aanbod van UNI (gedelegeerd) is vereist om een ​​bestuursvoorstel in te dienen, 4% van de UNI moet ‘ja’ stemmen om het quorum te bereiken, er is een stemperiode van 7 dagen en een vertraging van 2 dagen bij de uitvoering.

Forum Uniswap

Governance

Governance kan worden besproken op het Governance Forum.

De verwachting is dat UNI nog veel meer use cases zal hebben na de launch van V3.