Deze beoordeling van cryptocurrency exchange Mandala werd gemaakt met als doel informatie te bieden. Door deze review te doorlopen zal je kunnen beslissen of Mandala een exchange is die aansluit op jouw wensen. 

Mandala Exchange logo

Geschiedenis Mandala

De Mandala exchange is een project dat gestart werd in 2017 en een periode van tumult kende, waarbij de originele ontwikkelaars afstand namen en het project achterlieten. Dit was tegen de zin van eerdere medewerkers die het project nieuw leven inbliezen. Ze lanceerde de Mandala exchange in december 2020 met het doel gebruikers te onderwijzen in de cryptocurrency handel en dit allemaal op een gebruiksvriendelijke manier. Het platform is de eerste exchange die samenwerkt met Binance Cloud service en heeft zijn hoofdzetel in de Seychellen. 

Mandala Exchange Token - MDX

Het ecosysteem van Mandala heeft zijn een eigen utility token MDX. Dit ERC-20 token wordt naast Mandala exchange ook verhandeld op Uniswap en Bilaxy

Dit token wordt niet verhandeld op Binance! Niet te verwarren met Medex – MDX

Usecase

Het Mandala Exchange Token – MDX heeft zijn nut hebben binnen het Mandala platform. Gebruikers kunnen het staken om zo verlaagde transactiekosten te betalen op hun trades. Dit is een meerwaarde voor personen die veel volume verhandelen.

Welke diensten levert Mandala?

De Mandala exchange maakt gebruik van de Binance Cloud. Dit wil simpelweg zeggen dat Mandala de servers van Binance gaat gebruiken. Hierdoor zal het de veiligheid, liquiditeit en optimale prestatie kunnen overnemen. 

De user interface (UI) van het platform zal bijgevolg ook helemaal lijken op die van de grootste cryptocurrency exchange Binance. Het platform wil ook geavanceerde functies aanbieden aan zijn gebruikers zoals; bot trading, signalen en nieuwe manieren om orders te plaatsen.

De geavanceerde functies van Mandala exchange zijn nog volop in productie en zullen enkel beschikbaar zijn voor MDX stakers. 

Traden met lagere transactiekosten

Doordat Mandala een privé exchange is die gebruik maakt van de Binance Cloud, kan het andere transactiekosten bieden dan Binance. Deze verlaagde transactiekosten zullen alleen beschikbaar zijn voor de MDX token houders. 

Dit zou een meerwaarde kunnen zijn voor personen die graag zo goedkoop mogelijk crypto verhandelen. Toch moet men rekening houden met de kost voor een hoeveelheid MDX tokens die men zal moeten kopen en staken.

Robot-trading

Naast het handmatig traden zal Mandala ook de mogelijkheid bieden om een geavanceerde tradingbot te gebruiken. Door de integratie van hummingbot zullen MDX token houders hun crypto voortaan automatisch kunnen verhandelen. 

Hiernaast maakt het platform het ook mogelijk om API’s te koppelen aan andere bot-programma’s. Dit is voor de gebruikers die graag via een andere bot crypto willen verhandelen. 

MoonShot NFT Collection

Mandala is ook bezig met het creëren van een geanimeerde trading card collectie genaamd de ‘Mandala Moonshot’ collection.
Elk token dat verhandeld wordt op de exchange zal een eigen NFT card krijgen. Deze NFT’s zullen worden gebruikt voor promoties en weggeefacties. 

Mandala University

Mandala probeert meer dan alleen een trade platform te zijn. Zo wil het zijn gebruikers bijscholen en onderwijzen in de verschillende manieren om cryptocurrency te verhandelen.

Dit wil Mandala verwezenlijken via het educatieve platform genaamd Mandala University en het Mandala Connect sociaal platform, die beiden nog in ontwikkeling zijn. 

Wat zijn de transactiekosten van Mandala?

De Mandala exchange zal een standaard vergoeding van 0,10% per transactie hanteren. Deze kan verlaagd worden wanneer men het Mandala exchange token (MDX) aankoopt en vastzet. Gebruikers die dit doen zullen verlaagde transactiekosten kunnen gebruiken. 

Onderstaande tabel geeft schematisch weer hoeveel MDX-tokens moeten worden vastgezet voor verminderende transactiekosten te betalen.

Het is mogelijk om via Mandala crypto te kopen met fiat valuta’s. Dit zal Mandala doen aan de hand van het Changelly betalingsplatform. Hiervoor moet men de know your customer (KYC) verificatie doorlopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van Mandala?

Voordelen

  • Mogelijkheid om van Fiat naar Crypto te gaan
  • Mobiele applicatie
  • Grote liquiditeit
  • Lagere fees dan Binance
  • Organiseert competities en wedstrijden

Nadelen

  • Geavanceerde tools alleen beschikbaar voor MDX houders 
  • MDX wordt niet verhandeld op Binance of andere grote exchanges
  • Zeer lage liquiditeit op het eigen token MDX/USDT
  • Voorlopig mobiele applicatie enkel op iOS
  • Niet beschikbaar in het Nederlands

Conclusie

Mandala probeert aan de hand van de Binance cloud service een optimaal trading platform te bouwen. Op een gegeven moment had het platform een gebruikersaantal van ongeveer 30.000 leden en de voorbije maanden heeft het platform meer als 750 miljoen aan volume. 

Ondertussen is de prijs van het MDX token drastisch gedaald en zullen we moeten zien hoe de Mandala exchange zich zal verderzetten in de potentiële aankomende bearmarkt. 

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.