In dit artikel gaan we het hebben over een wat vreemde eend in de bijt, namelijk BitMEX. Wat BitMEX anders maakt dan andere exchanges lees je in het vervolg van dit artikel. Verder gaan we het onder andere hebben over de geschiedenis van BitMEX, Cryptocurrencies op BitMEX, de kosten van handelen op BitMEX en de veiligheid van handelen op BitMEX.

Wat is BitMEX?

BitMEX is geen alledaagse exchange zoals BinanceKuCoin of Bitvavo. BitMEX is een platform waar met derivaten gehandeld wordt. In beleggingstermen is een derivaat een afgeleide van aandeel. Wanneer je een derivaat koopt ben je dus niet in het bezit van een aandeel of coin, maar speculeer je hier wel op. Bij BitMEX heb je dus nooit een cryptocurrency in je bezit, maar speculeer je op de onderliggende waarde van bijvoorbeeld Bitcoin. Het voordeel van een derivaten exchange als BitMEX is dat je met hefbomen kunt werken bij het aankopen van je contractopties. Een hefboom zorgt ervoor dat de waarde sneller dan normaal een bepaalde richting uitgaat. Bij een hefboom van 10x kan je dus met een inleg van €1000,- een positie grootte aannemen van € 10.000,-. Bij BitMEX kun je een hefboom tot 100x instellen (heel groot dus).

Wanneer je besluit te starten met traden op BitMEX is het zeer verstandig om je eerst goed in te lezen in hefboomproducten en de werking ervan. Daarnaast is het belangrijk om strakke ‘stop loss’ te hanteren je werkt met hefboomproducten. Een ‘stop loss’ is een functie waarbij je automatisch je positie verkoopt wanneer de prijs van bijvoorbeeld Bitcoin een bepaald niveau raakt. Hiermee kan je als trader je verlies beperken en een nieuw instappunt gaan uitzoeken voor je volgende trade.

Geschiedenis van BitMEX

Bitcoin Mercantile Exchange (BitMEX) is in 2014 opgericht door Arthur Hayes, Ben Delo en Samuel Reed. BitMEX werd opgericht met financiering van familie en vrienden van de drie heren en opereert vanuit De Seychellen.

CEO Arthur Hayes heeft economie gestudeerd aan Wharton School of Business. Hayes heeft in Hong Kong gewoond om daar te werken als derivaten trader. Ook is hij market maker geweest voor Deutsche Bank en Citibank’s ETF businesses. Ook heeft hij veel ervaring met het traden van futures, forwards en swaps.

CSO Ben Dolo heeft mathematics and computer science gestudeerd aan de Universiteit van Oxford. Met zijn meer dan 10 jaar ervaring in het ontwikkelen van hoge frequentie trading systemen voor bedrijven als J.P Morgan en IBM heeft hij duidelijk de ervaring om zijn rol als CTO bij BitMEX de juiste invulling te geven.

CTO Samuel Reed heeft zijn studie in computer science afgerond aan de Universiteit van Washington & Lee. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring als programmeur in professionele omgevingen. Hij heeft eerdere ervaring als CTO opgedaan bij technologiebedrijven ‘Tixelated’ en ‘Global Brand Solutions’. Zijn specialiteit ligt bij het bouwen van snelle ‘realtime’ webapplicaties, waarmee hij ook geregeld heeft bijgedragen aan ‘open source’ projecten.

Cryptocurrencies op BitMEX

Zoals eerder vermeld is BitMEX dus geen alledaagse exchange, maar een derivaten exchange. Bij BitMEX trade je dan ook cryptocurrencies tegen dollar. In de onderstaande opsomming is inzichtelijk gemaakt welke cryptocurrency posities er op dit moment kunnen worden ingenomen en tegen welke maximale hefboom:

 • Bitcoin (100x)
 • Ethereum (50x)
 • Litecoin (33.3)
 • Ripple (20x)
 • Bitcoin Cash (20x)
 • EOS (20x)
 • Cardano (20x)
 • Tron (20x)
Bij bitMEX worden traditionele futures verhandeld op bovenstaande munten. Deze worden per kwartaal verhandeld. Naast de futures wordt er op Bitcoin en Ethereum een eigen derivaat aangeboden. Deze “perpetuals” zijn de meest verhandelde markten op bitMEX en zijn tevens de meest liquide producten op de markt.
Bij een perpetual product leen je bitcoins en verkoopt deze op de markt voor dollars. Als de Bitcoin daalt kun je deze voor minder dollars terug kopen, en zelf wat overhouden. Andersom kan het ook natuurlijk. 
De perpetual volgt de waarde van de Bitcoin door “funding”. Elke acht uur wordt er een prijs vastgesteld die longs en shorts aan elkaar moeten betalen. Zo kan de prijs van het contract beïnvloed worden, om zo nauwkeurig de echte prijs van de Bitcoin te kunnen volgen.

Vergoedingen en kosten

Bij BitMEX is het alleen mogelijk om Bitcoin op je account te zetten. Het storten van Bitcoin op BitMEX is gratis met een minimum storting van 0.001BTC. Ook het opnemen van Bitcoin op BitMEX is gratis. Hierin is BitMEX vrij uniek in vergelijking met andere exchanges.

BitMEX hanteert verschillende vergoedingen voor het aan- en verkopen van contracten. Zo is de vergoeding die BitMEX vraagt voor het aangaan van een limiet order voor Bitcoin – 0,025% en voor het doen van een marktorder is dit 0,075%. Bij de overig aangeboden munten zijn deze vergoedingen iets hoger, namelijk -0,05% voor een limiet order en 0,25% voor een marktorder. Voor het doen van limiet orders ontvang je dus geld bij BitMEX.

Mocht je de website van BitMEX willen raadplegen om de exacte kosten terug te vinden. Dan kan je op de volgende link klikken om bij de ‘Fees’ van BitMEX uit te komen: BitMEX kosten.

BitMEX Support

Qua support mogelijkheden biedt BitMEX zijn investeerders verschillende mogelijkheden. BitMEX is erg gesteld op hun investeerders en biedt ze dan ook 24/7 support via verschillende kanalen. Bij BitMEX heb je de optie om een support ticket te sturen, te e-mailen of contact op te nemen via Weibo, Wechat, IRC en telegram. 

Daarnaast heeft BitMEX een uitgebreide kennisbank en FAQ waar je ook antwoord kan vinden op een heleboel vragen en problemen.

Veiligheid

Wat betreft veiligheid heeft BitMEX zijn zaken zeer goed op orde. BitMEX maakt gebruik van een multisignature stortings en opname programma. Dit houdt in dat alle BitMEX adressen meerdere ‘handtekeningen’ nodig hebben voor het laten uitvoeren van stortingen en opnamen. Dus zelfs als BitMEX gehackt zou worden dan zouden de hackers nog steeds geen toegang hebben tot de aanwezige waarde in BitMEX wallets.

De combinatie multisignature wallets met het offline bewaren (cold wallet) van de digitale valuta maakt BitMEX een erg veilige optie. Daarnaast wordt iedere opname van digitale valuta via BITMEX handmatig gecontroleerd door minstens 2 BitMEX medewerkers voordat de opname wordt doorgevoerd.

Als systeembeveiliging maakt BitMEX gebruik van ‘Amazon Web Services’. Voor alle systemen van BitMEX zijn meerdere authenticaties benodigd. De verschillende BitMEX systemen zijn daarnaast niet in staat met elkaar te communiceren tenzij dit via goedgekeurde en gemonitorde kanalen gebeurd.

Mocht je meer willen lezen over de veiligheid van BitMEX, dan kan je de volgende link raadplagen: BitMEX veiligheid.

Voor- en nadelen van BitMEX

Zoals eerder benoemd is BitMEX niet een alledaagse exchange. Dat zorgt er ook voor dat BitMEX voor- en nadelen net wat zullen verschillen van de andere exchanges. Het grootste voordeel van BitMEX ten opzichte van alle andere exchange is misschien nog wel dat je bij BitMEX een stuk meer risico kan nemen. In het onderstaande overzicht ziet u de voor- en nadelen van BitMEX opgesomd.

Voordelen

 • Derivatenexchange
 • Veel verschillende ordertypes
 • Hoge liquiditeit
 • Gratis storten en opnemen
 • Lage transactiekosten
 • Zeer veilig
 • Gebruiksvriendelijk
 • Zeer veilig
 • Zeer sterk team

Nadelen

 • Kans op liquidatie van je posities
 • Je hebt de digitale valuta niet in bezit

Conclusie

Wij zijn van mening dat BitMEX een zeer goede exchange is om te traden voor de meer risicotolerante, ervaren cryptocurrency trader. Gezien het verhoogde risico in het handelen raden wij beginnende traders aan om weg te blijven van BitMEX en te beginnen met traden bij een exchange zoals CoinbaseBinance of KuCoin.