In dit artikel gaan we het hebben over Coinbase. Eén van de meest bekende cryptocurrency exchanges. In dit artikel gaan we vele topics bespreken, namelijk: de geschiedenis van, Cryptocurencies op, vergoedingen en kosten, Support, de veiligheid en de voor- en nadelen.

Wat is Coinbase?

Coinbase staat ook wel bekend als de cryptocurrency exchange voor beginners. Ze hebben een erg simplistische interface en in het aan- en verkopen van coins via het platform valt eigenlijk ook niks fout te doen. Inmiddels hebben ze meer dan 20 miljoen unieke gebruikers verspreid over 42 landen. Daarnaast is er al meer dan 150 miljard dollar verhandeld op het platform.

Geschiedenis 

Coinbase is één van de oudste cryptocurrency exchanges actief in de huidige markt en heeft dan ook een langere historie dan andere exchanges zoals Binance, Kucoin en Bitmax. Coinbase is opgericht door Brian Armstrong en Fred Ehrsam in juni 2012. In oktober 2012 ging de eerste versie van de Coinbase live waarmee Bitcoin aangekocht kon worden door middel van bankboekingen. Coinbase fungeerde op dit moment meer als een cryptocurrency wallet waarop ook initiële aankopen gedaan kon worden. Vrij snel daarna in mei 2013 wist Coinbase 5 miljoen euro op te halen via venture capital om te kunnen blijven groeien. In december van datzelfde jaar haalde Coinbase nogmaals 25 miljoen euro op bij venture capital bedrijven voor het waarmaken van hun ambities om een wereldwijde cryptocurrency grootmacht te worden.

Door de jaren heen heeft Coinbase nog enkele investering gekregen om hun groeisnelheid vast te kunnen houden. Uiteindelijk heeft dit in januari 2015 geresulteerd in de oprichting van Coinbase exchange. Coinbase exchange was gericht op professionele traders. Coinbase exchange is bij de meeste beter bekend onder de naam GDAX, want dit is de naam die de exchange sinds mei 2016 heeft aangehouden. Op 29 juni 2018 is besloten om ook GDAX weer te transformeren, namelijk in Coinbase Pro.

Exchange

Coinbase is voor velen beginnende cryptocurrency investeerders de meest vertrouwde en gewaardeerde exchange. Dit komt mede door de lange historie van maar voornamelijk doordat Coinbase de weg heeft geleid voor andere cryptocurrency exchanges. Het is een gereguleerde financiële institutie in de Verenigde Staten en voldoet daarnaast ook aan de belangrijkste financiële wet- en regelgeving binnen de Europese Unie.

Het doel van Coinbase is dan ook lange tijd voornamelijk geweest om een zo groot mogelijke populatie te kunnen bereiken en daarmee ook de beginnende cryptocurrency investeerders richting hun platform te krijgen. Dit hebben ze gedaan door vast te houden aan een erg simplistisch design en enkel de grootste namen binnen de cryptocurrency aan te bieden op hun platform. 

In de onderstaande afbeelding (figuur 1) is goed te zien wat Coinbase altijd al heeft willen uitstralen: Gebruiks- en investeringsgemak in combinatie met het geven van vertrouwen aan investeerders.

Coinbase review homepage
Coinbase review homepage

Coinbase is een van de platformen waar je met euro’s en dollars cryptocurrency kunt kopen. Ze zijn dus een zogenaamde fiat-to-crypto exchange. Zoals eerder genoemd worden er op maar een gelimiteerd aantal cryptocurrencies aangeboden. Voor lange tijd waren enkel de 3 grootste cryptocurrencies verkrijgbaar, namelijk Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Inmiddels worden de volgende twaalf cryptocurrencies aangeboden:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Ripple (XRP)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Litecoin (LTC)
 • Stellar Lumens (XLM)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Basic Attention Token (BAT)
 • Zcash (ZEC)
 • USD Coin (USDC)
 • Augur (REP)
 • 0x (ZRX)

Vergoedingen en kosten

Het verdienmodel achter iedere exchange is in beginsel een percentage van de stortings-, aan- en verkoop- en opnamekosten in rekening brengen bij de klant. Bij Coinbase is dit ook het geval, alleen doet ze het net even anders dan de meeste.

Het storten van digitale valuta kost € 10,- bij, tenzij je een storting doet via ACH. Voor het aan- en verkopen van digitale valuta via Coinbase betaal je twee verschillende componenten:

 • De marktprijs van de currency die je aankoopt + 0,5%.
 • Transactiekosten van maximaal 2.99$ voor aankopen onder de 200$ of een percentage van de totale aankoopkosten. Wanneer je voor meer dan 200$ aankoopt zal er een percentage van de totale aankoop in rekening gebracht worden. Dit is 1,49% voor standaard transacties en 3.99% voor transacties gedaan via creditcard.

Kortom, de aan- en verkoopkosten als de opnamekosten zijn niet heel transparant. Dit is ook één van de meest voorkomende bezwaren vanuit investeerders. 

Support

Coinbase heeft een erg uitgebreide help sectie waar heel veel informatie te vinden. Grote kans dus dat je hier het antwoord zal vinden op je vraag. Mocht je er toch niet uitkomen met behulp van de database kan je een support ticket sturen, waarbij de reactietijd gemiddeld zo’n 48 tot 72 uur bedraagt. Ook hebben ze een telefonisch hulplijn welke je kan bellen mocht het antwoord op je support ticket geen uitsluitsel bieden.

Veiligheid

Daarnaast heb je als investeerder bij de optie om je account te beveiligen met extra verificaties. Zo krijg je een melding wanneer je inlogt vanaf een computer of toestel waarvan nog niet eerder is ingelogd. Je moet dan per e-mail aangeven dat je het toestel wil machtigen om in te loggen om toegang te verkrijgen tot je account. Daarnaast kan je ook instellen dat Coinbase een extra sms-verificatie verstuurd op het moment dat je probeert in te loggen. Je ontvangt dan een code per sms welke ingevoerd moet worden om je account in te komen. Dit zijn twee goede manieren om ervoor te zorgen dat jij de enige bent die toegang heeft tot je account.

Voor- en nadelen 

Net als iedere andere exchange heeft ook Coinbase voor- en nadelen. In de onderstaande tabel zijn de voor- en nadelen van Coinbase exchange in één oogopslag weergegeven.

Voordelen

 • Zeer goede accountbeveiliging
 • Coins opgeslagen in een cold storage (offline)
 • Zeer gebruiksvriendelijke interface
 • Duidelijke support interface
 • Veel verschillende betaalmogelijkheden
 • Optie om in euro’s en dollars te handelen

Nadelen

 • Hoge transactiekosten
 • Hoge opnamekosten
 • Klein aanbod van aan te kopen coins
 • Weinig geavanceerde opties om te traden

Conclusie

Het Coinbase platform is erg goede optie voor de beginnende cryptocurrency investeerder. Het platform is snel, erg gebruiksvriendelijk en het doen van aankopen wijst zich grotendeels vanzelf. Wij bevelen Coinbase dan ook ten zeerste aan voor mensen die willen proeven aan de wereld van de cryptocurrency.

Hoewel de aankoopkosten op Coinbase wat aan de hoge kant kunnen zijn in vergelijking met andere platformen maakt het gebruiksgemak een hoop goed. Wij zijn van mening dat het erg belangrijk is om je comfortabel te voelen bij het doen van eerste aankopen in de hectische wereld van de cryptocurrency. Coinbase heeft dit als geen ander aangevoeld en heeft het optimale platform gebouwd voor beginnende cryptocurrency investeerders.