In dit artikel gaan we het hebben over KuCoin. Een exchange die zichzelf wil presenteren als ‘The People’s exchange’. We gaan het onder andere hebben over het ontstaan van Kucoin, cryptocurrencies op KuCoin, de kosten, de veiligheid en de voor- en nadelen.

Wat is KuCoin?

KuCoin is een cryptocurrency exchange gevestigd in Hong Kong. KuCoin heeft meerdere oprichters die allemaal al veel ervaring hadden opgedaan bij grote financiële instellingen. De gezamenlijke passie voor blockchain in combinatie met hun financiële achtergrond heeft geleid tot de oprichting van KuCoin in juni 2017. 

KuCoin’s ambitie is om het voor cryptocurrency investeerders zo gemakkelijk mogelijk te maken om in cryptocurrency te investeren. De motivatie van het kernteam in combinatie met deze ambitie heeft ertoe geleid dat het KuCoin platform zich in razend tempo heeft ontwikkeld. Het research en development team werd in mei samengesteld, waarna versie 1.0 van het exchange platform van KuCoin al in augustus 2017 live is gegaan.

Cryptocurrencies op KuCoin

KuCoin biedt meer dan 450 cryptocurrencies aan die op de exchange verhandeld kunnen worden. KuCoin heeft op het moment vijf verschillende trading pairs, namelijk Bitcoin (BTC), ETH (Ethereum), KuCoin Shares (KCS), NEO en USDT. KuCoin is een ‘crypto-to-crypto’ exchange. Dit houdt in dat het op KuCoin exchange niet mogelijk is om cryptocurrency aan te kopen met euro’s, dollars of andere nationale valuta (fiat).

KuCoin heeft een erg overzichtelijke en duidelijke interface wat het gemakkelijk maakt om op het platform te handelen. In de onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van een orderboek op de exchange.

KuCoin order book
KuCoin order boek

KuCoin Shares (KCS)

Ook KuCoin heeft een Initial Coin Offering (ICO) gehouden om Kucoin Shares op de markt te brengen. De ICO vond plaats op 13 augustus 2017. KuCoin heeft zijn ICO in drie rondes gedaan:

 • Ronde 1 was goed voor 35% van de maximale hoeveelheid tokens (70 miljoen KCS). Deze eerste ronde was alleen voor de oprichters.
 • Ronde 2 was goed voor 15% van de maximale hoeveel tokens (30 miljoen KCS). Deze ronde was het de beurt aan bekende figuren binnen de blockchain industrie, KuCoin consultants, ‘angel’ investeerders.
 • In ronde 3 werd de overige 50% van de tokens verkocht (100 miljoen KCS). Dit betrof de ICO-ronde en in deze ronde mocht iedereen investeren.

Net als Binance heeft ook KuCoin de nodige functionaliteiten voor zijn eigen exchange platform en KCS-token ontwikkeld. Deze functionaliteiten zijn allemaal gericht op het aansporen van investeerders om nieuwe investeerders te werven, KCS te kopen en KCS vast te houden om hier beloningen voor te krijgen. In zijn huidige staat kan KCS de voor de volgende doeleinden gebruikt worden:

 • KCS is een trading pair op de KuCoin exchange net als Bitcoin (BTC). Dit houdt in dat KCS op de KuCoin exchange verhandeld kan worden voor andere digitale valuta.
 • KCS kan gebruikt worden om lagere aan- en verkoopkosten te betalen op KuCoin exchange.
 • KuCoin deelt 90% van de totale winsten afkomstig van de aan- en verkoopkosten. 50% van de 90% gaat naar investeerders die KCS in hun wallet op KuCoin exchange hebben. Deze vorm van uitbetaling in KCS lijkt erg op dividenden die je op aandelen kan krijgen. Hoe meer KCS je in je wallet hebt, hoe groter het percentage KCS is dat je krijgt. De andere 40% wordt verdeeld onder de mensen die succesvol andere investeerders naar KuCoin platform hebben geleid (referral rewards).
 • KCS kan ook gebruikt worden om je in te kopen in Initial Exchange Offerings (IEOs) die op de KuCoin Spotlight (IEO-platform) gelanceerd worden.

Vergoedingen en kosten

Het verdienmodel achter iedere exchange is in beginsel een percentage van de stortings-, aan- en verkoop- en opnamekosten in rekening brengen bij de klant. Ook bij KuCoin is dit het geval. KuCoin’s kosten zijn zeer vergelijkbaar met Binance en daarmee veelal een stuk lager dan de kosten van andere exchanges.

Het storten van digitale valuta is gratis. Voor het aan- en verkopen van digitale valuta via KuCoin betaal je in veel gevallen 0,10% aan kosten. KuCoin hanteert samen met Binance erg competitieve aan- en verkoopprijzen ten opzichte van de 0,25% aan kosten die veel andere exchanges in rekening brengen.

Mocht je coins van KuCoin af willen halen dan betaal je opnamekosten. De opnamekosten verschillen echter per coin en veranderen mee met de marktomstandigheden. Mocht je willen bekijken hoeveel je aan kosten moet afdragen als je je coins van KuCoin afhaalt kan je hier raadplegen

KuCoin Support

De supportsecties van veel cryptocurrency exchanges laten helaas nog te wensen over. Echter heeft KuCoin dit perfect op orde. KuCoin biedt investeerders 24/7 website ondersteuning, hotline ondersteuning, ondersteuning via e-mail (support@KuCoin.com).

Daarnaast heeft KuCoin ook een uitgebreide en duidelijke FAQ. In deze FAQ is onder andere terug te vinden hoe je registreert en moet inloggen, hoe je moet storten en opnemen, hoe je de ‘Know your costumer’ (KYC) procedure doorkomt en hoe je je account goed kan beveiligen.

Veiligheid

De veiligheidsmaatregelen die KuCoin heeft getroffen om zijn investeerders digitale valuta en gegevens te beschermen zeer goed. KuCoin heeft zijn website beveiligd met een encryptie protocol waarmee de persoonlijke gegevens van investeerders beveiligd zijn op hetzelfde niveau als bij bank gebeurd.

Daarnaast heb je als investeerder bij KuCoin de optie om je account te beveiligen met two-factor-authentication (2FA). Dit is een beveiligingsmechanisme wat plaatsvindt wanneer je probeert in te loggen. Als je je account beveiligd met 2fa wordt er iedere keer als je probeert in te loggen om een 6-cijferige code gevraagd. Deze random code wordt gegenereerd op een app genaamd ‘Authenticator’ op je mobiele telefoon en verandert iedere 30 seconden. Pas wanneer je deze code hebt correct hebt ingevoerd heb je toegang tot je account.

Het is dus ten zeerste aan te raden om gebruik te maken van de 2fa optie. Het is een kleine moeite en het houdt onwelwillende figuren buiten de deur.

Voor- en nadelen van KuCoin

Net als iedere andere exchange heeft ook KuCoin voor- en nadelen. In de onderstaande tabel zijn de voor- en nadelen van KuCoin exchange in één oogopslag weergegeven.

Voordelen

 • Zeer groot aanbod van cryptocurrencies
 • Heeft veel coins met een lage marktwaarde
 • BTC/ETH/NEO/USDT/ KCS Trading pairs
 • Lage transactiekosten
 • Functionaliteit van KCS
 • Gebruiksvriendelijk
 • Zeer goede klantenservice (24/7)
 • Veilig en betrouwbaar

Nadelen

 • Hoge opnamekosten
 • Kan traag zijn bij hoge volumes
 • Geen optie om in euro’s of dollars te handelen
 • Je cryptocurrencies op het platform zijn niet verzekerd

Conclusie

Wij zijn van mening dat KuCoin één van de ‘Go-to’ exchanges is van het moment. KuCoin heeft een erg gebruiksvriendelijke interface en biedt een gigantische verscheidenheid aan coins aan op hun exchange. KuCoin hanteert erg competitieve aan- en verkoopkosten en heeft daarnaast vrijwel altijd verschillende acties wat het interessant maakt om te handelen op KuCoin of KCS in bezit te hebben.

Daarnaast staat KuCoin bekend als een erg stabiele exchanges waar je je geen tot weinig zorgen hoeft te maken over het verloren gaan van je persoonlijke gegevens of digitale valuta. Echter willen wij hier nog wel aan toevoegen dat het ten alle tijd het verstandigst is om je cryptocurrency in een van je eigen (hardware) wallets te bewaren.

Aanmelden KuCoin

KuCoin is een wereldwijde cryptocurrency-exchange voor tal van digitale activa en cryptocurrencies. Gelanceerd in september 2017, groeide KuCoin uit tot een van de meest populaire crypto beurzen met meer dan 8 miljoen geregistreerde gebruikers in 207 landen over de hele wereld.