Er is nog weinig regelgeving omtrent cryptocurrencies, maar de Europese financiële wetgeving is zeker belangrijk en KYC hoort daarbij.

Wat is KYC?

Er is nog weinig regelgeving is omtrent Bitcoin en andere cryptovaluta, maar financiële instellingen en exchanges moeten zoveel mogelijk de Europese financiële wetgeving. Daarbij horen onder andere het “ken uw klant”-beleid en maatregelen ter voorkoming van witwassen. Wie tegenwoordig een account aanmaakt op een exchange kan de vraag krijgen om een KYC te doen. Dit gebeurt al tijden als je een creditcard aanvraagt of een nieuw bankrekeningnummer opent. Je krijgt dan te maken met Customer Due Diligence (CDD) en Know Your Customer (KYC).

Wat betekent KYC?

‘Know Your Customer’ wordt ook wel ‘Customer Due Diligence’ genoemd. Letterlijk betekent dit ‘gepaste zorgvuldigheid’. ‘Know Your Customer’ betekent letterlijk ‘Ken uw klant’. Dat is dan ook precies wat er bedoeld wordt. Exchanges en financiële instellingen willen en moeten weten wie hun klanten zijn en moeten zich kunnen identificeren. Deze instellingen vragen informatie over de identiteit van hun klant. Zij verzamelen deze informatie, verifiëren dit en leggen dit vast.

Know Your Customer is onderdeel van een integere beleidsvoering. Instellingen en organisaties moeten precies weten met wie ze zaken doen. Deze regelgeving kent altijd twee kanten. Aan de ene kant is dat het beschermen van klanten en aan de andere kant het voorkomen van financiële overtredingen (fraude, oplichting, witwassen). In praktijk betekent dit dat partijen je om persoonlijke gegevens zullen vragen, voordat ze bepaalde diensten kunnen leveren, zoals traden of geld storten en opnemen.

Cryptobieb KYC

Voorbeeld

Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig bitcoins en cryptocurrencies kopen voor een klein bedrag, maar bij grotere bedragen zullen ze je identiteit willen verifiëren, door een bankrekening verificatie of het overleggen van een identiteitsbewijs. Bij hele grote bedragen kunnen er vragen gesteld worden omtrent de herkomst van de fondsen (source-of-funds), om witwassen tegen te gaan. Het witwassen van geld is over het algemeen de poging om de aard, de locatie, de bron, het eigendom of de controle op het geld te verbergen. Ook bekend als AML, van het Engelse Anti Money Laundering. Exchanges moeten er rekening mee houden dat er klanten komen die op onrechtmatige wijze verkregen bitcoins, cryptocurrencies of valuta via de diensten willen verzilveren.