Inmiddels zijn er al veel verschillende cryptocurrency exchanges en brokers gelanceerd. De manier waarop deze werken is veelal hetzelfde. Echter zijn Decentrale Exchanges net iets anders, vandaag behandelen we Uniswap. 

Wat is Uniswap?

Uniswap is een een gedecentraliseerde exchange die is gebouwd op het Ethereum-netwerk.  Gebruikers kunnen gedecentraliseerde token-swaps van ERC-20-tokens uitvoeren via smart contracts.

Gebruikers kunnen gebruik maken van de exchange via meerdere portefeuilles, zoals MetaMask, WalletConnect, Coinbase Wallet, Fortmatic of Portis. Omdat Uniswap gedecentraliseerd is, kunnen gebruikers de exchange gebruiken zonder dat ze iemand met hun geld hoeven te vertrouwen. Het geld blijft altijd in de wallet van de gebruiker.

Uniswap beloont ook gebruikers die liquiditeit bieden op handelsparen.

Uniswap volume overzicht

Decentrale Exchange

Decentralized Exchanges (DEX’s) hebben het afgelopen jaar een enorme groei doorgemaakt. De interesse in DEX’s groeide vanwege liquiditeitsbeloningen / beschikbaarheid, geen KYC en geen noodzaak om tussenpersonen te vertrouwen om op de exchange te kunnen handelen.

Voorbeelden van gedecentraliseerde exchanges zijn Uniswap, Curve Finance, Compound, 0x Protocol, Cyber Network en nog veel meer om op te noemen. Momenteel is Uniswap verreweg de grootste gedecentraliseerde beurs.

Uniswap is heel gemakkelijk te gebruiken voor mensen die gewoon ERC-20-tokens willen kopen / verkopen. Voor traders bieden ze echter verschillende ‘geavanceerde’ handelsopties waarmee je je handelsslip en gaskosten kunt aanpassen. De transacties werken via de liquiditeitspools. Er zijn geen orderboeken zoals te zien op gecentraliseerde exchanges, en iedereen kan zijn ERC-20-token op de beurs listen, liquiditeit toevoegen en beginnen met handelen. Dat gezegd hebbende, is het uitermate belangrijk dat gebruikers hun eigen onderzoek doen voordat ze een token kopen.

Wat vind ik van Uniswap?

Zoals je kunt zien, ben ik erg actief op het Governance forum. Dit komt omdat ik sterk geloof in de toekomst van gedecentraliseerde exchanges en vooral Uniswap.

Gedecentraliseerde opties zijn nodig en moeten worden aangemoedigd. Het  is gemakkelijk te gebruiken en daarom zou ik kunnen zien dat het platform zeer nuttig is om nieuwe mensen aan te trekken om cryptocurrency te kopen.

Voordelen zijn naar mijn mening:

  • Gedecentraliseerd
  • Makkelijk te gebruiken
  • De mogelijkheid om inactieve activa aan het werk te zetten door liquiditeitsverschaffer te worden
  • ENORME reeks handelsparen
  • Geen listings kosten voor projecten

Minpunten zijn naar mijn mening:

  • Elke ERC-20-token kan worden vermeld en er zijn dus veel scams geweest
  • Bots die slippage kosten van niet-bewuste handelaren pakken (moet worden opgelost in V3?)
  • ‘Hoge’ handelskosten vanwege de huidige hoge gaskosten op Ethereum Network + 0,3% liquiditeitsvergoedingen.

Wil je weten hoe het werkt? Lees hier verder, Hoe werkt Uniswap?