Nieuws

Bitcoin jubileum: Bitcoin bestaat 10 jaar

Bitcoin graph

Bitcoin viert 10-jarig jubileum: waar staan we nu?

Bitcoin is 10 jaar oud een echt Bitcoin jubileum. Tijd voor een feestje dus en een korte terugblik. Waar staan we nu, wat heeft Bitcoins ons gebracht en wat kunnen we de volgende 10 jaar verwachten?

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de whitepaper van de tot nog toe onbekende Satoshi Nakamoto is verschenen. Het Bitcoin protocol is tot op de dag van vandaag niet gekraakt, daarmee heeft de munt laten zien een veilig betaalmiddel te zijn. Hetzelfde geldt voor Satoshi Nakamoto, niemand weet vooralsnog wie hij is. 

Had je 10 jaar geleden voor 50 euro aan Bitcoins aangeschaft dan was je nu hoogstwaarschijnlijk miljonair geweest. Naast deze spectaculaire waardestijging is wellicht het grootste geschenk nog wel de technologie achter de waardevolle munt. Bitcoin is daarmee de grondlegger geweest van een volledig nieuwe manier van denken over de verdeling van macht en het creeëren van vertrouwen. Hoewel de techniek voor velen nog complex blijkt zien we dat veel bedrijven serieus aan de slag zijn met het gebruik van de blockchaintechnologie. Bedrijven als IBM, Deloitte, Fidelity en Goldman Sachs steken  daarbij miljoenen in blockchain. De munt is daarmee niet langer een hebbedingetje voor crypto-anarchisten. Het is meer een inspiratie voor veel gevestigde partijen. We hebben in de afgelopen jaren dan ook de markt een stuk volwassener zien worden.

Volgens Davy Stevens, de oprichter van BTC Direct (één van de oudste cryptovaluta handelsplatformen van Europa) zal de ontdekking van Nakamoto zorgen voor een scheiding van geld en staat. Daarbij maakt hij de vergelijking met de ontzuiling in de jaren 60 waarbij hetzelfde plaatsvond tussen kerk en staat. Stevens is daarbij openlijk kritisch over de rol van centrale banken in tijden van economische crises. Hij meent dat we over 10 jaar met verbazing zullen terugkijken dat we de economie in handen van een paar individuen legden. Een gewaagde uitspraak, zo denken wij.

Wat kunnen we de komende 10 jaar verwachten?

Stevens is niet de enige die optimistisch over de technologie en markt is. Zo zal de totale cryptomarkt nog 5.000% stijgen volgens Nigel Green, oprichter van financieel adviesbureau DeVere Group. Hoewel de ontwikkeling van blockchain en de totale marktwaarde van crypto zal blijven groeien denkt Green wel anders over de rol van Bitcoin. Zo zal de dominantie van de munt volgens hem afnemen. De munt zal relatief gezien zijn waarde verliezen. Volgens hem komt dit omdat er andere cryptomunten zullen zijn met technologisch betere oplossingen. Green is daarbij vooral optimistisch over Ripple (XRP) en Ethereum (ETH). Zo stelt Green dat Ripple de focus legt op een integratie van crypto met het huidige bankwezen. En dat de ‘slimme contracten’ die Ethereum in het leven riep steeds meer zal worden toegepast.

Zelf verwachten we ook dat Bitcoin plaats zal gaan maken voor coins die direct in de maatschappij verwerkt zijn. Vanwege het gebrek aan controle over Bitcoin verwachten we dat overheden zelf met initiatieven zullen komen waarbij de controle nog wel bij hen ligt. 

Capgemini, toonaangevend consultancy bureau op het gebied van nieuwe technieken heeft ook het een en ander te zeggen over de toekomst van blockchain. Zo zitten we volgens Capgemini op dit moment in de experimentele-fase, welke zich kenmerkt als de verkenning van concepten en de ontdekking van blockchaintechnologie buiten de financiële sector. De derde fase, ‘transformatie’ zal de komende jaren zijn intrede gaan doen. Organisaties zullen daarbij aanzienlijk veranderen, ook zal er nieuw beleid komen ten opzichte van privacy- en data management.  

Adoptiecurce van blockchain | bitcoin jubileum

Bron: Capgemini Research Institute: Does blockchain hold the key to a new age of supply chain transparency and trust? (2018).

De voornaamste drijfkracht voor het gebruik van blockchain zal daarbij kostenbesparing en het bevorderen van traceerbaarheid en transparantie zijn. 

Hoe de markt er over 10 jaar uitziet blijft natuurlijk giswerk, wij kunnen in ieder geval nu al niet wachten!

 

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.