Blockchain use case

Blockchain in de humanitaire hulp: vluchtelingen betalen met irisscan

Blockchain in de humanitaire hulp

Midden in de woestijn betalen via blockchain? Blockchain in de humanitaire hulp gebeurt! Voor vluchtelingen uit Syrië is het inmiddels de normaalste gang van zaken. Daar betalen zij in de Jordaanse vluchtelingenkampen Zaatari en Azraq door middel van een irisscan. De kassa registreert het gezicht en alles wordt automatisch afgerekend.

Grootste blockchain voor ontwikkelingshulp ter wereld

De inzet van blockchain in de humanitaire sector is een initiatief van het Wereldvoedselprogramma (World Food Programme, WFP). Eerst was het zo dat je daar als vluchteling voedselpakketten uitgereikt kreeg. Vluchtelingen kregen vaak hetzelfde te eten, maar het was voedzaam en vulde wel. Later kregen vluchtelingen een betaalpas waarmee zij hun boodschappen konden doen, de praktijk wees uit dat veel vluchtelingen de pasjes kwijt raakten. Het gevolg? Dagenlang geen boodschappen kunnen doen.

Blockchain heeft daar nu verandering in gebracht, vluchtelingen hoeven enkel in een zwart doosje te kijken en voilá, je hebt afgerekend. Veel handiger want je ogen kun je, in tegenstelling tot een pasje, niet zomaar kwijtraken. Daarnaast ontmoedigt dit ook diefstal van de betaalpasjes. De aankoop van spaghetti verloopt dus niet langer via de bank, alle transacties worden verzonden via mobiele antennes en opgeslagen op de blockchain van het WFP. Daarmee runt het WFP officieel het grootste blockchain netwerk in de humanitaire sector.

‘Building Blocks’ draait op de Ethereum blockchain

Building Blocks is de naam van de blockchain die is uitgezet binnen de Jordaanse kampen. Deze draait op de Ethereum blockchain. Door middel van de irisscan wordt de identiteit van de klant nagetrokken bij de VN-database. Vervolgens bekijkt de blockchain het bijbehorend budget van deze persoon, welke het WFP toekent. Wanneer alles klopt worden betalingen afgeboekt. Persoonsgegevens zoals geslacht en leeftijd worden niet op de blockchain opgeslagen, alles verloopt via een code. Hiermee wordt de privacy van betrokkenen dus volledig beschermd. Transacties worden gevalideerd door een algoritme wat Proof of Authority wordt genoemd. Dit betekent dat enkel de VN en het WFP transacties beheren en goedkeuren.

Blockchain-techniek biedt veel voordelen binnen de humanitaire sector

Voordeel van ‘Building Blocks’ is dat deze in tegenstelling tot traditionele technieken enorm kostenbesparend werkt. Zo kost deze veel minder energie dan andere blockchain toepassingen. De energie die nodig is wordt opgewekt via zonnepanelen. Verder heeft blockchain de administratieve rompslomp teruggebracht.

Eerder was het zo iedere inwoner van het kamp een budget op een bankrekening kreeg gestort. Probleem was echter dat men vaak geen identiteitspapieren meer had, waardoor een bankrekening openen onmogelijk was. In dat geval had het WFP één bankrekening lopen waarop meer dan 100.000 virtuele accounts beheerd werden. Een enorm gedoe om er dan voor te zorgen dat iedereen ontvangt wat die hoort te krijgen, bovendien betaalde de WFP ook nog eens 3% transactiekosten bovenop relatief kleine bedragen. Fraude was tevens een groot probleem, wanneer een vluchteling vertrok bleven betaalpasjes achter bij vrienden of familie.

‘Cryptovaluta bieden geen uitkomst’

Het systeem werkt in kampen als Zaatari erg goed en er worden al plannen gemaakt om het systeem uit te breiden naar omliggende dorpjes. Hoewel iedereen in vluchtelingenkampen via blockchain betaalt is dat in de omgeving daarbuiten wel anders. Daar kun je vooralsnog geen boodschappen doen via de irisscan.
Het systeem is tevens bewijs dat blockchain ook kan werken zonder de inzet van cryptovaluta. Hoewel de WFP overwoog om maandelijk een bedrag in Bitcoins of andere cryptovaluta over te maken was dit geen optie. Achterliggende reden hiervoor is dat cryptovaluta niet in elk land legaal is en de waarde hiervan erg fluctueert. Het is de bedoeling dat men iedere maand dezelfde hoeveelheid voedsel kan kopen.

Sinds de introductie van ‘Building Blocks’ heeft de WFP meer dan 442.000 dollar aan transactiekosten kunnen besparen. Een enorm bedrag volgens hen. De situatie in vluchtelingenkampen is nog verre van ideaal en met teruglopende donaties komt het extra geld goed van pas.

Wil je meer leren over blockchain? Wat betekent het en hoe werkt het? Lees het hier!

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.