Nieuws

Blockchain met Nathan: Centralisatie

blockchain banner

Vandaag nemen we je mee in de volgende stelling:

De droom van decentralisatie en de toekomst van centralisatie

Dit is een opiniestuk, er is een groot deel van de blockchain achterban die hier niet mee eens zal zijn, aangezien dit artikel over de centralisatie van de blockchain industrie zal gaan wat tegenstrijdig is aan de droom van decentralisatie.

De visie van blockchain

Blockchain is begonnen met Bitcoin en het Bitcoin whitepaper, de achterliggende gedachte (en technologie) was decentraliserend. Het idee was om een munt te hebben die niet gekoppeld was aan de huidige monetaire instanties en die ‘peer-to-peer’ kon worden verzonden tussen mensen en die men op hun eigen wallet kon hebben. Deze droom van decentralisatie is overgenomen door het grootste deel van de cryptocurrency industrie. Veel projecten die je ziet proberen een markt te decentraliseren of maken hun eigen decentrale blockchain. Dit is de droom van decentralisatie die aan de grondslag ligt van de blockchain industrie en ook wordt ondersteund door sommige politieke stromingen die minder centrale macht willen van de centrale overheid.

Het probleem van decentralisatie

Het probleem is dat het concept decentralisatie in zichzelf een gevaar kan vormen voor centrale organisaties, waaronder de overheid. Dit is omdat als de droom waarheid zou worden en het grootste gedeelte van de samenleving decentraal wordt, dan wordt de macht van de centrale overheid aangetast. Hierdoor zijn er een aantal overheden geweest en zijn er nog een paar die negatief aankijken tegen blockchain technologie. Maar het grootste gedeelte van overheden zijn redelijk positief tegenover blockchain, waarom? Er zijn zeer veel voordelen aan blockchain technologie buiten het decentrale aspect, bijvoorbeeld is een blockchain veel veiliger om data in op te slaan en als er transacties nodig zijn dan zijn die veel sneller op de blockchain dan via ‘normale’ manieren.

bitcoin decentraal of centraal

Blockchain centraal toepassen

Overheden en centrale banken en instanties willen van deze technologie gebruik maken, een goed voorbeeld hiervan is China, veel mensen weten dat China cryptocurrencies heeft verboden. Maar ondertussen is China bezig om hun eigen blockchain applicaties te ontwikkelen, dit zie je ook in het Westen met bijvoorbeeld Hyperledger van IBM. Het verschil is dat deze applicaties niet compleet decentraal zijn maar meer centraal. Op deze manier kunnen grote bedrijven en centrale organisaties hun centraliteit behouden maar nog steeds gebruik maken van de technologische ontwikkelingen op blockchain gebied.

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan gecentraliseerde blockchain applicaties, aangezien ze minder veilig zouden kunnen zijn en dat veel vragen over transparantie afhangen van degene die de centrale blockchain controleert. Blockchain was gemaakt als DLT – Distributed Ledger Technology, wat op zichzelf altijd decentraal is, dus centrale blockchain applicaties lijken een verraad aan de aard van wat blockchain was (of is).

De toekomst van blockchain

Dus waarom denk ik dat de toekomst er centraliserend uitziet? De macht in de wereld ligt op dit moment nog bij centrale instanties, overheden, banken en zelfs sommige grote bedrijven. Deze instanties zien in dat de toekomst op het gebied van data opslag, verzenden en transacties uitvoeren de blockchain is en zullen dus zeker mee willen concurrent en blockchain gaan integreren. Ondertussen zullen ze niet hun macht willen verminderen dus zullen ze zorgen dat ze ook daadwerkelijk de controle houden over de blockchain integraties. Hierdoor is het mogelijk dat op een gegeven moment decentrale applicaties zullen worden weggedrukt door de centrale varianten als de centrale instanties zien dat decentralisatie een bedreiging vormt.

Dat blockchain de toekomst is ben ik en veel andere ongeveer zeker van, hoe dit eruit zal zien, zullen veel mensen over verschillen.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.