Nieuws

Blockchain met Nathan: Introductie over mezelf

blockchain banner

Over de komende weken zal ik wat topics aanhalen met betrekking tot de blockchain en hier vanuit mijn oogpunt wat over vertellen. Laat ik eerst even kort mezelf introduceren, ik heb een social sciences bachelor en international relations master gestudeerd aan de universiteit en heb bij de master ook een persoonlijke focus gehad op blockchain. Hierdoor heb ik een focus vanuit een sociaal, cultureel standpunt op blockchain. Blockchain vanuit de samenleving en de sociale impact, is iets waar bijna geen aandacht aan wordt gegeven. Wat voor mij een reden was om er juist vanuit die invalshoek op te focussen. Ook op werk gebied zit ik nu al anderhalf jaar in de blockchain industrie. Daarvoor was ik al een tijdje bezig met verschillende aspecten van de cryptocurrency markt, denk hierbij aan bijvoorveeld mining en handelen. Door de komende weken heen zal ik dus topics aansnijden dat of een meer filosofisch denkspel is over blockchain of de meer praktische kant van wat er in de markt gebeurd.

Blockchain en de samenleving

De grote vraag die ik zal proberen te beantwoorden is wat betekent blockchain voor de samenleving? Allereerst is er een definitie nodig van wat blockchain precies is, een technische betekenis van blockchain zou een ‘Distributed Ledger Technology’ kunnen zijn of een decentrale database in andere woorden. Maar we proberen hier verder te gaan dan dat om de essentie achter blockchain te pakken te krijgen. Blockchain was begonnen, simpel gezegd als een decentrale database, met een politieke filosofie daarachter van ‘decentralizatie’ en het liberalisme. Blockchain en cryptocurrencies waren grotendeels gecreëerd met een doelstelling om buiten het ‘normale’ bestaande centrale systeem om te gaan. Bijvoorbeeld een bank is een centrale instantie binnen de samenleving, een bankrekening is nodig om betalingen te maken en loon te ontvangen. Dit betekend dat deze bank veel macht heeft, de bank heeft controle over het geld en kan de regels bepalen rondom het gebruik van die service en heeft de bank jouw gegevens en informatie. Aan de andere kant, doordat het een centraal systeem is, kunnen de burgers zich relatief veilig voelen over dat geld, want ze weten waar het geld is en dat het geld ook waarde heeft. Dit gaat veel verder dan alleen banken, maar ik zal met dit voorbeeld verder gaan in dit artikel.

Blockchain als geld

Tot dusver was het ongeveer alleen mogelijk om met een centraal systeem, geaccepteerd geld op een veilige manier te verwerken. Maar door middel van blockchain technologie is daar een alternatief voor, cryptocurrencies gebasseerd op de blockchain. Allereerst door de aard van blockchain, cryptografie, is alles versleuteld met zeer moeilijk te kraken cryptografie. Hierdoor zijn de transacties en opslag van de cryptocurrency veilig. Ten tweede, doordat blockchain decentraal kan zijn hoeft geen centrale instantie de macht over het geld en de informatie te hebben. Dit komt door het principe van mining en/of nodes, hierdoor kan iedereen de gehele database (blockchain) met alle informatie van de transacties op hun eigen machine thuis hebben. Het laatste punt gaat erom dat het geaccepteerd is, dit hangt af van wat de samenleving zelf wil. Iets wordt geaccepteerd omdat een groot aantal mensen in de samenleving het wil gebruiken, dus alleen door vraag kan er acceptie komen. In onze samenleving wordt cryptocurrency als een betaalmiddel steeds meer geaccepteerd.

Conclusie

Dus wat is nu de impact op de samenleving? Het standaard antwoord zou zijn dat de samenleving mogelijk kan decentraliseren. Of dit echt zal gebeuren moet nog blijken. Persoonlijk geloof ik dat in 5-10 jaar je in bijna alle aspecten van je leven met blockchain te maken hebt. Deze impact zal ik verder op ingaan en onderverdelen in latere artikelen. Dit betekend niet dat blockchain geen gedecentraliseerde werking kan hebben. Blockchain heeft zeker aangetoond dat het mogelijk een alternatief is voor de centralisatie in de samenleving en dit zou ook zeer interessante gevolgen kunnen hebben. Decentralizatie en centralizatie hebben allebei voor en nadelen en hoe blockchain hier deel van uit gaat maken in de toekomst staat nog niet vast.

Blockchain met nathan

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.